• Українська
  • English
Білок ELF 5 відкриває нові шляхи протиракової терапії
Білок ELF 5 відкриває нові шляхи протиракової терапії

Білок ELF 5 відкриває нові шляхи протиракової терапії

Все частіше онкологи стикаються з тим, що стандартні методики лікування раку грудей є недостатньо ефективними. Тепер австралійські вчені з Інституту Гарван встановили чому, пишуть ABC News. Вони виявили ключовий фактор, який робить пухлини більш агресивними і несприйнятливими до лікування.

Коментує ад’юнкт-професор Кріс Орманді: “Я вивчав білок ELF5 майже десять років. Виявляється, якщо заблокувати його експресію в деяких клітинах, то сила пошкоджень в ядрах значно знижується. ELF5 важливий з погляду розвитку молочної залози і раку грудей”.

Саме цей білок стає причиною того, що багато пацієнтів не реагують на терапію, яка пригнічує естроген. Таких жінок приблизно 50%. ELF5 робить із звичайної пухлини агресивну. Експеримент показав: коли тканини раку ставали нечутливими до лікування, концентрація ELF5 різко підвищувалася.

Відповідно, підвищення рівня ELF5 дозволяло вирішити цю проблему. Відомо, що пухлини не мають стабільного геному. Вони постійно “вмикають” і “вимикають” гени в довільному порядку. Їх же залежність від ELF5 дає надію на отримання реально діючих ліків від раку.

Джерело: http://meddaily.ru/article/29dec2012/elf5

Корисно знати