• Українська
  • English
Будь який сімейний конфлікт можна розв’язати
Будь який сімейний конфлікт можна розв’язати

Будь який сімейний конфлікт можна розв’язати

Молодим людям, які створили сім’ю, впродовж багатьох років спільного життя випадає чимало серйозних випробувань. І тільки в тих сім’ях зможуть уникнути відчуження й зневіри один до одного, у яких життя членів подружжя облагороджене щирими почуттями.

 

Cімейні конфлікти можуть мати безліч причин – від сімейного сценарію кожної людини до елементарної неготовності обох або одного з партнерів вступати в шлюб.

Невдоволення певною ситуацією між подружжям виникає тоді, коли потреби окремо взятої людини незадоволені. Так, можливо у подружжя різні цінності, але це не основна причина. Кожна людина має свої певні сценарії, звички, переконання, які сформовані ще в дитинстві, і в залежності від цього їй притаманна своя модель поведінки. І кожна сім’я – це окрема історія, не схожа на інших. Але є спільні риси, які впливають на погоду в будинку:

Сімейний сценарій. Це той образ ідеальної сім’ї, який дитина отримує від своїх батьків і віддзеркалює певні патерни їх поведінки. Виростаючи, вона буде будувати сім’ю на основі свого сімейного сценарію. Саме тому часто «нерівні шлюби» розвалюються – сценарії надто різні і знайти спільну мову дуже важко.

Особисті цінності. Формуються в дитинстві і не можуть бути змінені. Це глибинні установки, які відповідають за сприйняття світу людиною. Якщо особисті цінності подружжя різні, виникають сварки і конфлікти, нерозуміння, недомовки, взаємні образи і докори. Часто, вступаючи в шлюб, жінка сподівається «перевиховати» чоловіка, активно вступає в бій і зазвичай зазнає поразки. Потрібно вміти приймати іншого таким, яким він є, поважати його особисті границі або одразу відмовитися від спроби будувати спільні відносини.

Різниця в пріоритетах. У чоловіка на першому місці – бізнес (кар’єра, робота, заробіток) – так він може продемонструвати свою відповідальність за сім’ю, вибудовуючи міцний фундамент, довести і показати свою спроможність, а у жінки – відносини (любов). І їй дуже хочеться, щоб у чоловіка на першому місці була вона, а не робота. І замість того, щоб щиро цікавитися його справами, надихати на нові вчинки і звершення, вона починає його пиляти за те, що «він її не любить, тому що затримується на роботі».

Неготовність до шлюбу, інфантильність подружжя. Чому люди вступають в шлюб? Так по безлічі причин: «Жити без тебе не можу», «Щоб діти були красиві», «Тому що пора» тощо. І мало хто замислюється про те, що шлюб – це робота і відповідальність, щоденна і без перерв. Потрібно вчитися домовлятися, поступатися, прощати, приймати, нести відповідальність за відносини. І важливо не перекладати цю відповідальність один на одного, а розділити її порівну.

Для підтримки гармонійних стосунків у сім’ї потрібно вчитися розуміти себе, свої справжні бажання, навчитися чути іншого, довіряти йому і говорити про те, що турбує досить чесно і відверто.

Якщо в родині присутні взаємоповага один до одного, прийняття цінностей іншого і можливість ділитися з партнером своїми важливими переживаннями, емоціями, ідеями і бажаннями, то проблема «конфлікту цінностей» навряд чи виникне, так як пара знайде компроміси, які не ущільнюють інтереси і цінності іншого і зберігають свої.

Якщо ж в основі відносин лежить тотальний контроль, неповага до іншого, знецінення та постійна боротьба за лідерство, то навіть позитивні і досить хороші життєві сценарії не завжди можуть в цьому допомогти і виправити.

Сім’я, сімейна система будується на домовленостях, іноді на несвідомих домовленостях, саме вони визначають як і куди буде розвиватися сімейна система і чи буде розвиватися взагалі.

Якщо ж на самому початку відносин партнери, подружжя поводяться по відношенню один до одного досить чесно, спільно обговорюють свої очікування, свої цілі, мету спільного проживання, з повагою ставляться до бажань і цінностей іншого, то цій сім’ї навряд чи загрожують важкі часи і, навіть кризи, через які проходять всі сім’ї, у таких сімей проходять не так болісно і успішніше.

Тому слід пам’ятати, що будь-який конфлікт, який виник у сім’ї, можна розв’язати. Однією з умов для збереження в сім’ї добрих взаємин є вміння чоловіка та дружини піти на компроміс. У житті, крім світлих і темних барв, є чимало різних відтінків і напівтонів. Упертість, небажання зрозуміти іншого та піти йому назустріч – погані порадники в родинному житті.

Що робити, якщо шлюб вже відбувся, а відносини – ні? Починати з пошуку причин невідповідностей. Спробувати зрозуміти, конфлікт у вашій родині – це спосіб домовитися або самоствердитися? Після цього встановити загальні правила гри, зони відповідальності та особисті границі. Можна спробувати самостійно, можна з фахівцем.

Матеріал підготувала Карвацька Н. С. – доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка

Корисно знати