• Українська
  • English
Переваги та недоліки використання підгузників
Переваги та недоліки використання підгузників

Переваги та недоліки використання підгузників

ОХОРОНА МАТЕРИНСТВА ТА ДИТИНСТВА. Однією з фізіологічних особливостей новонароджених і немовлят є мимовільне сечовипускання і дефекація, пов’язані з дозріванням нервово-м’язової регуляції. У зв’язку з цим впродовж усієї історії людства молоді мами змушені були вигадувати різноманітні пристосування, які допомагали їм вирішити найважливіші завдання: зберегти сухими і здоровими сіднички малюка, мати достатню кількість змінної білизни та можливість тримати цю білизну сухою і чистою. У різних країнах рішення були різними і залежали від кліматичних особливостей, національних і релігійних традицій.

Історія створення підгузника

І ось вперше одноразові підгузники з’явилися у продажу у 1961 році в США. Тоді вони мали форму багаторазових підгузників, виготовлялися з хімічного, водонепроникного матеріалу, вбирання відбувалось за рахунок шарів розпушеної целюлози. У перші роки своєї появи вони були досить дорогими, і тому молоді батьки часто заміняли целюлозу звичайною тканиною. Промисловість відразу ж відгукнулась на це і почала випускати спеціальні одноразові “вкладки” для підгузників. Поступово стало зрозумілим, що це пристосування для догляду за дітьми може стати “революцією ХХ століття”, яка справить величезний соціальний вплив, докорінно змінивши саму ідеологію раннього виховання дітей. Промисловість і вчені стали працювати у потроєному темпі, і наступні 20 років характеризувалися важливими відкриттями в області фізики та хімії процесів вбирання та збереження сухості шкіри.

На сьогодні одноразові підгузники домінують у всьому світі, будучи єдиним видом підгузників у розвинених країнах. Зручність та легкість у користуванні, економія сил та часу матері, сухість, комфорт і користь для малюка нахиляють чашу вагів у бік одноразових підгузників.

Що робить підгузник

Одноразовий підгузник працює таким чином. Рідина проходить через покривний шар і поглинається адсорбуючим матеріалом. При цьому рідина перетворюється на гель, що дозволяє їй утримуватися всередині підгузника, залишаючи поверхню сухою. На даний час уже не випускають поліетиленових підгузників зі змінними адсорбуючими вставками, які утримували вологу і створювали так званий ефект компресу з підвищенням температури всередині підгузника.

Сучасні підгузники здебільшого складаються з натуральних матеріалів, адсорбуючий шар яких являє собою суміш целюлози та гелеутворюючої речовини.

Зазвичай усі підгузники природного білого кольору: виробники здебільшого не застосовують барвники. Та все ж ті невеликі малюнки, які наносяться на підгузники, особливо для старших дітей, також є перевірено безпечними. Барвники використовуються лише натуральні та стійкі. Крім того, барвники перед їх використанням обов’язково проходять тестування на токсичність, аналогічні до наведених вище.

Одним із найважливіших досягнень в області одноразових підгузників є створення системи повітропроникності.

Під повітропроникністю матеріалу чи виробу розуміють можливість обміну газами та парами з навколишньою атмосферою. Таким чином, до шкіри малюка надходить повітря, і вона стає ще сухішою, навіть якщо залишається незначна кількість вологи. Це продовжує період “сухості” і є природнім захистом від пелюшкового дерматиту.

Переваги використання

Усіх переваг одноразових підгузників можна досягти лише за умови їх правильного використання:

підбір підгузника за розміром, відсутність додаткового тертя та порушення природних рухів;

відсутність індивідуальних алергічних реакцій;

своєчасна заміна підгузника з урахуванням допустимої тривалості;

обов’язкова зміна підгузника після випорожнення дитини.

