• Українська
  • English
ВІЛ/СНІД: міфи та реалії
ВІЛ/СНІД: міфи та реалії

ВІЛ/СНІД: міфи та реалії

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом та толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих.

 

На сьогодні епідемічна ситуація дозволяє стверджувати, що масштаби з ВІЛ-інфекції продовжують поширюватися серед загального населення за рахунок збільшення статевого шляху передачі.

Розрізняють два типи збудника – віруси імунодефіциту людини 1 та 2 (ВІЛ-1 і ВІЛ-2).

Перший поширений у всіх країнах світу, другий – в основному в Західній Африці, але вже виявляється в різних країнах Європи і Америки. Збудник містить РНК і належить до родини лімфотропних ретровірусів, спроможних викликати імунодепресивні та неопластичні захворювання людини і тварин після тривалої латенції. У ретровірусів спадкова інформація записана в РНК, а в уражених клітинах людини – в формі ДНК. Подібне можливе завдяки існуванню зворотної транскрипції у життєвому циклі цих вірусів, тобто здатності синтезувати ДНК на матриці РНК. Відає зворотною транскрипцією вірусний фермент – ревертаза. Звідси й назва ретровірусів (лат. retro – назад, зворотно).

Інфікованих людей називають ВІЛ-позитивні. Проте лише ІV клінічна стадія захворювання називається СНІД – Синдром набутого імунодефіциту людини.

Дуже важливо знати, як передається ВІЛ, і, як від нього захиститися.

ВІЛ передається трьома чітко визначеними шляхами:

1. ВІЛ може передатися при незахищеному статевому контакті, якщо один із партнерів є інфікованим. Тому статеві контакти повинні бути захищеними (використання презервативів).

2. ВІЛ може передаватися через кров: переливання зараженої крові, використання брудних шприців під час прийому наркотиків, брудні голки, пірсинг, татуювання, використання забрудненого, зараженого кров’ю леза. Тому вкрай важливо використовувати одноразові голки та леза. Достатньо вимити в гарячій воді руки або об’єкти, на які потрапила кров.

3. ВІЛ може передаватися від ВІЛ-позитивної матері до дитини під час вагітності, пологів або грудне вигодовування. Якщо ВІЛ-позитивна матір вирішить народити дитину, лікар зможе надати інформацію про заходи, що дозволять знизити інфікування дитини.

Таким чином існує лише три шляхи зараження ВІЛ: статевим шляхом, через кров та від матері до дитини, а решта шляхів про які ви можете почути – лише домисли.

Наступні твердження є істинною правдою:

1.Шкіра нездоланний бар’єр для ВІЛ.

2.Такі комахи, як комарі, не переносять ВІЛ.

3. Будь-яка людина може заразитися ВІЛ: чоловіки, жінки, діти.

4.Важко заразитися ВІЛ через побутові контакти.

Ви не можете заразитися або заразити іншу людину ВІЛ-інфекцією через обійми, користуючись одним і тим же рушником або посудом. Можна користуватися предметами та пристроями, туалетом, душем, білизною разом із ВІЛ – інфікованою людиною.

5.ВІЛ не можна вдихнути, не має його в сльозах, поту, слині, не можливо заразитися доторкнувшись до зараженої людини.

6. ВІЛ-позитивна жінка може стати матір’ю, інфіковані матері можуть передати ВІЛ своїм дітям під час вагітності, пологів та грудного вигодовування. Вагітна жінка з ВІЛ приймаючи противірусні препарати та дотримуючись рекомендацій лікаря, може стати щасливою мамою здорового малюка.

Та існують і міфи, такі як:

1.Залишилося жити всього кілька років. Перебіг ВІЛ-інфекції індивідуальний для кожного хворого. У деяких людей СНІД розвивається протягом декількох місяців, через швидке ослаблення вірусом імунної системи. Інші живуть з ВІЛ довгі роки, і інфекція ніяк не відбивається на тривалості їх життя. Ви можете запобігти розвитку СНІДу, регулярно відвідуючи лікаря і неухильно виконуючи його рекомендації.

2. Ви інфіковані, якщо виявили у себе симптоми ВІЛ. У деяких людей ознаки ВІЛ-інфекції не проявляються протягом багатьох років після зараження. У багатьох з моменту зараження до появи перших симптомів може пройти від 10 днів до декількох тижнів. Перші симптоми схожі на грип або мононуклеоз: лихоманка, втома, висип і біль у горлі. Як правило, вони зникають через кілька тижнів і можуть ніяк не проявлятися протягом багатьох років. Єдиний спосіб з’ясувати, чи є у вас ВІЛ, – пройти обстеження.

3. ВІЛ можна вилікувати. На даний момент немає таких ліків, які б могли вилікувати ВІЛ-інфекцію, але існує певна терапія, що дозволяє стримувати активність вірусу і підтримувати імунну систему.

Знати – означає упередити!

Тести – єдина можливість виявити факт інфікування вірусом імунодефіциту людини. Цей тест допомагає виявити ВІЛ на ранніх стадіях захворювання і проводиться як звичайний аналіз крові. В Україні, в тому числі і Чернівцях, створені центри анонімної та безкоштовної консультації, де є можливість пройти тест. Знання про наявність хвороби дає можливість своєчасно почати адекватне лікування та попередити її розвиток і прогресування. Ефективність лікування полягає в тому, що зменшується кількість вірусу в крові. Таким чином, можна жити з вірусом і жити звичайним життям. Проте, важливо не забувати про заходи безпеки, про які вже йшла мова.

Матеріал підготували: д.мед.н., професор Колоскова О.К., д.мед.н., професор Іванова Л.А., кафедра педіатрії та дитячих інфекційних хвороб

Корисно знати