• Українська
  • English
Механізми розвитку та профілактики цукрового діабету

Механізми розвитку та профілактики цукрового діабету

14 листопада – Всесвітній день боротьби з діабетом. Ця дата нагадує нам про постійне поширення хвороби й те, що легковажити її наслідками не можна. Діабет займає 3-тє місце за поширеністю після серцево-судинних захворювань та онкологічних хвороб. За даними ВООЗ, цукровий діабет збільшує смертність в 2-3 рази і скорочує тривалість життя. Майже 3% первинної інвалідності дорослого населення України виникає саме через діабет. Щорічно кількість хворих зростає на 5-7%. За даними Diabetes Atlas Міжнародної діабетичної федерації (IDF) станом на 2021 рік кількість людей з діабетом (20-79 років) в Україні складає 2 млн 325 тис. Експерти прогнозують, що до 2030 року цей показник показуватиме 2 млн. 396 тис. осіб.

Діабет– це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін – гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові.

У результаті неконтрольованого діабету виникає гіперглікемія (підвищення рівня глюкози в сироватці крові), що призводить до ураження багатьох систем організму, особливо нервів та кровоносних судин.

Існують три основні типи діабету:

1) діабет І типу (інсулінозалежний) – характерне недостатнє вироблення підшлунковою залозою інсуліну, розвивається швидко в основному у дітей і молодих людей.

2) діабет ІІ типу (інсулінонезалежний) виникає, коли організм неефективно використовує вже виділений інсулін, розвивається поступово частіше у людей старше 40 років, зустрічається у 80-85 % випадків.

3) гестаційний діабет – вперше діагностують у період вагітності, може бути наявним протягом певного часу і після народження дитини.

Фактори ризику появи цукрового діабету: спадкова схильність; ожиріння; хвороби, в результаті яких відбувається ураження бета-клітин (панкреатит, рак підшлункової залози, захворювання інших залоз внутрішньої секреції, провокаційним фактором у цьому випадку може бути травма); різноманітні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит і деякі інші захворювання, включаючи грип); стрес; вік (чим старша людина, тим більше є підстав захворіти на цукровий діабет), низька фізична активність, атеросклероз, гіпертонічна хвороба.

Профілактика діабету ІІ типу полягає у простих правилах здорового способу життя:

– не допускати надлишкової ваги;

– здійснювати регулярні фізичні навантаження;

– дотримуватися здорового харчування, зменшення кількість цукру, насичених жирів і збільшення споживання клітковини – овочів та фруктів;

– відмовитися від куріння і надлишкового вживання алкоголю;

– регулярно перевіряти рівень глюкози в крові (норма 3.89-5.83), слідкувати за артеріальним тиском та холестерином;

– уникати стресу.

Своєчасне діагностування та контроль діабету дозволяє запобігати розвитку тяжких ускладнень. Людям з групи ризику періодично (1 раз на рік) необхідно проводити пробу з навантаженням глюкозою, визначення глікозильованого гемоглобіну, підвищений рівень якого вірогідно вказує на порушення вуглеводного обміну.

 

Матеріал підготували:

Марія ПЕРЕПЕЛЮК – к.мед.н., асистент кафедри патологічної фізіології БДМУ

Наталія ЛІСНЯНСЬКА – к.мед.н., доцент кафедри патологічної фізіології БДМУ

 

 

 

Корисно знати