• Українська
  • English
Укус кліща: що робити та які наслідки?

Укус кліща: що робити та які наслідки?

Нарешті настали довгоочікувані дітьми та дорослими теплі весняні дні, з якими пов’язані прогулянки в парках, виїзди до лісу. Однак приємне проведення часу може затьмарити зустріч з кліщами.

За даними Міністерства охорони здоров’я України, щорічно із укусами кліщів до медиків звертаються в середньому близько 20 тис. людей.

Найвища активність щороку припадає на квітень-травень та серпень-вересень.  Улюблена пора доби кліща – ранок, годин до 11.00. Спеку не люблять, чекають вечірньої прохолоди або похмурої погоди.

Кліщ нападає на свою жертву, сидячи у траві, або на гілках чагарників, рідше – з землі. Існує розповсюджена думка, що вони можуть стрибнути на людину з дерева. Однак, кліщі не здатні стрибати, оскільки вони не є комахами. Кліщ – це членистонога тварина, родич павуків та скорпіонів.

Кліщі не піднімаються вище 50 см. Коли повз проходить людина або тварина, кліщ чіпляється за них. Кліщ довго шукає місце укусу, тому можна встигнути зняти кліща, до того як він вкусить. Як правило, кліщ обирає на тілі жертви ділянку з найніжнішою шкірою та присмоктується протягом 15-20 хвилин, при цьому виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним. Через кілька днів в місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах. Укус можуть спричинити і зовсім маленькі, майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща), що часто для людини залишається непомітним.

Кліщі є переносщиками збудників вірусних, рикетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин. Найнебезпечнішими є такі захворювання як енцефаліт та бореліоз (хвороба Лайма). Проте не завжди укус кліща означає, що Ви підхопили хворобу. Для зараження необхідно, щоб кліщ залишався у шкірі щонайменше 24 години.

Що робити у разі укусу кліща?

Видалити непрошеного гостя треба якнайшвидше: чим більше часу пройшло від присмоктування кліща, тим більша вірогідність зараження. Якщо Ви виявили кліща на шкірі:

1. Потрібно негайно звернутися до найближчого травматологічного пункту, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження. Якщо це неможливо, постарайтесь видалити його самостійно: повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини.

Не варто прокручувати кліща, якщо намагаєтесь його витягти. Достатньо просто обережного руху вгору.

2. Після видалення кліща необхідно обробити місце укусу антисептичним розчином. Якщо залишилася частина кліща, її потрібно видалити стерильною голкою.

3. Ретельно вимийте руки з милом.

4. Протягом двох тижнів потрібно щоденно вимірювати температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – звернутися до лікаря.

Чи потрібно проводити лабораторні дослідження кліща?

Останнім часом в Україні стало популярно відносити кліщів до лабораторії та перевіряти їх на наявність збудників енцефаліту та бореліозу.

Центр з контролю та профілактики захворювань не рекомендує проводити дані дослідження оскільки:

  • Інфікований кліщ не означає, що інфікувались Ви;
  • Неінфікований кліщ не означає, що здорові Ви.

Іншими словами, цей метод діагностики не є ефективним та достовірним.

Лікарі закликають в жодному разі не робити наступного:

  • змащувати кліща вазеліном чи олією
  • “”фарбувати”” кліща лаком для нігтів
  • фіксувати кліща лаком для волосся

При використанні таких методів тварина буде заглиблюватися тільки глибше у шкіру, а не навпаки намагатися покинути жертву.

Наслідки

Кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) найчастіше захворювання, яке може розвиватися після укусу інфікованого кліща. Які ж ознаки будуть свідчити про розвиток даної недуги?

Через декілька днів або тижнів після укусу у Вас або Вашої дитини можуть відмічатися наступні симптоми:

–         підвищення температури, озноб, головний біль, біль у м’язах та набряк лімфатичних вузлів;

–         мігруюча еритема – характерний для цієї хвороби висип, який нагадує коло, з’являється у 70-80% інфікованих. Це коло поступово збільшується і може досягти30 сантиметріву діаметрі;

–         місце висипу може бути теплим на дотик, але рідко болить чи свербить;

–         під час збільшення коло може нагадувати “”бичаче око””;

–         висип може з’явитись на будь-якій частині тіла, не обов’язково в місці укусу кліща.

При перших ознаках характерного висипу терміново звертайтесь до лікаря для призначення антибіотикотерапії.

Пам’ятайте, що призначати антибіотик та розраховувати дозування має виключно лікар!

Якщо лікування розпочали вчасно, а пацієнт дотримувався призначеної схеми лікування, то людина швидко та повністю видужує.

Ознаки кліщового вірусного енцефаліту:

–      починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну.

–      уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків.

Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, заразитися можна не лише під час укусу кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Як захиститися від можливого укусу?

Ось кілька порад, які допоможуть уникнути укусів кліщів:

1. Якщо подорожуєте в ендемічні зони, то краще провести щеплення проти вірусного енцефаліту.

2. При відпочинку та прогулянках лісом, парком треба носити одяг, що добре прикриває тіло, варто надягати капюшон. Перевагу надавати світлому однотонному одягу з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – так легше буде помітити кліщів і зменшить ризик укусів кліщів.

3. Кожні 2 години прогулянки необхідно оглядати себе і дітей, аби виявити кліщів.

4. Місце для привалів на природі потрібно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

5. Використовуйте хімічні засоби (репеленти, засоби, що відлякують кліщів) проти комах для обробки одягу та тіла репеленти. Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції.

6. При поверненні додому, необхідно одразу зняти і ретельно оглянути одяг, випрати та випрасувати його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів.

7. Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).

8. Якщо на природу брали собаку – після прогулянки його також слід оглянути на наявність кліщів.

Найкращий спосіб вберегти себе – використати всі можливі методи профілактики!

Матеріал підготували: завідувач кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб, д.мед.н., професор – Колоскова Олена Костянтинівна; асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб – Горбатюк Інна Борисівна

Корисно знати