• Українська
  • English
Профілактика секс-трансмісивних інфекцій
Профілактика секс-трансмісивних інфекцій

Профілактика секс-трансмісивних інфекцій

Сучасна статистика по бактерійних і вірусних ЗПСШ, як би не старалися статистики, не показує справжньої картини захворюваності.

Тим часом нові венеричні хвороби небезпечні тим, що хворіють на них не тільки сексуальні партнери – вони передаються і плоду внутрішньоутробно, і через материнське молоко, і через слину при поцілунку, і при переливанні крові.

Сучасна урбанізація, аварія на Чорнобильській АЕС, поширення ядерних матеріалів, кислотні дощі – все це руйнівно діє на клітини імунної системи. У сучасних людей надзвичайно понижений імунітет, і статеві інфекції буквально атакували ослаблені організми.

Хвороби, що передаються статевим шляхом, відносяться до найбільш поширених у світі інфекційних захворювань (наприклад, гонореєю заражається більше 250 млн. чоловік в рік в усьому світі). Навіть високорозвинені країни по захворюваності мало відстають, а за деякими показниками можуть і обганяти країни третього світу. Положення ж з «класичними» венеричними захворюваннями в колишніх союзних республіках, поряд з країнами Африки, Азії, Східної Європи, можна розцінювати як епідемію.

Глобальність і всеосяжну актуальність цього питання ніхто не сміє ставити під сумнів.

Профілактикою від ІПСШ служить безпечна поведінка при сексуальному контакті. Зокрема, це використання презерватива, латексної серветки або непроникаючий секс. Неефективні промивання водою або антисептиками і перерваний статевий акт.

Багато хто вважає, що заразитися від людини, у якої немає явних ознак запалення в області статевих органів, неможливо. Проте дуже багато інфекцій протікають взагалі без симптомів, тому відсутність симптомів – ще не привід довіряти людині своє здоров’я.

Крім того, статеві інфекції передаються далеко не тільки статевим шляхом, але і через кров (СНІД, сифіліс, гепатит В – при переливанні, при користуванні спільними нестерильними голками).

Існує декілька простих правил і порад, як знизити ризик і навіть уникнути ризику зараження статевими інфекціями, про яких потрібно подумати ДО статевого акту:

Утриматися від «випадкових» зв’язків. Ніхто не дасть гарантії, що навіть самі «пристойні» чоловіки і жінки – здорові. Ані зовнішній вигляд людини, ні рівень його освіти, ні соціальний статус та сімейний стан – ніщо не може говорити про наявність або відсутність у нього венеричних захворювань. При цьому сама людина може бути повністю впевнена, що здорова, і абсолютно не підозрювати про те, що хвора.

Використовувати презерватив. Презерватив – класичний засіб профілактики ІПСШ. Проте ефективність презерватива як засобу профілактики венеричних інфекцій – не 100%. Між тим, для регулярного статевого життя презерватив мало підходить: за спостереженнями венерологів, якщо один партнер хворий, навіть в презервативі рано чи пізно інфекція стає «загальною».

Уникайте будь-яких статевих контактів з людьми, які відносяться до групи ризику інфікування ЗПСШ.

Обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни в інтимному житті. Вимагати того ж від вашого партнера.

Ніколи і ні за яких обставин не користуватися чужими предметами особистої гігієни (рушники, мочалки, нижня білизна, тапочки, гребінець і т.д.).

Змінити своє статеву поведінку на безпечну. Обмежити кількість статевих партнерів.

Матеріал підготувала: асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Аліса Гошовська

Корисно знати