• Українська
  • English
День нефролога

День нефролога

Своє професійне свято «День нефролога» лікарі-нефрологи відзначають 27 березня. Нефрологія представляє галузь медицини, яка вивчає функції та хвороби нирок, діагностику хвороб нирки та їх лікування.

Перші кроки у становленні нефрології як науки відбулися ще на початку XIX століття і були пов’язані з ім’ям англійського лікаря Брайта. В окрему клінічну спеціальність нефрологія виділилася тільки в 60-ті роки ХХ століття.

На жаль, більшість ниркових захворювань є хронічними. У медичному середовищі говорять що лікарі-нефрологи «старіють разом зі своїми пацієнтами».

Співпраця нефрологів і наших колег трансплантологів дає змогу якісно надавати медичну допомогу всім пацієнтам із хронічною хворобою нирок і це дає шанс на друге життя методом трансплантацій.

Окрім цього саме лікарі-нефрологи забезпечують в подальшому післятрансплантаційний супровід цих хворих. І це є дуже важливим для того, щоб нирка могла функціонувати в повному обсязі довгі роки.

Ми пишаємося тим, що маємо свою Буковинську нефрологічну школу, яка була створена професором Калугіним Вадимом Онисимовичем, а мені, його учениці, випала честь продовжувати цю нелегку справу. З 1994 року, коли була створена Буковинська нефрологічна Школа, було підготовлено 14 кандидатів медичних наук, які наразі є достойними науковцями та лікарями-нефрологами. Прорецензовано десятки наукових робіт з внутрішньої медицини, в яких вивчалась коморбідна ниркова патологія.

Ми також маємо потужну фізіологічну нефрологічну школу, яка займається питаннями вивчення фізіологічних процесів в нирках експериментальному плані, яка була створена нашим професором Гоженко Анатолієм Івановичем.

Отже, наш Буковинський медичний університет має потужний нефрологічний напрямок науково-лікувальної роботи.

Праця лікаря-нефролога гідна поваги та вдячності.  Адже здорові нирки – це чиста кров та здорове серце. На жаль, з причини спадковості, неправильного способу життя чи набутих захворювань, люди все частіше потребують нашої допомоги.

Щиро вітаємо  усіх лікарів-нефрологів і працівників відділу хірургії та трансплантації нирки та всіх колег.  Будьте здоровими та ніколи не хворійте, будьте гордістю своєї країни, живіть у достатку та любові!

Щиро бажаю вам добробуту, гідної оплати праці, високих досягнень у професійній сфері, здорових усміхнених пацієнтів.

Матеріал: Лілія ЗУБ професорка кафедри внутрішньої медицини

Корисно знати