• Українська
  • English
Така симпатична і така підступна родимка…
Така симпатична і така підступна родимка…

Така симпатична і така підступна родимка…

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З МЕЛАНОМОЮ. Є хвороби, які не викликають жодних сумнівів у тому, що справді йдеться про хворобу. Скажімо, коли болить серце чи турбує шлунок, ніхто не вагається: звертатися до лікаря, чи ні.

А ось якщо з’явилася родимка, навряд чи розумієш, що іноді може йтися про…злоякісну пухлину. Як же не втратити дорогоцінного часу й отримати кваліфіковану медичну допомогу? Про ці та інші питання ми розмовляємо з доцентом кафедри дерматовенерології Буковинського державного медичного університету Мариною Гаєвською.

Пані Марино, якщо я не помиляюся, родимка на чиємусь обличчі – насправді не рідкість?

– Абсолютно вірно! Родима пляма (або медичною мовою “невус”) зустрічається практично у кожної людини. Найчастіше вона виникає відразу після народження або часто – у перші роки життя. Хоча трапляються випадки, коли невус з’являється і значно пізніше – приміром, під впливом сонячної радіації (увага тим, хто полюбляє цілими днями засмагати на сонці!) чи під час вагітності. До слова, це може бути не лише пляма як така, а й бляшка або поліпоїдне утворення всіх видів коричневого кольору – аж до чорного. Хочу зауважити: пігменти бувають не лише на шкірі, а й на слизових оболонках та сітківці ока. Правда, трапляється це набагато рідше. Але, якщо не нехтувати медициною, то, запевняю, найрізноманітніші діагностичні тести дозволять поставити правильний діагноз і, відповідно, вибрати необхідний метод лікування. Так, за допомогою гістологічного дослідження виявляють різні типи невуса – наприклад, диспластичний. Його ще називають злоякісною меланомою. Надзвичайно важливо не пропустити найменших ознак ранньої стадії, аби уникнути неприємного для пацієнта прогнозу…

Цікаво, а як же розпізнати цю небезпеку під такою милозвучною назвою?

– Я би назвала кілька пунктів розпізнавання меланоми. Найпомітніші клінічні ознаки – це, коли родимка раптом починає збільшуватися у розмірах, змінює свою форму та колір. Тобто, окреслюється неправильними контурами і темніє до різноманітних коричневих та чорних відтінків. Є, так би мовити, й другорядні прикмети. Для прикладу, діаметр доброякісних невусів ніколи не перевищуватиме сім і більше міліметрів, тому великі розміри повинні обов’язково насторожити. Крім того, рідні плями не супроводжуються запаленням – хіба що їх постійно травмувати. А ще на ранніх стадіях меланоми спостерігається виділення вологи і навіть кровоточивість. Відбувається це під час тертя з одягом – скажімо, з тими самими шкарпетками. Ну і нарешті, якщо пацієнт відчуває свербіння або які-небудь інші неприємні зміни, прийшла пора бити на сполох! Хочу звернути увагу ще на таку важливу деталь. У чоловіків меланома найчастіше розвивається на спині, а у жінок – на гомілці. Погодьтеся, ці частини тіла – не завжди відкриті для нашого ока, а тому їх легко пропустити.

За яких обставин треба обов’язково видаляти родимі плями?

