• Українська
  • English
Особливості догляду за ротовою порожниною у дітей шкільного віку

Особливості догляду за ротовою порожниною у дітей шкільного віку

Стоматологічне здоров’я дітей є важливою складовою загального стану організму. Виховання гігієнічних навичок передбачає певну етапність. Перш за все, діти повинні чистити зовнішні, далі внутрішні поверхні зубів вертикальними, вимітаючими рухами (кут нахилу зубної щітки при чищенні вестибулярної поверхні – 45°). Після, переходити до чищення жувальних поверхонь – вздовж і впоперек зубного ряду зворотно-поступовими рухами. Наприкінці чистити та масажувати ясна коловими рухами щітки.

Зуби, які тільки прорізуються, ліпше чистити горизонтальними рухами (упоперек зубного ряду). Дітям шкільного віку доцільно використання допоміжних засобів — зубних флосів та спеціальних щіток для очищення фісур, міжзубних ділянок, ясенної борозни. Чищення зубів має тривати не менше 3-5 хвилин.

Діти віком 7-12 років можуть виконувати гігієнічні процедури самі, однак батьки повинні спостерігати за їхнім виконанням, а також за необхідності допомагати. Батьки можуть використовувати засоби для виявлення нальоту для перевірки і допомоги в очищенні зубів.

Щодо вибору індивідуальних засобів гігієнічного догляду за зубами, то обов’язково мають бути враховані стан твердих тканин зубів та тканин пародонта, вид прикусу, наявність ознак запалення чи ураження слизової оболонки порожнини рота, побутових звичок дитини тощо.
Догляд за ротовою порожниною у дітей в період тимчасових зубів та початку зміни зубів зручніше здійснювати за допомогою спеціальних дитячих зубних щіток із маленькими голівками, тонкою, м’якою та заокругленою щетиною, що не травмує слизову, забезпечує якісне очищення зубів і легкий масаж ясен. Зубні нитки та електричні зубні щітки рекомендують дітям після 6-ти років, ультразвукові — з 11-12-ти років.

За наявності у дітей ознак захворювання тканин зубів та пародонту, рекомендують нетравматичні зубні щітки з м’якою щетиною і робочою частиною до 2 см, краще з індикатором зношення, що дає змогу відрегулювати натиск і якісно очистити кожен зуб. Зубні щітки потребують постійного догляду та періодичної заміни через 2-3 місяці. Для щоденного очищення зубних щіток існують спеціальні розчинні шипучі таблетки. Очищення та дезінфекція запобігають розмноженню бактерій, вірусів і грибкової інфекції на робочій поверхні щіток. Використання електричних зубних щіток у разі вираженої кровоточивості ясен і після операційних втручань в порожнині рота не бажане.

Додаткове щоденне очищення міжзубних проміжків нитками та ID-щіточками, міжзубними стимуляторами поліпшує мікроциркуляцію у тканинах пародонта, усуває накопичення зубних нашарувань у важко доступних ділянках, сприяє фізіологічній мінералізації зубів.

Гігієну поверхні язика можна здійснювати за допомогою спеціальних щіток у поєднанні з антибактеріальним зубним гелем.

Небезпека заковтування зубних паст, ополіскувачів, гелів не є актуальною у дітей цієї вікової категорії, тому застосування фторвмісних паст є обов’язковим, а інших фторвмісних засобів – за показаннями. У дітей, які носять ортодонтичні апарати, гігієнічний догляд повинен бути особливо ретельним, тривалішим. Необхідно використовувати додаткові антимікробні засоби.

Збалансоване харчування потрібне дитині, щоб її зуби були сильними та стійкими до карієсу. Запорукою формування високо мінералізованої, а значить, і стійкої до карієсу емалі зубів є оптимальне надходження в організм основних компонентів – кальцію та фосфору – у період розвитку зубів. Ці макроелементи у великій кількості містяться у шпинаті, броколі, молоці та молочних продуктах, проростках пшениці, горіхах, кунжутному насінні, рибі.

У той час як фтор – головний захисник дитини від карієсу, часті перекуси можуть стати найбільшим ворогом її зубів. Цукор і крохмаль, що містяться в багатьох продуктах, таких як печиво, цукерки, сушені фрукти, безалкогольні напої, солодощі та картопляні чіпси, сприяють утворенню нальоту і виробленню кислот. Ці кислоти негативно впливають на емаль зубів і можуть призвести до виникнення карієсу.

Після кожного прийому їжі або перекусу, «кислотна атака» може тривати до 20 хвилин. Навіть маленький шматочок їжі може призвести до вироблення кислот бактеріями зубного нальоту. Тому найкраще скоротити кількість перекусів між прийомами їжі.

Позбавляти дітей радості, яку вони отримують від вживання солодощів, звичайно, нема змісту. Вважливим є те, щоб вони споживали їх відразу після основного прийому їжі. Дуже шкідливо, якщо дитина їсть цукерки чи інші солодощі в проміжках між прийомами їжі, оскільки це сприяє зниженню рН ротової рідини, пришвидшеному утворенню зубного нальоту та активному росту в ньому агресивної щодо тканин зубів мікрофлори. У зв’язку з цим, регулярний догляд за ротовою порожниною є надзвичайно важливим.

Навчання дитини правильній гігієні ротової порожнини – це інвестиції в її здоров’я. Почати можна з того, щоб подавати дитині приклад. Добре доглядайте за своїми власними зубами, і ви дасте їй зрозуміти, що гігієна ротової порожнини – це справді дуже необхідне і цінне. Усе, що робить догляд за зубами веселим, наприклад, чищення зубів разом із дитиною або якщо ви дозволите їй самостійно вибрати зубну щітку, спонукає дитину правильно доглядати за зубами.

У житті кожної людини все повинно бути прекрасним!

Частіше посміхайтеся, будьте здорові, успішні та щасливі!

Завідувач кафедри стоматології дитячого віку, д.мед.н., професор Годованець Оксана Іванівна

та  к.мед.н., доцент Котельбан Анастасія Василівна.

Корисно знати