• Українська
  • English
Новоутворення шкіри – чи завжди це рак шкіри?
Новоутворення шкіри – чи завжди це рак шкіри?

Новоутворення шкіри – чи завжди це рак шкіри?

Питання новоутворень шкіри

на сьогоднішній день є однією з найбільш актуальних проблем через збільшення їх поширеності серед населення та можливий ризик їх трансформації у злоякісні пухлини шкіри. 

Кожна людина може знайти на своєму тілі невуси («родимки»), найчастіше не один, а декілька. Зазвичай їх поява закладається ще у внутрішньоутробному періоді і, як правило, дитина вже народжується з ними. Будь-який невус у людини відрізняється своїм клітинним складом, протягом життя він може не турбувати або ж під впливом певних факторів стати злоякісним. Крім того, впродовж життя на шкірі можуть з’являтися й інші новоутворення.

Відомо, що всі новоутворення шкіри поділяють на 3 основні групи: доброякісні, передракові та злоякісні. Передракові та злоякісні новоутворення потребують видалення, доброякісні – підлягають спостереженню, регулярному самообстеженню чи, за показами, видаленню.

Клінічне різноманіття проявів новоутворень шкіри не завжди дає можливість навіть фахівцю віднести їх до тієї чи іншої групи. Крапку в питанні остаточного діагнозу дозволяє поставити лише гістологічне дослідження повністю видаленого новоутворення, однак це не означає, що всі новоутворення шкіри підлягають видаленню.

На сьогоднішній день фахівці (дерматологи, онкологи) володіють усіма досягненнями сучасної медицини (рання інструментальна діагностика, знання основних клінічних проявів, перебігу тих чи інших новоутворень, морфологічна діагностика та лікування) щодо новоутворень шкіри.

1 copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copyКрім того в арсеналі є скринінгові методики, які також дозволяють виявити на ранньому етапі ознаки злоякісності або ж малігнізації (злоякісного переродження) новоутворень.

Пересічні люди для регулярного самообстеження власних новоутворень, або ж у виключних випадках, за неможливості регулярного відвідування спеціаліста також можуть самостійно використовувати цю методику після інструктажу спеціалістом.

Серед таких методик завдяки своїй простоті та зручності застосовується шкала «АКОРД» (розроблена українськими фахівцями Інституту дерматокосметології доктора Богомолець).

 

дерматоскопія

За наявності хоча б одного, навіть незначного, симптому з перерахованих, необхідно знайти час на відвідування дерматолога або онколога для ретельного огляду, проведення дерматоскопії та визначенням подальшої тактики (видалення або спостереження з дотриманням певних рекомендацій). 

 

Злоякісні процеси, до яких схильні новоутворення шкіри, настільки стрімкі і прогнозовані медициною, що ризикувати своїм здоров’ям у даному випадку абсолютно невиправдано. Видалення небезпечних новоутворень фахівцем — доступний процес, а своєчасне його проведення інколи рятує життя. Крім видалення за медичних або ж естетичних показів може бути рекомендовано активне спостереження за новоутвореннями.

Отже, не слід із зневагою та безпечністю ставитися до новоутворень на шкірі незалежно від часу їх появи (з раннього віку), розмірів, наявності подібних утворень у родичів та успішного самолікування знайомих. Крім того пам’ятайте, що не кожне новоутворення шкіри – це рак. Раннє звернення до фахівця – запорука Вашого здоров’я та краси.

Матеріал підготувала: асистент кафедри дерматовенерології, кандидат медичних наук Шуленіна Олександра Валеріївна.

Корисно знати