• Українська
  • English
Гельмінтози: як уникнути небезпеки?

Гельмінтози: як уникнути небезпеки?

За даними ВООЗ причиною щорічної смерті понад 16 млн. людей у світі є інфекційні та інвазійні хвороби, а третина населення Європи заражена одним із гельмінтозів. За даними ВООЗ, у світі тільки аскаридозом щорічно уражується 1,2 млрд осіб.

Гельмінти або глисти – це паразитичні черви, що можуть вражати кишківник, печінку, жовчні протоки, легені, дихальні шляхи, інші органи та системи організму людини. Глисти викликають у людини захворювання (гельмінтози).

На території України сприятливі умови навколишнього середовища для поширення захворювань цієї групи паразитів, про що свідчить 2 млн захворювань гельмінтозами, що реєструються кожного року. Однак важко сказати про остаточні цифри, оскільки симптоми ураження гельмінтами часто не є очевидними і маскуються під інші захворювання. Швидка втомлюваність, бліда шкіра або алергічні висипання, темні кола під очима і розлади травлення… Хто запідозрить, що ці симптоми можуть вказувати на наявність гельмінтів? Але сьогодні в світі відомо понад 350 видів гельмінтів, які можуть викликати захворювання у людини. В Україні з них виявлено близько 30 видів.

Зазвичай зараження гельмінтами відбувається через забруднений випорожненнями ґрунт. Наприклад, якщо не мити руки і не чистити нігті після роботи із землею, їсти брудні овочі, фрукти та ягоди. Також можна заразитися деякими гельмінтозами при вживанні в їжу сиру чи недостатньо термічно оброблену яловичу, свинину, рибу чи краби. Зараження цими паразитами можливо і при випадковому ковтанні води при купанні у стоячих водоймах. Діти нерідко заражаються паразитами від домашніх тварин (собак, кішок).

Ознаки паразитарного захворювання залежать не тільки від виду та кількості паразитів, а також від індивідуальної реакції організму на гельмінтів. Перші симптоми зараження паразитами: погіршення апетиту, блювота, нудота або слинотеча, біль у животі. Запори чергуються з проносами, розвивається швидка стомлюваність і слабкість, порушується сон. Наприклад, при зараженні гостриками, хворих (найчастіше дітей) турбує свербіж в області заднього проходу і промежини. Посилюється він вночі і в стані спокою. Іноді він настільки сильний, що дитина прокидається.

При запорах, різких ріжучих болях в животі і його здутті, слід негайно звертатися до лікаря. Такі симптоми можуть свідчити про ускладнення гельмінтозів – кишкову непрохідність. При важких гельмінтозах  вражається і нервова система, зокрема це проявляється тривалими головними болями, запамороченнями, нападами судом, порушенням свідомості. При аскаридозі, токсокарозі через особливості життєвого циклу та міграції паразита в організмі може виникнути такий симптом як нападоподібний сильний кашель.

          При будь-якій підозрі на ураження гельмінтами слід обов’язково звернутися до лікаря, а не займатися самолікуванням. Діагноз підтверджується звичайним аналізом калу на яйця гельмінтів чи аналізом крові на наявність антитіл до гельмінтів.

          Профілактика гельмінтозів містить в собі не тільки дотримання санітарно-гігієнічних норм. Необхідно регулярно обстежувати домашніх тварин на наявність гельмінтів, а також проводити їх дегельмінтизацію. Вкрай важливим є раннє виявлення хворих і своєчасне їх лікування.

Щоб себе вберегти слід дотримуватися таких
нескладних правил особистої безпеки:

  • Мийте руки, овочі та фрукти перед їжею.
  • Не пийте сиру воду, особливо з відкритих водойм.
  • Не вживайте в їжу недостатньо термічно оброблене м’ясо чи рибу.
  • Не купайтеся в невідомих водоймах.
  • Застосовуйте репеленти з метою відлякування комарів і мошок.

Матеріал підготував асистент кафедри медичної біології та генетики Владислав ЙОСИПЕНКО

Корисно знати