• Українська
  • English
День фармацевтичного працівника
День фармацевтичного працівника

День фармацевтичного працівника

Враховуючи значний внесок працівників фармацевтичної галузі в охорону здоров’я населення, Указом президента України від 7 вересня 1999 року, кожної третьої суботи вересня відзначається День фармацевтичного працівника. Важливість та значимість професії провізора і фармацевта в суспільстві постійно зростає, набуває все більшого визнання і популярності.

Нині відбувається стрімкий процес інтеграції українського фармацевтичного співтовариства в світове, фармацевтичний сектор України неухильно росте і розвивається, підвищується рівень підготовки висококваліфікованих фахівців, покращується якість обслуговування в аптеках, ряд передових підприємств галузі вже сертифікований відповідно до стандартів GMP. Асортимент вітчизняних препаратів постійно поповнюється, Україна є експортером ліків до більш, ніж 25 країн світу. За офіційними даними в Україні функціонує близько 10 тисяч аптек, більше 5 тисяч аптечних пунктів і понад 6 тисяч аптечних кіосків. У фармацевтичній галузі України працює понад 350 тисяч осіб, всі вони виконують свою роботу з розумінням того, що їх місія є вкрай важливою для людей, адже саме завдяки фармацевтам країна забезпечена всіма необхідними лікарськими препаратами.

Підготовка висококваліфікованих фахівців, безперечно, є одним із найголовніших завдань сьогодення. Особливо важливо це для охорони здоров’я у цілому та фармацевтичної галузі зокрема, тому що в жодній іншій сфері ціна помилки не є такою високою. Час потребує нових підходів до навчання, щоб підготувати фахівців, які могли б використовувати останні досягнення науки й доносити їх до пацієнтів.

Бути фармацевтом – це значить щодня й щогодини піклуватися про здоров’я наших громадян. І ті, хто виробляє ліки, й ті, хто їх реалізує, – всі вони виконують найважливіше соціальне завдання.

Зараз багато пацієнтів справедливо сприймають провізора (фармацевта) як фахівця, у якого можна отримати кваліфіковану (професійну) пораду. Працювати з людьми завжди складно, а із хворими – вдвічі. Отож, в цей святковий день бажаємо вам, хто працює у фармацевтичній галузі, терпіння і витримки, результативної праці й цікавого дозвілля, а головне – будьте здоровими та нехай береже вас Господь!

Матеріал підготував Олександр Ровінський – асистент кафедри фармації БДМУ.

 

Корисно знати