• Українська
  • English
4 липня – День судового експерта України
4 липня – День судового експерта України

4 липня – День судового експерта України

Кафедра судової медицини та медичного правознавства ВДНЗ «Буковинський державний медичний університет»

вже багато років поспіль є провідною у підготовці кваліфікованих судово-медичних експертів та науковців у галузі судової медицини.

Судово-медичну службу на Буковині було створено у 1944 році наказом «Про створення судово-медичної служби». В.о обласного судмедексперта було призначено лікаря Бройде Йосипа Яковича.

Історія кафедри

Кафедра судової медицини як самостійний підрозділ на базі Чернівецького медичного інституту була заснована у вересні 1945 року. За весь період існування кафедра пройшла непростий шлях становлення, організації та розвитку.

Першим завідувачем кафедри був полковник медичної служби І.А. Шустер (1945-1946рр.), який одночасно був займав посаду головного судово-медичного експерта Прикарпатського військового округу. Асистентами кафедри на той час були: капітан медичної служби В.М. Бокаріус та обласний судово-медичний експерт Н.Б. Курочкіна.

У 1947 році кафедру очолила кандидат медичних наук Антулаєва Т.В., яка в січні 1949 року була переведена на роботу до Станіславського медичного інституту (нині Івано-Франківський національний медичний університет). Тому у березні 1949 року за наказом МОЗ УРСР для читання курсу та прийняття екзаменів була відряджена доцент Харківського медичного інституту Сотнікова Л.Л.

Уже з липня 1949 року завідування кафедрою передано доценту Сафроновій А.І., а у березні 1951 року за наказом МОЗ УРСР до Чернівецького медичного інституту була відряджена асистент кафедри судової медицини Київського медичного інституту, к.мед.н. Крижанівська І.В.

Вагомий внесок у покращення викладання предмету вклав Кулик Олександр Федорович, який пройшов шлях від старшого лаборанта до доцента та очолював кафедру з 1971р. по 2002р. З 1976 по 1986 рр. він працював на посаді начальника Чернівецького обласного бюро судово-медичної експертизи. Поєднуючи роботу в бюро судово-медичної експертизи та очолюючи кафедру судової медицини Олександр Федорович мав змогу значно покращити матеріально-технічну базу та поєднати наукову та практичну діяльність.

Теперішня діяльність

Бачинський Віктор Теодосович – автор більше 250 наукових праць, співавтор 6 монографій, співавтор 5 навчальних посібників, 18 деклараційних патентів на винаходи та 10-х посвідчень на раціоналізаторські пропозиції; підготував 3-х кандидатів наук та 1-го доктора медичних наук. Заслужений лікар України, нагороджений пам’ятними медалями: «10 років МВС України» та «Медицина Буковини»; орденом «Агапіта Печерського» ІІ-го ступеню та у червні 2017 році став лауреатом премії ім. В. Залозецького.

З 1986 року до нині Бачинський В.Т. очолює Чернівецьке обласне бюро судово-медичної експертизи, що дало можливість значно покращити навчальний процес і тісно поєднати наукову і практичну діяльність. Базова установа надає у розпорядження кафедри окремий секційний зал, співпрацю з судово-гістологічним, судово-токсикологічним, судово-імунологічним, судово-цитологічним та медико-криміналістичним відділеннями, які оснащені сучасною апаратурою і лабораторною технікою.

Колектив кафедри готує достойну зміну – за весь час роботи кафедра підготувала 67 лікарів-інтернів, більшість з яких були активними учасниками постійно діючого гуртка кафедри.

Матеріал підготувала: старший лаборант кафедри судової медицини та медичного правознавства Анастасія Сивокоровська. 


Щиро вітаємо колег зі святом, бажаємо нових ідей та перемог, надійних партнерів, міцного здоров’я, спокою в серці та мирного неба. Нехай професійні навички примножуються, а людськашана веде Васдорогою добра до нових здобутків!

Корисно знати