• Українська
  • English
Здоровий спосіб життя – запорука власного здоров’я
Здоровий спосіб життя – запорука власного здоров’я

Здоровий спосіб життя – запорука власного здоров’я

Головним скарбом життя є не землі, що ти їх завоював, не багатства, що їх маєш у скринях… Головним скарбом життя є здоров’я, і, щоб його зберегти, потрібно багато що знати.

 

«Здоров’я – це пропорційність між самістю організму та його наявним буттям… воно полягає в рівномірному відношенні органічного та неорганічного, коли для організму немає нічого неорганічного, чого він не спроможний був би подолати.» (Авіцена).

7 квітня традиційно відзначають Всесвітній день здоров’я.

Одним із чинників збереження і покращення здоров’я є здоровий спосіб життя . Питання здорового способу життя завжди буде актуальним , тому що відіграє важливу роль в забезпеченні здоров’я. Бо ні лікар, ні державна програма не зроблять здоровими. Покращити стан свого організму може тільки сама людина. Адже у 75% випадків більшість захворювань є наслідком способу життя. Здоровий спосіб життя – це комплекс дій, який, перш за все, включає відмову від шкідливих звичок, своєчасну діагностику, фізичну активність, психічне здоров’я та здорове харчування.

До основних цілей правильного способу належать:

формування позитивної мотивації щодо здорового способу життя культури здоров’я;

знайомство з основами здорового стилю життя;

здійснення профілактичної роботи за негативними проявами;

формування теоретичних та практичних навичок здорового способу життя, формування творчої особистості здібної до саморозвитку, самоосвіти і самоактуалізації.

Процес виховання ставлення людини до свого здоров’я має починатись з раннього дитинства, поступово входити до системи світогляду, ставати складовою частиною загальної культури, духовного світу людини і навчити розрізняти , що є корисним для організму , а що несе шкоду. Саме виховання зумовлює поведінку, стиль життя і, врешті-решт, стан здоров’я. Змінюватися ніколи не пізно, адже можливості організму людини є не вичерпними .

Не можливо не згадати і про шкідливі звички.Багато людей нерозумно і довго випробовують стійкість свого організму, коли зловживають, наприклад, алкоголем, курять або вживають наркотики. Інколи дуже швидко, а інколи лише через тривалий час виявляються наслідки такого життя, спрацьовують зворотні зв’язки: людина захворює на важкі, часом невиліковні хвороби. Тоді люди звільняються від своїх шкідливих звичок, проте буває запізно.

Отже, здоровий спосіб життя – це і фізична активність, і загартовування, і збалансоване харчування, і повноцінний сон, психічне здоров’я. Але головне це погляд на життя в цілому. У вас завжди є вибір, як прожити своє життя і цей вибір дуже важливий, тому що потрібно усвідомлювати і розуміти,що потрібно докласти певних зусиль і не набувати шкідливих звичок. Якщо із якихось причин вони вже є, то треба ужити всіх заходів, аби їх позбутися. Змінити своє мислення, заповнити свій мозок «правильними» думками та чистими намірами — це також важливий крок на шляху до здорового способу життя. Будьте здорові!

Матеріал підготувала: Костишин Лілія, асистент кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії

Корисно знати