• Українська
  • English
Професійне відбілювання зубів: покази та особливості застосування
Професійне відбілювання зубів: покази та особливості застосування

Професійне відбілювання зубів: покази та особливості застосування

ВАРТО ЗНАТИ. Наша посмішка є візитною карткою як в особистому спілкуванні, так і при побудові ділових відносин. Здоров’я порожнини рота відбивається на стані зубів, на нього ж впливає і спосіб життя їх власника, раціон харчування. Так, захоплення солодощами, куріння і зловживання чаєм або кавою неодмінно відіб’ється на кольорі зубів.

Прийнято вважати, що красива посмішка — це білосніжна посмішка. Тому все більше і більше людей прагне наблизитися до ідеальної «голлівудської» усмішки за допомогою відбілювання зубів. Проте лікарі-стоматологи закликають тверезо оцінювати колір своїх зубів і не вдаватися до надмірного, частого і далеко не корисного відбілювання без крайньої необхідності.

Природним кольором для зубів вважається колір слонової кістки, вони не повинні бути білосніжними. Зловживання і надмірне захоплення процедурами відбілювання (чи це послуги професіоналів або відбілювання зубів вдома) не завжди зумовлює довговічний результат, але завжди погіршує стан зубної емалі.

Професійне відбілювання зубів набагато ефективніше домашніх процедур, коли необхідно в максимально короткі терміни висвітлити зуби на кілька тонів. Результат буде тривалішим, ніж після відбілювання підручними, «домашніми» засобами, однак і він повинен підкріплюватися новими і новими сеансами. Сучасна стоматологія пропонує відбілювання зубів лазером, перекисом водню, фотопроцедурами і т.д. Такі методи не несуть значної шкоди здорової зубної емалі, але з кожною повторною процедурою або у випадку, коли емаль і без того ослаблена, стан зубів погіршується. З метою зменшити негативний вплив відбілюючих процедур стоматолог може запропонувати провести фторування зубів, воно зміцнить емаль і знизить чутливість поверхні зубів.

Суто медичних показів до відбілювання зубів не існує, але останнім часом все більших обертів набирає естетична стоматологія, фахівці якої рекомендують відбілювати зуби в наступних випадках:

вікові зміни кольору емалі (стоншення і пожовтіння емалі характерно для вікових змін зубів);

зміни кольору зуба (або зубів) після травми або хвороби (як результат кальцифікації камери пульпи або розпаду некротизованої пульпи);

початкова стадія гіпоплазії зубної емалі;

яскраво виражена пігментація зовнішніх шарів зубної емалі;

плямистий і штриховий флюороз (виникає при надлишку фтору в організмі);

значна зміна кольору зубів в результаті прийому антибіотиків (тетрациклінові зуби);

зміна кольору зубів в результаті шкідливих звичок.

Протипокази до проведення відбілювання зубів (на відміну від показів) продиктовані і естетично непривабливим результатом, і ймовірною шкодою для зубної емалі і здоров’я пацієнта в цілому.

Відбілюючі процедури не проводять у наступних випадках:

при захворюваннях навколозубних тканин (пародонту) — стоматолог впершу чергу повинен перевести захворювання в стан ремісії або зовсім вилікувати його;

за наявності каріозного пошкодження зубів, що також має бути вилікуване;

вагітність;

діти до 16 років;

пацієнти з брекет-системами на зубах, що зумовлює нерівномірне відбілювання;

особи з штучними коронками або пломбами на передніх зубах, що також може обернутися неякісним результатом процедури.

Перед початком процедури необхідно дотримуватися всіх умов для того, щоб процедура не завдала шкоди, сюди входить:

санація порожнини рота;

надійна ізоляція слизової оболонки порожнини рота;

максимально коротка тривалість впливу відбілюючої речовини і температури на зубну емаль.

Система професійного відбілювання зубів

Що являє собою система клінічного фото-відбілювання?

Дана революційна система відбілювання є ідеальною для тих, хто шукає миттєвого результату. На відміну від системи домашнього відбілювання (кап), процедура фото-відбілювання займає близько 1 години, що особливо підходить для ділових людей, котрі ведуть активний спосіб життя.

Чому зуби темніють?

З багатьох причин. Серед найпоширеніших: природне старіння, застосування лікарських препаратів, вживання в їжу продуктів, які містять барвники (кава, чай, кола, червоне вино), а також паління.

Чи безпечне професійне відбілювання?

Численні дослідження, 10-річний клінічний досвід та відгуки пацієнтів доводять, що професійна методика фото-відбілювання зубів є безпечною і ефективною.

Чи багато людей відбілюють свої зуби?

Набагато більше, ніж Ви можете уявити. Сяюча і білосніжна усмішка має велике значення для кожного. Ця технологія значно ефективніша від тих, що застосовувалися раніше.

Як довго зберігаються результати відбілювання?

Тривалість ефекту відбілювання залежить від індивідуальних особливостей зубів кожного пацієнта і складає в середньому від 1 до 3 років. Професійний догляд за зубами допоможе зберегти їх здоровими та красивими надовго. 

Професійне відбілювання зубів може мати небажані побічні ефекти. Іноді після процедури зуби стають більш чутливими до холоду, а на яснах часто з’являється білий наліт. Велика частина побічних ефектів зникає через кілька днів після відбілювання. Якщо вони зберігаються протягом двох тижнів і більше, слід зв’язатися з лікарем.

Активними речовинами, які використовуються при професійному відбілюванні зубів, є перекис кисню або перекис карбаміду. Вони забезпечують надходження кисню в емаль, завдяки чому колір зубів стає більш світлим. Професійне відбілювання зубів проводять у кілька етапів, які в цілому займають від трьох до чотирьох тижнів. Як правило, за один сеанс відбілюючу речовину наносять на зуби на 30-60 хвилин. При деяких видах професійного відбілювання активну речовину залишають на зубах до восьми годин. Результати такого відбілювання можуть бути помітні вже через тиждень, проте воно може бути більш шкідливим для зубної емалі.

Внутрішнє відбілювання зубів

Це один з різновидів професійного відбілювання зубів. Воно застосовується тільки в тих випадках, коли проводилось лікування кореневих каналів зуба. В кожному зубі роблять порожнину, розміщують в ній відбілюючу речовину, і закривають її. Як правило, через тиждень речовину видаляють. Щоб домогтися потрібного відтінку, цю техніку відбілювання можна поєднувати з іншими.

Лазерне відбілювання

У ході цієї процедури на зуби наносять відбілюючу речовину, а потім активізують її за допомогою лазера. За допомогою такого відбілювання зуби можуть стати на п’ять-шість відтінків світліше. Це найбільш дороговартісний метод відбілювання зубів.

Вирішуючи, чи дійсно вам необхідно відбілювання зубів, важливо заздалегідь думати про бажаний результат і ставити реалістичні цілі.

Матеріал підготували: асистенти Наталія Хомич, Роман Дмитренко, Олександр Кушнір

Корисно знати