• Українська
  • English
Контрацепція після аборту
Контрацепція після аборту

Контрацепція після аборту

Надання послуг з планування сім’ї для жінки після аборту потрібно розпочати негайно, оскільки овуляція у неї може наступити вже на 11-й день після аборту і, як правило, відбувається до першої менструації.

Здатність до зачаття відновлюється дуже швидко – протягом 2 тижнів після штучного або самовільного аборту, що мав місце у 1-му триместрі вагітності, і протягом 4 тижнів після штучного або самовільного аборту, що мав місце у другому триместрі вагітності.

З метою профілактики інфекції, жінці слід утримуватися від статевих стосунків до повної зупинки кровотечі – тобто близько 5-7 днів. Якщо жінка одержує лікування з приводу інфекції або пошкодження тканин піхви або шийки матки, їй рекомендується утримуватися від статевих контактів до повного одужання.

Якщо жінка планує знову завагітніти найближчим часом, порекомендуйте їй почекати не менше 6 місяців, що дозволить знизити ризик народження дитини з низькою масою тіла, передчасних пологів і виникнення анемії у матері.

Всі жінки після аборту потребують консультування і детальної інформації.

Не треба відкладати використання методів контрацепції після неускладненого аборту, так як більшість методів можуть бути запропоновані негайно.

Оральні гормональні препарати (КОК, ПТП). Перша таблетка КОК чи ПТП може бути вжита у день проведення операції, її контрацептивний ефект наступає відразу, немає необхідності у використанні додаткових засобів контрацепції.

Ін’єкційні препарати (комбіновані або прогестагенові). Ін’єкцію можна зробити перед випискою після аборту або в один з 7 днів після аборту.

Імплантат може бути введений протягом першого тижня після аборту, контрацептивна дія його наступає негайно.

ВМК (що містять мідь або з левоноргестрелом) можна вводити відразу після аборту або в один з 7 днів за умови відсутності симптомів інфекції.

Використання бар’єрних методів (презервативи, сперміциди) починають під час відновлення сексуальної активності.

Для використання методів розпізнавання фертильності необхідно дочекатися, поки відновиться регулярний менструальний цикл.

КОНТРАЦЕПЦІЯ ПІСЛЯ МЕДИКАМЕНТОЗНОГО АБОРТУ

Кожна жінка повинна знати, що відновлення овуляції після медикаментозного переривання вагітності може відбуватись через 2 тижні після аборту. Тому, для попередження наступної небажаної вагітності, важливо розпочати використання ефективних методів контрацепції.

Використання контрацепції може бути почато лише після точного встановлення факту переривання вагітності та евакуації плідного яйця. За умови відсутності ускладнень рекомендовано використання тих же методів контрацепції, що й після неускладненого аборту до 12 тижнів вагітності. 

Матеріал підготувала: завідувач кафедри акушерства, гінекології та перинатології О. В. Кравченко.

Корисно знати