• Українська
  • English
СНІД і неврологічні захворювання
СНІД і неврологічні захворювання

СНІД і неврологічні захворювання

1 грудня відмічають професійне свято лікарі – неврологи. Водночас у цей день відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Захворювання нервової системи були відомі в давні часи, про що свідчать старовинні папіруси Єгипту, Аюрведа та книги Гіпократа. В них можна знайти клінічний опис паралічів та розладів чутливості, початкові знання про головний біль та судомні приступи. Але в процесі розвитку цивілізації не тільки покращилася діагностика давно відомих хвороб, але й з’явилися нові захворювання, зокрема, СНІД.

 

Всього в Україні проживає близько 244 тисяч ВІЛ-інфікованих громадян. Ураження нервової системи під впливом ВІЛ проявляється на будь-якій стадії захворювання. У фазі сероконверсії вірус проникає через гематоенцефалічний бар’єр і пошкоджує різні структури мозку. Це є первинне ураження, яке безпосередньо пов’язане з дією вірусу. Ураження нервової системи може бути й вторинним, обумовленим дією опортуністичних інфекцій.

Ранні неврологічні розлади маніфестують через 8-12 тижнів з моменту інфікування за наявності антитіл до ВІЛ.

Первинне ураження нервової системи може проявлятися ВІЛ-енцефалопатією (комплекс СНІД-деменція), менінгітом чи менінгоенцефалітом, васкулярним нейроСНІДом, вакуолярними мієлопатіями, симетричною сенсорною дистальною полінейропатією, хронічною запальною демієлінізуючою полінейропатією, синдромом Гійєна – Барре, БАС-подібним синдромом тощо. Внаслідок імунодефіциту та опортуністичних інфекцій (туберкульозу, кандидозу, токсоплазмозу та ін.) з’являються вторинні прояви нейроСНІДу у вигляді церебральних васкулітів з інфарктами мозку, злоякісні новоутворення ЦНС, абсцеси мозку тощо.

Сьогодні людство стоїть на порозі нових відкриттів. Науковці повідомляють, що в Китаї народилися перші генетично змінені діти. Дівчатка-близнюки мають ген, що повинен захистити їх від розвитку ВІЛ-інфекції. Команда лікарів з Південного університету Шеньчженю під керівництвом Хе Цзянквея (He Jiankui) за допомогою методики генетичних ножиць Crispr/Cas9 під час штучного запліднення вводила в геном ембріона генетичні варіації, які потім повинні захистити людину від ВІЛ-інфекції. Відповідна мутація гену CCR5 не дає змоги ВІЛ потрапити до клітин. Це відкриття дає надію на те, що зовсім скоро ми навчимося лікувати і попереджати невиліковні, на сьогоднішній день, хвороби.

Матеріал підготувала: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології Васильєва Наталія

Корисно знати