• Українська
  • English
Кабмін відстрочив обов’язкове надання сертифікатів GMP під час імпорту ліків до України
Кабмін відстрочив обов'язкове надання сертифікатів GMP під час імпорту ліків до України

Кабмін відстрочив обов’язкове надання сертифікатів GMP під час імпорту ліків до України

Кабінет міністрів України відстрочив до 15 лютого запровадження обов`язкової вимоги до імпортерів ліків про надання сертифікатів виробничої відповідності міжнародним стандартам GMP. Відповідне рішення було ухвалене на розширеній нараді під головуванням віце-прем’єр-міністра Костянтина Грищенка, повідомляє прес-служба віце-прем`єра.

Раніше пропонувалося запровадити обов`язкове надання сертифікатів з 1 січня 2013 року. Як сказано в повідомленні, ухвалене рішення дасть імпортерам час на отримання необхідних сертифікатів, а Державній службі з лікарських засобів – час на проведення перевірок медпрепаратів з метою недопущення на ринок фальсифікованої й неякісної продукції.

“Нам вдалося досягти принципової та компромісної домовленості між Урядом і учасниками фармацевтичного ринку про те, що з 15 лютого 2013 року до України імпортуватимуться виключно ті лікарські засоби, виробництво яких відповідає найвищим міжнародним стандартам якості, зокрема, GMP”, – цитує прес-служба К.Грищенка.

За його словами, запровадження сертифікаційних вимог з 1 січня могло б привести до виникнення дефіциту життєво необхідних ліків. Як сказано в повідомленні, Державна служба з лікарських засобів зобов`язалася в найкоротші терміни опрацювати всі заявки на видачу сертифікату відповідності GMP і провести інспекцію виробничих дільниць за кордоном у терміни, визначені виробниками ліків.

Довідка УНІАН. Належна виробнича практика (Good Manufacturing Practice, GMP) – це міжнародний стандарт якості, згідно з яким здійснюється виробництво лікарських засобів у країнах з жорсткою регуляторною системою, таких як країни ЄС і країни, регуляторні органи яких є членами Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій (PIC/S ), США, Японія та ін. GMP вимоги – це частина системи якості, яка гарантує, що лікарські засоби постійно виробляються і контролюються відповідно до стандартів якості, що відповідають їх призначенню, а також відповідно до вимог реєстраційного досьє і специфікації на продукцію.

Джерело: http://health.unian.net/ukr/detail/242450

Корисно знати