Вітамін D, також відомий як “сонячний вітамін”, відіграє важливу роль у підтримці нашого міцного здоров’я. Вітамін Д є стероїдним гормоном, синтез якого відбувається у шкірі з холестеролу, переноситься до місць метаболізації, активізується і проявляє свої ефекти далеко від місця початкового синтезу, зв’язується з специфічними рецепторами в органах-мішенях, регулюючи різні функції, найважливіші з яких підтримання гомеостазу кальцію, мінералізація кістки, вплив на серцево-судинну систему, регуляція артеріального тиску, нейропротекторна, імуномодулююча дія, зниження ризик респіраторних та аутоімунних захворювань, регулювання росту та диференціювання клітин, антипроліферативний ефект.
«Дефіцит вітаміну Д є дуже поширеним явищем у всіх вікових групах- по суті усі знаходяться під загрозою» Майкл Холік, професор голова групи по розробці рекомендацій щодо прийому вітаміну D
Вітамін D може знаходитися у двох основний формах. Вітамін D2 надходить з їжею (дикий лосось, сельдь, консервовані сардини, консервований тунець, риб’ячий жир, вершкове масло, сметана, яловича печінка, яєчний жовток, сир), згодом метаболізується з утворенням похідних, що володіють подібними ефектами до D3. Вітамін D3 утворюється у шкірі під впливом ультрафіолетових променів спектра В (промені довжиною 250-315 нм). Цікаво, що на території України ці промені досягають поверхні Землі з 10:00 до 14:00 (з травня по вересень). Доведено також, що УФ-промені не проникають через скло, УФ-промені в солярії не викликають утворення вітаміну D, сонцезахисні креми із захистом SPF більше 8 блокують утворення вітаміну D.
Рецептори вітаміну D знаходяться майже у всіх системах органів.
Отже, які симптоми дефіциту вітаміну Д: болі у кістках , суглобах, м’язах, м’язева слабкість, підвищена частота інфекційних (у т.ч. ГРВІ, туберкульозу) та аутоімунних захворювань (цукровий діабет 1-го типу, розсіяний склероз, псоріаз, неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона та ін.), підвищений ризик розвитку серцево-судинних патологій, артеріальної гіпертензії, інфаркту міокарда, у дорослих і літніх людей підвищений ризик розвитку хвороби Паркінсона та розумової деградації, підвищений ризик розвитку онкопатології (раку простати, молочної залози, колоректального раку, лейкемії). Маніфестацією дефіциту є остеомаляція у дорослих, рахіт у дітей, проявами недостатності – вторинний гіперпаратиреоїдизм, остеопороз, м’язова слабкість, падіння та остеопоротичні переломи у людей похилого віку.
Для оцінки статусу вітаміну D спеціалісти рекомендують перевіряти його рівень не рідше 1 разу на рік, бажано у той період, коли ймовірно рівень його найнижчий (у січні-лютому). Рівень 25 (ОН)D3 відображає як утворення в шкірі, так і поступлення з їжею, тому його можна використовувати як маркер статусу вітаміну D.
Достатніми для загального стану здоров’я та стану здоров’я кісток вважається концентрація сироваткового 25-гідроксивітаміну D є 75-125 нмоль/л (30-50 нг/мл). Дорослим (19-65 років) рекомендовано приймати 800-2000 МО/добу, залежно від маси тіла, споживання вітаміну D протягом року у випадку невиконання умов інсоляції. Добавки вітаміну Д не потрібні у випадку прийомів сонячних ванн з непокритими передпліччями та ногами протягом 15 хв. між 10:00 та 15:00 без сонцезахисного крему в період з травня по вересень. У випадку ожиріння дозу необхідно підвищити до1600-4000 МО/добу. Рекомендовані дози для дітей, вагітних, матерів-годувальниць, людей похилого віку та людей з ризиком розвитку раку, вірусних захворювань відрізняються і призначаються залежно від конкретної ситуації.
Отже, важливість вітаміну D важко переоцінити! Будьте здорові!
Асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб, кандидат медичних наук, Ферфецька Катерина Вікторівна