– Перш ніж відповісти на це запитання, дозволю собі зауважити: серед медиків немає одностайності, як розв’язати проблему лікування пацієнтів із доброякісними пігментними новоутвореннями. Хоча би тому, що позбуватися їх для профілактики не завжди виправдано. І все ж спробую назвати загальні показники для ймовірного видалення невусів. Серед них – косметичні, коли бажання пацієнта є достатнім аргументом, а до того ж гістологічне дослідження виявляє диспластичні зміни. А ще, коли невуси піддаються постійному механічному подразненню – наприклад, увесь час натираються  коміром, ременем або лямками бюстгальтера. Є й протилежні випадки, коли родимки знаходяться у місцях, недоступних або погано доступних для самоконтролю. Найперше йдеться про волосяну частину голови. Також можна зважитися на видалення, коли невус починає дуже швидко рости або змінився як у кольорі, так і в розмірах. Не варто заплющувати очі на обставину, за якої з’явилися елементи високого ризику переродження у злоякісну пухлину. Це – клітинний блакитний невус, прикордонний невус у дітей віком 15 і більше років, диспластичний чи природжений розсипний невус, велика кількість невусів, які виступають над рівнем шкіри тощо. Не залишайтеся байдужими, якщо інтенсивна пігментація з’явилася в області пальців, стопи або слизових оболонок. Підозру на меланому повинні викликати і локалізація невусів у ділянці нігтьового ложа, і кон’юнктиви. А якщо ви помітили хоча б одну із семи ознак переродження невуса у злоякісну пухлину, то вже стоїть питання не про те, що хірургам «можна» втрутитися, а про те, що «необхідно». Причому, негайно. Отже, кожного повинно насторожити швидке збільшення площі або висоти невуса; посилення інтенсивності пігментації, особливо, коли вона нерівномірна; місцева регресія; поява пігментного віночка чи елементів-сателітів; запальна реакція; свербіж; ерозійність та кровоточивість. Не боюся повторитися: кожний з цих негараздів може призвести до біди!

Ми з Вами говорили про те, що родимки є у багатьох людей. Але виникає питання: а хто з цих людей ризикує отримати меланому?

– Найперше той, хто зловживає сонцем, особливо у період інтенсивного опромінювання. Проте трапляються й інші причини. Хочу звернути увагу на наявність веснянок або тенденцію до їхньої появи. Будьте уважні, якщо у вас – дві і більше доброякісних родимок. Вас  також повинні насторожити великі темні плями з нерівними краями. А якщо ви стали жертвою сильних сонячних опіків, скажімо, у дитячому віці, це теж має стати приводом для хвилювань.

Усім відомо, що запобігти хворобі набагато легше, ніж її вилікувати. Тож які можете дати поради тим, хто схильний до розвитку меланоми?

– Насправді все надзвичайно просто – тільки було б бажання дослухатися! Візьмемо, для прикладу, те ж саме сонце. Щоби воно лише тішило та дарувало радість, ним не варто зловживати. Звичайно, у дні, коли скрипить мороз, воно, що називається, – на вагу золота. А ось спекотної днини з ним треба поводитися дуже-дуже обережно. Головне – уникати прямих сонячних променів, та й взагалі обідньої пори ховатися у тінь. А якщо вже й вийшли з дому, не забудьте головний убір чи вбрання з довгими рукавами. Не нехтуйте сонцезахисним кремом, особливо на відпочинку, коли купаєтеся у відкритій водоймі. Також було би добре час від часу оглядати шкіру на власному тілі, не забуваючи при цьому про спину. І насамкінець моя порада всім і кожному: не відтягуйте візит до лікаря! Особливо, коли ваша родимка раптом виросла, змінилася у кольорі або тіло вкрили нові пігментні плями. Пам’ятайте: байдужість до власного здоров’я іноді обходиться дуже дорого.

ДОВІДКА

Невус (у перекладі з латинської означає  «родима пляма»)  – це доброякісне скупчення пігментних клітин на шкірі. Цікава деталь: невуси  починають проявлятися у дитинстві. Причому, особливо багато їх з’являється в юності, а ось з віком чисельність пігментних невусів може поступово зменшуватися. На вигляд невуси бувають різними: плоскими або виступаючими над поверхнею шкіри, гладкими або вкритими волоссям. Дорослим людям обов’язково необхідно звертати увагу на зміну їхньої форми, кольору чи зовнішнього вигляду загалом. Щоби не втратити один з початкових симптомів розвитку злоякісної меланоми і не  почути страшний діагноз із фатальним вироком.

За матеріалами газети “Чернівці”, автор – Надія Пожарук

Корисно знати