Наявність “сіточки” на внутрішньому шарі деяких підгузників, яка начебто служить для пропускання та затримки кашоподібного випорожнення, наприклад, у новонароджених дітей, навряд чи може дозволити не міняти підгузник після кожної дефекації. Окрім того, не існує будь-яких твердих правил стосовно зміни підгузників. Безумовно, необхідно міняти підгузник щоразу, коли він забруднений і дитина виявляє ознаки дискомфорту. Можливо, недоцільно робити це “за годинником”, але обов’язково перед сном, а у немовлят перших місяців життя – після годування та обов’язково при наповненні підгузника. При правильному користуванні можна з найменшою шкодою для здоров’я дитини досягти головного призначення підгузника – сухості. Це сприяє створенню відчуття комфорту у малюка, більш рівному його настрою, довшому нічному сну. У перші місяці життя, коли у дитини випорожнення відбувається під час їжі або відразу після годування, але малюк здатний легко і міцно засинати, краще міняти підгузник після годування – дитина усе одно швидко засне. Вкладати дитину спати брудною при користуванні підгузниками категорично заборонено. Ще раз слід наголосити, що ніякі мудрування тут не допоможуть, а лише дещо зменшать ризик подразнення та інфікування шкіри. У дітей після чотирьох-шести місяців частота дефекацій помітно зменшується і батьки зазвичай приблизно знають час випорожнення. Однак, у таких дітей міцність сну уже більшою мірою визначається зовнішніми впливами. У зв’язку з цим їм краще міняти підгузники перед нічним годуванням і не турбувати їх, коли вони уже задрімали.

А чи дійсно шкідливо використовувати підгузники?

Слід відмітити, що останнім часом все частіше у засобах масової інформації з’являються повідомлення про те, що підгузники можуть мати шкідливий вплив на хлопчиків. Однак, більшість фахівців медичної галузі після проведення низки досліджень прийшло до висновку, що підгузники, які мами використовують для новонароджених хлопчиків, не мають негативної дії. Навпаки, від їх використання є тільки користь, якщо звичайно їх вчасно міняти. Деяка стурбованість юних мам з цього приводу і в деяких випадках відмова від покупки сучасних підгузників пояснюється незнанням грамотних відповідей на чутки, які поширюються.

Так, з’явилася думка про те, що в результаті випаровування сечі усередині підгузника виникає парниковий ефект, який нібито сприяє підвищенню температури статевих органів малюків. Але це не так, адже підгузники не перегрівають мошонку і яєчка з тієї причини, що вони створені для швидкого вбирання вологи і добре пропускають повітря.

Вплив на шкіру

Багатьох матусь цікавить, як впливає підгузник на шкіру дитини.

Якщо при використанні підгузників колір шкіри в області геніталій нічим не відрізняється від кольору інших ділянок тіла, то такий підгузник – хороший і не представляє небезпеки шкірі малюка.

Якщо ж ділянка тіла під підгузником почервоніла, можливо, температурний режим для вашої дитини обраний неправильно. Справа в тому, що у малюків терморегуляція нормалізується і грунтовно налагоджується до 1,5-2 років, тому, якщо в даний момент ви не можете обійтися без підгузника, то температура кімнати не повинна бути більше 20°С. Також необхідно проводити провітрювання кімнати не менше 3-х разів на день і виконувати щоденне вологе прибирання.

Багато хто вважає, що використання підгузників провокує появу пелюшкового дерматиту. Фахівці стверджують, що це не так. Причиною пелюшкового дерматиту є аміак, що впливає на шкіру дитини. Він виникає при з’єднанні сечової кислоти з калом. Словом, якщо вчасно проводити зміну підгузників, то це захворювання не торкнеться вашого малюка.

Не варто зловживати, щоб не нашкодити

Єдине, в чому фахівці медичної сфери не можуть домогтися єдиної думки, то це вплив підгузків на розвиток дитини. І в цьому випадку шкода підгузників для новонароджених хлопчиків є. Відомо, що з самого першого дня народження дуже важливу роль у розвитку відіграють тактильні відчуття. На першому місці – це ласка матері. Потім йдуть тканина, дерево, земля, трава, пісок, і, звичайно ж, власне тіло. Як би це негарно не звучало, але найкращим стимулятором для рецепторів є сечовипускання й дефекація. Якщо тактильні відчуття порушуються, то можуть “загубитися” природні реакції організму дитини.

