• Українська
  • English
Правильне харчування – запорука здоров’я!
Правильне харчування – запорука здоров’я!

Правильне харчування – запорука здоров’я!

Всесвітній день здорового харчування відзначається щороку 16 жовтня з метою залучення уваги громадськості до проблем харчування в сучасному суспільстві. Адже здорове харчування – це не тільки гарне самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але і любов, і повага до себе, це прагнення до здорового та довгого життя.

 

Все наше життя підпорядковується певним законам. Тому цілком природно, що і стосовно харчування існують закони. Адже харчування є невід’ємною частиною нашого життя.

Перший закон здорового харчування «Закон відповідності калорійності їжі, споживаної людиною, кількості енергії, що витрачається на підтримку життєдіяльності». Це означає наступне – скільки спожив, стільки і витратив.

Цей закон нерозривно пов’язаний з поняттям калорійності. Найбільш калорійними є продукти, що містять жири. Проте це не означає, що треба від них відмовлятися. Жири необхідні для будівництва мембран клітин, є джерелом енергії.

Кожному прихильнику здорового способу життя необхідно знати добову норму калорій і співвідношення білків, жирів і вуглеводів.

Добова норма білків, жирів і вуглеводів:

Жири — 20-30%

Вуглеводи — не більше 50%

Білки — 20-30%

Зрозуміло, що добове споживання калорій залежить від віку, статі та роду занять, тому воно різне.

Другий закон здорового і правильного харчування «Закон відповідності хімічного складу добового раціону людини його потребам у харчових та біоактивних речовинах».

Наш організм не може самостійно виробляти вітаміни і мінеральні речовини, хоча вони нам просто необхідні. Саме тому в раціон харчування необхідно включати різноманітні овочі і фрукти, зернові і молочні продукти, продукти рослинного походження, як джерела вітамінів та мінеральних речовин. Це можна описати наступними десятьма правилами.

10 правил здорового харчування, яких варто дотримуватись кожному

  • Вживайте лише натуральні продукти. Напівфабрикати, продукти з безліччю консервантів, барвників, підсилювачів смаку не вписуються в систему здорового харчування. Адже така їжа уповільнює обмін речовин і заважає виводити токсини.
  • Вживайте менше рафінованих продуктів. Очищені продукти позбавлені такого важливого компонента, як клітковина, яка необхідна для роботи травних органів, харчування лакто-і біфідумбактерій, що населяють стінки кишечника. Тобто, замість білого хлібу – обирайте цільнозерновий, а замість білого рису – бурий. Звичайний рафінований цукор можна замінити медом.
  • Вживайте більше білка. По-перше, білкова їжа дає довге відчуття ситості. По-друге, багата незамінними амінокислотами. До таких продуктів відносяться різні види м’яса, кролик, перепілка, риба і морепродукти, тріска, окунь, креветки, кальмари, морські гребінці тощо.
  • Їжте фрукти і овочі щодня. Намагайтеся щодня з’їдати не менше 300 грамів свіжих овочів і 300 грамів свіжих фруктів. З цими продуктами ви отримуєте розчинну і нерозчинну клітковину і необхідні вітаміни. Найпростіше брати з собою на роботу порізане на часточки яблуко або грушу.
  • Використовуйте рослинні олії. Рослинні олії – це найкраще джерело незамінних жирних кислот. Для прикладу, завжди тримайте на кухні лляну, кунжутну та оливкову олію.
  • Дотримуйтеся режиму. Намагайтеся робити 3-4 прийоми їжі в день, так як проміжок більше 5 годин уповільнює метаболізм і налаштовує організм на економну витрату енергії. Наслідок – накопичення жирових відкладень.
  • Обмежте швидкі вуглеводи. Цукор з солодощів і хлібобулочних виробів швидко всмоктується в кров і піднімає рівень глюкози. Слідом за цим слід настільки ж стрімке її зниження, і ви знову відчуваєте почуття голоду. До того ж такі різкі коливання цукру негативно відбиваються на роботі організму.
  • Зменшіть кількість солі. Звичайну кухонну сіль краще замінити на морську. У кухонної солі тільки два мікроелементи – натрій і хлор, тоді як в морській їх налічується до 90. І звичайно, потрібно намагатися поступово знижувати споживання солі. Зовсім відмовлятися не потрібно. Однак надлишок солі викликає затримку рідини в організмі, призводить до набряків і підвищеного тиску.
  • Пийте воду. Потрібно випивати не менше 1,5-2 літри води щодня. Пам’ятайте, що кава і соки не замінюють воду.
  • Готуйте їжу правильно. Мінімальна теплова обробка – запорука збереження цілісної структури продуктів. Наприклад, крупу або макарони можна варити всього кілька хвилин. Для м’ясних і рибних продуктів найбільш підходящими способами вважаються варіння, приготування на пару, запікання в духовці. А от від смаження чи фритюру варто відмовитись взагалі.

Харчуйтеся правильно, красиво та із задоволенням!

Інформацію підготувала: доцент кафедри сімейної медицини Тетяна Казанцева

Корисно знати