• Українська
  • English
Люди, які мають усвідомлені сновидіння, мають особливий мозок
які мають усвідомлені сновидіння

Люди, які мають усвідомлені сновидіння, мають особливий мозок

Сон – це невід’ємна частина життя кожної людини.

Без належного відпочинку ми не змогли б повноцінно відновлювати сили і радіти кожному новому дню, виконуючи велику кількість завдань.

Досить часто доповненням до нічного відпочинку є сни, які ми бачимо, перебуваючи в несвідомому стані.

Усвідомлені сновидіння – стан свідомості, при якому людина усвідомлює, що бачить сон, і , іноді, навіть може управляти його змістом.

Більшість людей, які володіють цією здатністю, бачать подібні сни лише кілька разів на рік. У новому дослідженні неврологи Інституту Макса Планка порівняли дані сканування мозку людей, які часто бачили усвідомлені сновидіння, з даними тих, хто ніколи їх не бачив або бачив рідко, розповідає Psych Central.

Передня префронтальна ділянка кори великих півкуль головного мозку, яка контролює свідомі когнітивні процеси і бере участь у рефлексії, у людей з частими усвідомленими сновидіннями виявилася більшою, ніж у інших. У зв’язку з цим дослідники припустили, що усвідомлені сновидіння тісно пов’язані з процесом пізнання.

Щоб перевірити свою теорію, вчені просканували мозок учасників, коли ті вирішували когнітивні тести. Мозкова активність в нейронах префронтальної ділянки кори великих півкуль головного мозку була вища у тих добровольців, які часто бачили усвідомлені сновидіння.

Існують різні техніки навчання усвідомленим сновидінням. Ймовірно, вони допомагають розвинути здатність до рефлексії.

На жаль, не завжди наші сни приносять задоволення і радують після пробудження, викликаючи негативні емоції, страх або тривогу, псуючи тим самим настрій на весь наступний день. Однак, виправити це і запобігти погані сни можна. Для того, щоб кожен сон був приємним і барвистим, необхідно навчитися програмувати свої сни. Це мистецтво доступно кожному, потрібно лише виконувати ряд певних рекомендацій, які допоможуть задати мозку відповідну установку.

Оволодіння технікою усвідомленого сну починається з щоденного записування того, що вам сниться, і з докладного аналізу сновидінь. Це допоможе виявити систему і розібратися, що ви найчастіше бачите в сні – відгомони реальних подій, щось фантастичне або пророче. Через деякий час ви зрозумієте, в який сон можна втручатися, а який краще додивитися до кінця, запам’ятати і взяти до відома.

Отже, перед тим, як заснути, згадайте всі можливі проблеми, які можуть вас турбувати. Після цього проаналізуйте кожну з них і подумки переконайте себе в тому, що вирішення проблеми прийде до вас у сні. Потім розслабтеся, відкиньте убік всі думки і спокійно засинайте.

Розбір сновидінь – процес досить довгий, тобто, вам, можливо, знадобиться кілька місяців, щоб навчитися розуміти природу того чи іншого сну. Але нехтувати цим не можна – перш ніж керувати своєю підсвідомістю, його треба ретельно вивчити. Більш того, несвоєчасне втручання в яке-небудь сновидіння може негативно відбитися на психіці або на течії реальних подій.

Намагайтеся у сні звертати увагу на деталі і порівнювати їх з тим, що ви бачили в реальності, так ви не тільки переконайтеся, що спите, але і зробите важливий крок на шляху до усвідомленим сновидінням. Справа в тому, що тільки чітке усвідомлення того, що ви занурені в сон, дає можливість контролювати цей процес.

Наступна вправа теж допоможе вам в осягненні техніки усвідомленого сну. Постарайтеся перед тим, як заснути, про щось посилено думати, як би програмуючи своє майбутнє сновидіння. Почніть з близьких вам людей – їх побачити в сні найпростіше. Потім ускладнюйте завдання, наприклад, «замовляйте» море чи ліс, потім – яку-небудь дію, яку ви здійснюєте не надто часто.

Після цього спробуйте придумати якийсь довгий сюжет – яскраву церемонію, поїздку на автомобілі по мальовничих місцях, політ на повітряній кулі над добре знайомим вам містом. Відмінним помічником у цій вправі стане вміння візуалізувати будь-які образи і утримувати їх перед уявним поглядом протягом 10-15 хвилин.

Як навчитися впливати на сюжет сновидіння

Тепер можна переходити безпосередньо до осягнення техніки усвідомленого сну. Постарайтеся контролювати все, що відбувається у вашому сновидінні, вчиться управляти ситуацією і міняти її на свій розсуд. Наприклад, якщо вам сниться, що за вами хтось женеться, змусьте себе зупинитися, обернутися до цієї людини, подивитися йому в очі і кинутися на нього, уявляючи, як він злякається.

