• Українська
  • English
Всесвітній день стомованих хворих
Всесвітній день стомованих хворих

Всесвітній день стомованих хворих

За ініціативою членів Міжнародної асоціації стомованих пацієнтів під егідою ООН 6 жовтня щорічно, починаючи з 1993 року, відзначається Всесвітній день стомованих хворих.

 

Перший Конгрес Міжнародної асоціації стомованих пацієнтів відбувся в жовтні 1976 року в Лондоні. З тих пір вже більше ніж у 80 країнах світу створені організації стомованих пацієнтів.

За оцінками експертів ВООЗ кількість стомованих хворих на 100 тис населення складає 100-150 осіб. В Україні кількість стомованих хворих перевищує 50 тис осіб. Цифра вражає… За останні роки спостерігається значне зростання числа хворих, які перенесли операції на кишечнику з накладанням стоми, в результаті чого вони стають інвалідами І-ІІ груп (у 70% стома накладається пожиттєво). Першорядною причиною у збільшенні числа стомованих людей має високий рівень захворювання на колоректальний рак і занедбаність цього захворювання. Проведення  первинної, вторинної профілактици колоректального раку та надання своєчасної фахової хірургічної допомоги дозволить зменшити кількість стомованих хворих.

На кафедрі хірургії №1 Буковинського державного медичного університету постійно розробляються та впроваджуються нові методики оперативних втручань на кишечнику з використанням сучасної медичної апаратури, що дає можливість знизити відсоток накладання колостом.

Наявність стоми вносить суттєві обмеження в життя людини і значно знижує його якість. Пацієнтам важко змиритися з думкою, що у такому вигляді можна вести нормальне повсякденне життя. Ці люди, здебільшого, замикаються у собі, уникають спілкування із друзями та знайомими. Вони живуть своїм уособленим життям, сам на сам зі своїми проблемами.

В Україні, зокрема в Чернівецькій області, діє осередок «Асоціації стомованих хворих», який сприяє вирішенню комплексу питань із всебічного залучення інвалідів до суспільно-корисної діяльності, забезпечення індивідуальних засобів догляду (калоприймачів), соціального та правового захисту інтересів стомованих хворих. Пацієнти мають можливість отримати консультацію та рекомендації із догляду за стомою та профілактики ускладнень.

Безумовно, щорічне проведення Всесвітнього дня стомованих хворих дає можливість привернути увагу людей до медико-соціальних проблем стомованих хворих та покращує їх реабілітацію в суспільстві.

Матеріал підготував: Сергій Бродовський, доцент кафедри хірургії №1, проктолог

Корисно знати