• Українська
  • English
Неврологія: кроки вперед (до Дня невролога)

Неврологія: кроки вперед (до Дня невролога)

         Шлях становлення неврології і виділення її в окрему дисципліну був довгим. Проте він ряснів революційними відкриттями, його прокладали відомі анатоми, експериментатори та клініцисти, починаючи від епохи Ренесансу і до сьогоднішніх днів. Розвиток сучасної неврології дарує надію на одужання тим пацієнтам, які ще недавно були приречені, адже їх хвороби вважалися невиліковними. Пропоную зробити короткий огляд сучасних

Міжнародна група вчених з Gero Discovery LLC, Інституту біомедичних досліджень Salamanca та Nanosyn, Inc. знайшла препарат, який може запобігти загибелі нейронів за допомогою модифікації метаболізму глюкози в пошкоджених нейронах. Позитивні результати, отримані на мишах, перспективні для подальшого застосування у людини. Новий препарат може мати застосування при неврологічних станах, включаючи бічний аміотрофічний склероз, хвороби Альцгеймера та Хантінгтона, черепно-мозкову травму та ішемічний інсульт. Результати були опубліковані в журналі Scientific Reports у 2019 році.

Багато захворювань мозку, наприклад епілепсія, викликані надмірною активністю нейронів головного мозку. Автор – лікар Габріеле Ліньяні (UCL Queen Square Institute of Neurology) сказав: «Ми винайшли генну терапію, яка вмикається лише в гіперактивних клітинах і вимикається, якщо активність повертається до нормального. Ми використали здатність певних послідовностей ДНК контролювати експресію генів у відповідь на метаболічні сигнали. Перенаправляючи цей механізм сприйняття активності на виробництво молекул, які зупиняють роботу клітин мозку, ми показали, що епілептичні напади можна припинити.” Важливо те, що метод можна поширити на багато інших розладів, таких як хвороба Паркінсона, шизофренія та больові розлади, де деякі ланцюги мозку надмірно активні.

З’явилася та розвивається техніка, яка дозволяє вченим контролювати роботу нейронів імпульсами світла і активувати чи пригнічувати їх за потреби. Цей метод називається оптогенетикою. Він використовується в провідних нейрофізіологічних лабораторіях і в майбутньому може стати перспективним в лікуванні нейроонкології, нейродегенеративних хвороб.

У квітні 2021 року в журналі Clinical Neurology and Neurosurgery з’явилася стаття, в якій були представлені результати лікування пошкоджень спинного мозку за допомогою внутрішньовенної інфузії аутологічних мезенхімальних стовбурових клітин. Метод лікування стовбуровими клітинами використовують у пацієнтів з перенесеним інсультом, невриті лицевого нерва, деменції, хворобі Паркінсона.

Це далеко не повний перелік передових технологій в сучасній неврології.

 

Підготувала доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології БДМУ Васильєва Н.В.

 

Корисно знати