Якщо ви бачите в сні, що тонете, то треба уявити, що поруч з вами з’явився човен, і хтось простягає вам руку допомоги, або ви стаєте рибою і отримуєте задоволення від знаходження у водній стихії.

Насправді в даному процесі багато що залежить від вашої уяви і від уміння швидко знаходити вихід з нестандартних обставин. Якщо ви в реальному житті моментально реагуєте на зміну поточної ситуації, то вам не складе труднощів робити те ж саме під час усвідомленого сну.

Як навчитися позбуватися нічних кошмарів

Наступним важливим кроком у навчанні усвідомленим снам стане вміння прокидатися, перериваючи неприємне для вас сновидіння. Зусиллям волі змушуйте себе обривати лякаючий вас сюжет, відкривайте очі і кілька хвилин не дозволяйте собі знову зануритися в дрімоту. Як правило, це допомагає переключитися на інший сон, тобто, кошмар більше не повертається.

Для того щоб вирватися з якого-небудь сновидіння, можна використовувати і тактильні відчуття, наприклад, ви можете спробувати вщипнути себе в реальності чи уявити, що вас по ходу сюжету облили чимось гарячим. Це теж допомагає прокинутися і позбутися страшного сну.

Як навчитися обривати неприємне сновидіння у сні

Після того як ви зможете з легкістю прокидатися за своїм бажанням, переходите до наступної вправи – навчитеся перемикатися на щось приємне, не перериваючи сон. Для того щоб оволодіти цим навиком, використовуйте своє почуття гумору. Наприклад, вам сниться, що хтось нападає на вас зі зброєю – уявіть, що у цієї людини раптом виросли ослячі вуха або що вона перетворився на клоуна.

Образність мислення допоможе вам підібрати найбільш яскраві і смішні особисто для вас образи. Це може бути і безглуздий одяг, і казкові звірі – агресивні тварини в сновидінні легко трансформуються в персонажів мультфільмів, а на місці страшних для вас руїн можна «побудувати» вігвам або шатер шапіто. Загалом, жартуйте і фантазуйте, це дасть вам можливість управляти сном і перемикатися зі страху на позитивні емоції.

Як навчитися додивлятися сон на наступний день

Ну і самою останньою вправою з техніки усвідомленого сну є входження в сновидіння з продовженням. Тут вам знову знадобляться ваші записи з описом того, що вам снилося. До речі, їх потрібно проводити протягом усього навчання.

Постарайтеся запам’ятати, а вранці запишіть той сон, який перервався при пробудженні. Описуйте його у всіх подробицях, які залишилися у вашій пам’яті. Увечері 2-3 рази перечитайте написане і візуалізуйте своє сновидіння. Згадайте настрій, який був присутній у ньому, і знову увійдіть в цей емоційний стан. Не відволікайтеся на сторонні роздуми, подумки прокручуйте сюжет сну, особливо його закінчення.

Після недовгих тренувань ви зможете дивитися сон, що вам сподобався, і дві, і три ночі поспіль, і навіть тиждень або місяць – поки вам не набридне розвиток сюжету, яким ви будете керувати вже цілком усвідомлено.

Вміння керувати сюжетами своїх сновидінь – це не тільки розвага. Навчившись контролювати свої сни, ви станете більш впевненою в собі людиною, а також зможете позбутися від застарілих страхів і навіть фобій. Наприклад, якщо ви страждаєте на клаустрофобію, то зумієте від неї вилікуватися, якщо в сні будете навмисно розширювати тісні приміщення – впускати туди повітря і розсовувати стіни.

Крім того, ви зможете вирішувати у сні складні завдання і знаходити вихід з ситуацій, що тривожать наяву. Багато хто впевнений, що отримують через сновидіння підказки згори, адже недарма сон називають «нерозпечатаним листом від Бога». Однак далеко не кожен в змозі запам’ятати те, що йому снилося, і вірні рішення пропадають, зникаючи відразу після пробудження. Техніка усвідомленого сну допоможе вам уникнути такого марнотратства, ви не забудете нічого з того, про що сигналізує вам ваша підсвідомість.

Пам’ятайте, що всі послання, які ми бачимо уві сні, безпосередньо пов’язані з нашою підсвідомістю, в якій криється величезна кількість інформації. Поступово ви зможете відразу розуміти свої сни і витягати з них корисну інформацію.

Матеріал підготувала: Карвацька Наталія Семенівна – доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка Вищого державного навчального закладу «Буковинський державний медичний університет», лікар – психіатр, психотерапевт, медичний психолог.

Корисно знати