• Українська
  • English
Роль смертельно небезпечного мультирезистентного грибка роду Сandida Auris
Роль смертельно небезпечного мультирезистентного грибка роду Сandida Auris

Роль смертельно небезпечного мультирезистентного грибка роду Сandida Auris

Група американських і британських біологів попереджають світову спільноту про те, що нашу планету атакував мультирезистентний грибок, який є смертельно небезпечним для людей, володіє стійкістю до деяких класів протигрибкових препаратів, а також схильністю до розвитку резистентності щодо інших класів лікарських препаратів під час терапії.

 

У світі все частіше фіксують захворювання, викликані грибком роду Candida auris, який характеризується множинною лікарською стійкістю.

Є дані які свідчать про те, що факторами ризику зараження є цукровий діабет, хірургічні втручання, використання венозних катетерів, довготривале перебування в палатах інтенсивної терапії, а також, знову таки безконтрольний прийом антимікотичних засобів і антибіотиків широкого спектру дії, що в свою чсергу призводить до зниження імунітету.

Ще навесні 2016 року в США оголосили про виявлення першого в країні випадку бактеріального зараження, що не піддається лікуванню жодним з існуючих антибіотиків. Тоді мова йшла про бактерії кишкової палички (Escherichia coli), що має в своєму складі гени стійкості до антибіотика «останньої надії» колістину.

Однак поки багато вчених продовжували вивчати проблему бактерій, стійких до антибіотиків, з’явилася нова загроза – що поширюються по всьому світу штами мультирезистентних дріжджоподібних грибів. Мова йде про про грибок роду Candida auris. На відміну від дріжджоподібного грибка Candida albicans, який визиває молочницю – Candida auris переважно виділяють з дихальних шляхів, слухових каналів та з гнійного вмісту ран. Матеріалом для дослідження може бути і сеча, вважається що грибок здатний вражати сечовий міхур.

Підготував ассистент кафедри мікробіології та вірусології Бендас В.В.

Корисно знати