Досліди показали, що діти, які носять упродовж тривалого часу підгузники, у більш старшому віці бояться доторкатися до нових речей і забруднитися. На основі цього можна зробити висновок, що порушення тактильних відчуттів має несприятливий відбиток на формування емоційного підґрунтя дитини. Тобто такий вплив підгузника звичайно ж може мати шкоду в майбутньому для сприйняття дійсності.

У рідкісних випадках, але все ж було помічено, що тривале носіння підгузників сприяє розвитку енурезу. Справа в тому, що у таких дітей може втрачатися контроль над сечовипусканням. І як результат, дитина, будучи дорослим, “ходить” в штанці, від чого його психіка й самооцінка дуже страждають.

Окрім того, спостереження за дітьми свідчать, що підгузники загальмовують розвиток дитини, оскільки не дають можливості вивчати своє тіло руками. У підгузниках деякі його частини стають недоступні для цього, тому повна картина уявлення малюка про себе і своє тіло втрачається.

На основі всього вище сказаного можна зробити висновок, що шкода підгузників для хлопчиків від їх носіння є тільки при частому використанні, але все одно не може бути причиною безпліддя. До того ж, для розвитку безпліддя в дорослому віці є маса інших причин: паління, зловживання алкоголем, прийом наркотиків, малорухливий спосіб життя, поганий настрій, стреси, зловживання ліками, гострі та хронічні хвороби, травми яєчок тощо.

Ось і виходить, що шкода підгузників виражається в недорозвиненні мозку дитини при їх постійному, лише при постійному носінні. В іншому ж користь підгузників для хлопчиків і дівчаток є очевидною. Вони дійсно спрощують життя мамам малюків при прогулянках на вулиці, відвідуванні лікарні тощо. Важливо тільки, щоб підгузники були якісними та своєчасно мінялися по мірі необхідності, тому їх вибору необхідно приділити особливу увагу.

Вибір підгузника та привчання дитини до горщика

Сім’ї можуть самі вирішувати, з огляду на свій бюджет та національні традиції, які підгузники обрати і як часто вони застосовуватимуть той чи інший спосіб догляду за малюком. Головне, щоб вони робили це з урахуванням особливостей одноразових і багаторазових підгузників, і у кожному випадку робили це правильно. Однак, чим би вони не користувалися, необхідно, щоб деякий час протягом дня дитина приймала повітряні ванни, перебувала без підгузника. Це корисно для зниження виникнення попрілостей, дерматиту, вульвіту та інфекцій нижніх відділів сечовивідних шляхів, а також для ознайомлення дитини з власним тілом. Разом з тим, бажано під час тривалих прогулянок, при відвідуванні лікаря та вночі надавати перевагу одноразовим підгузникам.

Існує твердження про те, що діти в одноразових підгузниках пізніше привчаються до горщика. Тут заперечити нічого – це факт. Причиною цього є основна властивість підгузників – сухість. В одноразових підгузниках дитина залишається сухою після сечовипускання і не відчуває дискомфорту, тому їй важче співвіднести відчуття, які виникають перед сечовипусканням, подальше сечовипускання та пов’язані з цим неприємні відчуття. У зв’язку з цим діти в одноразових підгузниках привчаються до горщика радше свідомо, ніж рефлекторно. Коли малюк постійно перебуває у багаторазових підгузниках, мати змушена уважно приглядатися до змін у його поведінці, звуків чи гримас, які передують випорожненню, для зменшення власної зайнятості та кількості прання. Тому вона рано починає “підловлювати” малюка, тримаючи його над горщиком. Іноді це дає результати: у дитини формується ритм фізіологічних відправлень, а мати регулярно допомагає їй справляти потребу у певному місці. У дитини з’являється рефлекс, і вона починає демонструвати батькам свої бажання.

Таким чином, батьки, використовуючи одноразові підгузники, мають уявляти, з якими труднощами вони зустрінуться при привчанні до горщика. Це станеться пізніше, ніж у тих малюків, які були у багаторазових підгузниках і добре знають, як неприємно бути мокрим.

Матеріал підготував: асистент кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини – Олексій Годованець

Корисно знати