Відомо, що для розвитку дитини необхідні всі поживні речовини, проте деякі мікронутрієнти особливо важливі для формування мозку.
До таких мікронутрієнтів відносяться залізо, цинк, мідь, холін, довголанцюговіполіненасичені жирні кислоти.
Особливу роль у розвитку нервової системи відіграє грудне вигодовування. Якісний склад білка, цінних амінокислот, поліненасичених жирних кислот, вітамінів та іншихнутрієнтів забезпечують унікальний склад продукту і реалізацію процесів дозрівання ЦНС і формування когнітивних властивостей.
Саме тому впродовж перших 12 місяців життя важливо забезпечити дитину материнським молоком хоча б частково, за виключенням рідкісних випадків «вроджених помилок метаболізму» з накопиченням у крові та мозку високої концентрації амінокислот або інших речовий.
Останні десятиріччя зарубіжними і вітчизняними науковцями підкреслюється наявність у їжі не тільки нутрітивних, регуляторних та сенсорних функцій, але й когнітивних (інформаційно-семантичних)властивостей.
Не викликає сумнівів, що харчування впливає на функції головного мозку, а отже, може надавати різноспрямовані ефекти на інтелект, розумову діяльність, настрій і поведінку. У зв’язку з цим можливість реалізації позитивного впливу дієти на когнітивні функції і поведінку дітей розглядається наразі як одне з актуальних напрямків когнітивної неврології.
Лікувальні дієти у педіатрії
У практиці педіатрів та дитячих неврологів виникає необхідність у використанні лікувальних дієт, розроблених для комплексної терапії психоневрологічної патології. Вони можуть використовуватися у лікуванні як основного неврологічного захворювання, так і пов’язаної з ним супутньої соматичної патології. Ретельно вивчені, детально розроблені і представлені в доступній літературі принципи лікувальних дієт для дітей з залізодефіцитною анемією, білково-енергетичною недостатністю й різними видами харчової непереносимості (лактазна недостатність, целіакія, ФКУ, галактоземія, тирозинемія, гомоцистинуріята ін.), які так чи інакше можуть позначатися на інтелектуальному розвиткові.
У числі хвороб ЦНС, при яких проводиться діетологічна корекція когнітивних функцій, можна перерахувати аутизм і синдром Аспергера, синдром дефіциту уваги та гіперактивності, дислексію, епілепсію, мігрень, хорею Гентінгтона. Ось чому у найближчому майбутньому доказова медицина буде приділяти дієтологічних підходам до лікування патології ЦНС не меншу увагу, ніж методам фармакотерапії.
Матеріал підготувала: Вікторія Хільчевська, доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб