• Українська
  • English
1 березня у світі відзначається Всесвітній день імунітету
1 березня у світі відзначається Всесвітній день імунітету

1 березня у світі відзначається Всесвітній день імунітету

Основна мета сьогодення – це запобігти та зменшити ризик виникнення хвороб цивілізації. Рішення про святкування дня імунітету прийняте за ініціативи ВООЗ у 2002 р. з метою залучення суспільної уваги до проблем, пов’язаних з поширеністю різних імунних захворювань, а також зі збереженням і зміцненням імунітету. За даними Асоціації клінічних імунологів, у різних країнах світу до 15% населення мають порушення імунної системи.

 

«Панацею» або чудо-ліки для імунітету продовжують шукати.

Отримати міцне здоров’я з їх допомогою поки не вдалося ще нікому: імуномодулятори можуть мобілізувати захисні сили організму, але як бути, якщо «армія» мала та недієздатна? А ось адекватне харчування суттєво допомагає в боротьбі з хворобами, подовжує життя та покращує його якість. Безліч досліджень доводять, що більшість людей накопичують з кожним роком кілограми токсичних і руйнівних речовин. Імунітет проводить постійну санаційну роботу. Імунним клітинам постійно доводиться вичищати з органів і тканин «сміття і бруд», що потрапляють туди з їжею та напоями, ліками, побутовою хімією, забрудненим навколишнім середовищем. З часом захисні сили «втомлюються», виникають порушення обміну речовин, різноманітні запалення, алергії, новоутворення.

Не зупиняючись на загальновідомих постулатах щодо здорового харчування, вважаємо за потрібне нагадати про деякі особливо дієві продукти- імуномодулятори та їх поєднання.

Про користь меду для імунітету чули всі, і написано про це чимало. Лимон з часником та медом – ефективний засіб, здатне підвищити імунну відповідь. Настоянка з цих продуктів пройшла перевірку часом, а в організмі діє багатогранно. У складі цих натуральних антисептиків містяться бактерицидні компоненти, які вбивають бактерій, запобігають їх подальшу появу. Про користь меду для імунітету чули всі, і написано про це чимало. Добре поєднувати натуральний мед з зеленим чаєм, Зелений чай з медом, випитий вчасно, може зупинити застуду: він володіє безліччю лікувальних дій – загальнозміцнюючу, антимікробну, антиоксидантну, імуностимулюючу.

Ще один дивовижний засіб – прополіс. Цей продукт бджільництва виділений в окрему від меду групу. Прополіс входить до складу численних народних засобів для підтримки імунітету. Це природний антибіотик, який активно використовують у всіх галузях медицини, і посилення імунної відповіді – не виняток.

Щоб поправити здоров’я, щоденне меню корисно розбавляти імбирним напоєм, багатим вітамінами, цінними мікроелементами. Будучи натуральним антиоксидантом, імбир підвищує імунітет, сприяє швидкому виведенню вільних радикалів. Щоб посилити лікувальний ефект, рекомендується додавати в імбирний напій лимон і мед.

Ягоди для імунітету. Ці натуральні продукти містять амінокислоти, комплекс мікроелементів, біологічно активні речовини, необхідні для нормальної роботи ендокринної системи та імунітету. Вживати ягоди можна у свіжому, сухому, замороженому вигляді. В них міститься каротин, антиоксиданти, вітаміни груп С, Е, В, ефірні олії, дубильні речовини, мінеральні речовини. Щоб підвищити захисні властивості організму і поліпшити обмін речовин, звернути увагу рекомендується на наступні ягоди: шипшину, чорну смородину, ожину, обліпиху, бузину, калину, малину.

Куркума – містить вітамін В6, а також мінерали, такі як калій, марганець та залізо, які важливі для функціонування різних систем організму. Куркумін покращує функціонування імунної системи.

Насіння льону – джерело альфа-ліноленової кислоти, жирних кислот Омега-3. Насіння містить фітоестрогени, які є сильними антиоксидантами, відіграють важливу роль у моделюванні реакції імунної системи, стримуванні інфекції та автоімунних захворювань. Насіння льону також має протипухлинні властивості.

Звичайно, не забувайте про чисту воду, до 2-2,5 лна добу: без води навіть найкращі продукти не зможуть нормально перетравитися, засвоїтися і принести користь імунній системі.

Для надійного захисту організму необхідно дещо змінити добове меню, але виконувати це зі знанням справи. Від жирних страв доведеться відмовитися, інакше настають неприємні проблеми з травленням, а ось свіжі салати і зелень (за сезоном!) як натуральні антиоксиданти, будуть підвищувати імунний відповідь навіть при карантині.

Нагадаємо, що споживання фаст-фуду, напівфабрикатів та продуктів, багатих на барвники, ароматизатори та консерванти досить швидко виводить з ладу імунну систему. Якщо у вас саме таке харчування, імунітет «не пробачить».

Окремо варто сказати про цукор. Дослідження останніх десятиліть показують, що цукор дійсно є отрутою для організму. Вживання цукру (в тому числі і у вигляді напоїв чи солодощів) гальмує роботу імунних клітин. Негативний ефект від цукру зберігається протягом 2-3 годин після того, як ви, наприклад, вип’єте пакетований сік. Білий цукор каталізує запальні процеси в тканинах, що провокує тяжкі хронічні захворювання.

Доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ Каспрук Н.М.

Корисно знати