• Українська
  • English
Перебіг подагри можна контролювати
Перебіг подагри можна контролювати

Перебіг подагри можна контролювати

Подагра – це хронічне захворювання, яке характеризується відкладенням у тканинах кристалів сечової кислоти, у разі підвищення ії концентрації в крові внаслідок спадкового порушення пуринового обміну або недостатнього виведення нирками.

 

Найчастіше першим проявом подагри є гострий напад з ураженням великого пальця ноги, але можуть уражатися й інші суглоби (колінний, гомілковостопний, кисті).

На ранніх етапах напади виникають відносно рідко – в середньому один раз на 1–2 роки. Ініцюють напад вживання великої кількості продуктів, багатих на пурини, прийом алкоголю, травма, зневоднення організму, голодування, оперативні втручання. Напад починається з появи різкого болю у суглобі. Уражений суглоб швидко набрякає, шкіра над ним гаряча, блищить, напружена, має червоне забарвлення.

Хронічна подагра розвивається через 5-10 років після першого нападу і характеризується хронічним запаленням суглобів, накопиченням солей сечової кислоти в хрящах вушних раковин, повік, носа, на ліктях, пальцях кистей, розгинальній поверхні передпліч, гомілок у вигляді подагричних вузлів (тофусів), а також поєднаним ураженням суглобів і внутрішніх органів

Метою лікування подагри є не тільки швидке зменшення проявів гострого нападу, а й попередження розвитку хронічної подагри, виникнення тофусів, ураження нирок, що призводить до інвалідності.

Запорукою успішного лікування хворих є дотримання дієтичних рекомендацій.

Так, пацієнтам слід уникати чинників, які можуть призвести до нападу подагри, а саме вживання алкогольних напоїв, м’яса та жирної їжі, а також переохолодження, травм, голодування, недостатнього вживання рідини, особливо в умовах високих температур. Пам’ятайте, що прийом сечогінних препаратів та ацетилсаліцилової кислоти може обумовити напад подагри.

У період загострення подагри із раціону необхідно повністю вилучити м’ясні та рибні продукти. Дієта має включати рідку та напіврідку їжу: молоко, кисломолочні напої, овочеві та фруктові соки, особливо з лимона і грейпфрута, розбавлені водою; овочеві юшки. З жирів можна трохи вершкового та рослинного масла. Доречними будуть каші з цільного зерна, зварені на воді з додаванням знежиреного молока.

Їжу треба приймати 5-6 разів на день невеликими порціями. Дієта при подагрі обов’язково включає достатню кількість рідини – не менше 1,5-2 літрів, а в період загострення – до 3-х літрів. Це можуть бути мінеральна вода, компоти, морси, неміцний чай. Дуже корисний відвар шипшини. Пити бажано в перервах між їжею. Сприяє виведенню з організму надлишків пуринів огірковий сік (до 1 склянки на день).

Поза загостренням можна вживати м’ясо (курка, кролик) і рибу (не частіше 3-х разів на тиждень), але тільки відварні, так як в бульйоні залишається більше половини пуринових речовин. Не рекомендовано вживати субпродукти (мозок, печінка, нирки тощо). Дозволені курячі яйця, кальмари, креветки.

З відвареного м’яса (риби) добре зробити котлети, тефтелі, суфле, можна готувати страви і на пару, а також запікати. Згідно з останніми даними, можна давати в обмеженій кількості супи з кубиків та пакетиків, арахіс, інжир, шоколад, какао, кофеїн, бобові (свіжі стручки гороху, квасолі, бобів), алкоголь (сухе червоне вино).

Практично без побоювання хворі на подагру можуть вживати в своєму харчуванні будь-які овочі. Виняток становлять тільки гострі (наприклад, редька й хрін), а також щавель, селера, шпинат і кольорова капуста. Овочі, картоплю відварюють або готують на пару.

Дозволяється хліб білий і чорний. Масло краще рослинне (обов’язково оливкова, лляна олія), обмежено – вершкове.

При дотриманні дієти при подагрі корисними є молочні продукти, які містять мало жиру, а низькокалорійна дієта з малою кількістю вуглеводів знижує гіперурикемію на 15-20 %. Встановлена протекторна дія вітаміну С. Рекомендуються каші з різних круп, макаронні вироби.

Перебіг подагри можна контролювати, що дозволить зберегти здоров’я на довгі роки. Саме від Вас залежить результат лікування. Дуже важливо переглянути своє ставлення до власного здоров’я та змінити стиль життя.

Матеріал підготували: завідувач кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб, д.мед.н., професор Федів О.І., доцент кафедри Телекі Я.М.

Корисно знати