• Українська
  • English
Косметика та алергія: десять правил для алергіка
Косметика та алергія: десять правил для алергіка

Косметика та алергія: десять правил для алергіка

Користуючись косметикою, ми хочемо підкреслити свою красу, і вже точно не розраховуємо на набряклі повіки й губи, плями на шкірі висип та свербіж. Тим часом від алергійних реакцій не застрахований ніхто. Люди з чутливою шкірою і схильністю до алергії – завжди в групі ризику, не алергики можуть також стати жертвою індивідуальної непереносимості певного з компонентів косметики.

 

На що буває нетипова реакція? Алергенів безліч, проте найчастішими є консерванти, віддушки й барвники.

Консерванти

Чим більше всіляких парабенів і формальдегідів у тюбику, тим довше термін зберігання засобу. Виробникові це вигідно: тривалий термін зберігання підвищує шанси продукти не залежатися на полиці магазину.

Тим часом, високий вміст консервантів підвищує ризик алергійних реакцій через концентрацію агресивних хімічних сполук. Засоби з меншим терміном зберігання можуть містити натуральні консерванти начебто сорбінової кислоти або бджолиного воску, але якщо у вас, наприклад, алергія на мед, то від такого засобу доведеться відмовитися.

Віддушки

Тільки дуже наївні люди вірять в те, що в крем або шампунь з ароматом персика дійсно додали персик. В епоху «ароматизаторів, ідентичних натуральним» це недозволена розкіш. До того ж ви пам’ятаєте, як довго зберігаються фрукти? А шампунь?

Чим сильніше і приємніше пахне косметика, тим більше в ній ароматизаторів. Часом вони просто необхідні, щоб приховати неприємний запах вихідної сировини, але іноді це просто рекламний хід виробника для приваблення покупця.

До речі, вчені давно твердять, що натуральні аромати іноді небезпечніше синтетичних. Справа в тому, що натуральні ефірні масла, які є прекрасним природними ароматизаторами, також прекрасно й легко викликають алергічні реакції. Особливо це стосується олії бергамоту і цитрусових.

Барвники

Анілінові фарби в помаді, солі металів (хромові, срібні, нікелеві) в олівцях для очей і туші для вій – найбільш алергенні складові косметики.

До слова, ці речовини можна знайти і в складі інших мешканців косметички. Просто губи й очі – місця, де косметика контактує з слизовими оболонками, тобто будь-який алерген з комфортом потрапляє всередину організму.

Чим більше стійкий і яскравий колір має продукт, тим більше в ньому агресивних барвників. Так що, вибираючи яскраво-блакитний гель для волосся, криваво-червону помаду і водостійку туш, варто подумати чи легко ви готові з ними розлучитися у разі непереносимості, і чи не варто протестувати нове досягнення косметологічної промисловості до важливих виходів у світ.

Викладаючи немаленькі гроші за коробочки з всесвітньо відомими логотипами, найменше чекаєш каверзи. Здавалося б, якщо косметика якісна і дорога, то і проблем бути не повинно. Однак при існуючому рівні алергізації, коли тим чи іншим видом алергії страждає мало не кожен п’ятий житель Землі, нулі на ціннику не страхують від алергії – її можуть викликати навіть найякісніші інгредієнти.

Як говорилося вище, алергія буває не тільки на «хімію», а й на натуральні продукти. Бажано співвідносити склад косметики з продуктами, на які у вас є харчова алергія.

Не переносите овечу вовну? Варто відмовитися від використання крему й помади з натуральним ланоліном. Харчова алергія на мед або полуницю? Не варто їх додавати в домашню живильну маску. Найсильніші природні алергени: цитрусові, ананаси, шоколад, диня, полуниця, мед.

Гіпоалергенної косметики не буває

Гучні заяву виробників косметики про те , що їх продукція «гіпоалергенна» і «вільна від алергенів» – не більш ніж рекламний прийом.

Зараз лазівки в законах дозволяють ставити таке маркування на упаковку після клінічних випробувань на добровольцях.

Однак коли повіки набрякли тут і зараз, то навряд чи когось втішить факт, що десь у Бельгії у 500 або 1000 добровольців такої реакції не було. Адже алергічні реакції індивідуальні, тому особисто вам ніхто не гарантує безпеку.

Втім, в гіпоалергенну косметику, дійсно, намагаються додавати поменше найпоширеніших алергенів.

Термін зберігання у неї не такий великий через знижену кількість консервантів. Запах може бути менш приємним через відсутність агресивних ароматів, та й апельсиновий скраб не зустрінеш в лінійці гіпоалергенних продуктів. В іншому ж косметика з позначкою «гіпоалергенна» від іншої не відрізняється.

Користуйтеся свіжою косметикою

Не тільки нова косметика може викликати алергічну реакцію. На роками перевірені лінії шкіра може відреагувати неадекватно. І тому кілька причин:

– закінчився термін придатності або пройшло більше його половини. Склад косметичного засобу згодом міняється, оскільки в нього потрапляють повітря і бактерії. Вплив зовнішнього середовища теж ніхто не відміняв. Люди з підвищеною чутливістю шкіри без побоювання можуть користуватися косметикою тільки першу половину строку її придатності;

– не дотримуються умови зберігання та правила використання косметики. Припустимо, косметика зберігається на туалетному столику, а столик стоїть поруч батареєю. В цьому випадку не варто дивуватися, якщо щось зіпсується раніше терміну. Знову ж, якщо маску на обличчі тримати не п’ять хвилин, як зазначено на упаковці, а двадцять п’ять, то в патологічній шкірній реакції виробник не винен;

– фотосенсибілізація. Складові косметики іноді непередбаченим чином реагують на взаємодію з жорстким ультрафіолетом (туш, парфуми, креми з ефірними маслами і т.п.). Тому від зими до літа склад косметички повинен мінятися;

– накладення ефектів. Прийом деяких ліків (антибіотиків або імунодепресантів), хімічні пілінги, лазерна і фотоепіляція, загальне ослаблення імунітету та інші подразники можуть істотно змінити відповідь організму на цілком звичні речовини.

Десять правил домашнього косметолога для алергіків

1. Залиште професійну косметику професіоналам. Речовини, що містяться в ній, більш активні й агресивні, тому застосовувати таку косметику слід обережно, під наглядом фахівця і, найчастіше, не кожен день.

2. Через високу концентрацію потенційних алергенів уникайте яскравих і отруйних відтінків косметики, а також надмірно стійких засобів.

3. Не купуйте нові лінії, попередньо їх не протестувавши на невеликій ділянці шкіри. Для цього косметику для тіла нанесіть на згин ліктя, а косметику для особи за вуха. На жаль, перевірити таким чином туш і помаду не вийде – реакція слизової може відрізнятися від того, що відбувається зі шкірою. І завжди беріть пробник – як мінімум, це заощадить гроші.

4. Не користуйтеся простроченою косметикою. Якщо ж щось засохло, загусло, змінило колір або запах, не чекайте закінчення строку придатності – безжалісно викидайте.

5. Не зачерпуйте крем з баночки руками – не розносите бруд і бактерій, користуйтеся одноразовими ватними дисками.

6. Намагайтеся одномоментно користуватися косметикою тільки однієї фірми. Реакцію на суміш різнорідних складових передбачити досить складно.

7. Намагайтеся не користуватися засобами з високим вмістом спирту, вони висушують і подразнюють шкіру, полегшують потрапляння алергенів усередину.

8. Деякі види парфумів можуть викликати підвищену фоточутливість, тому небажано душитися перед пляжем або солярієм.

9. Косметикою для тіла не варто користуватися для особи, як і наносити щось на внутрішній ободок вік. Вії алергікам краще фарбувати на дві третини довжини, не торкаючись коренів.

10. Читайте етикетки: при алергії на злакові зверніть увагу на наявність витяжки з паростків пшениці в кремі й наявністю кукурудзяного крохмалю в пудрі, а при непереносимості нікелю відмовитися від лаку для нігтів з кульками для розмішування. Причому, це стосується і перевірених засобів – виробник цілком може відкоригувати рецептуру.

І, найголовніше : якщо реакція серйозна – терміново звертайтеся до фахівця, причому фахівець цей повинен бути лікарем, а не продавцем-консультантом.

Якщо у вас алергія на більшість косметичних засобів, то шлях до магазину повинен лежати через кабінет імунолога-алерголога і дерматолога, тому що проблема в організмі, а не в косметиці.

Підготували: доцент кафедри дерматовенерології  Гаєвська М.Ю. та лікарі-інтерни-дерматовенерологи Василевич Юлія та Киселиця Ірина

Корисно знати