• Українська
  • English
Свято любителів поспати
Свято любителів поспати

Свято любителів поспати

Науковці всього світу досліджують та відмічають що роль сну в житті людини постійно зменшується, а життєвий темп сьогодні все зростає. Так за їхніми підрахунками всього близько 3% населення розвинених країн не відчуває проблем зі сном. Це досить сумна статистика, виходить що людей, у яких нормальний повноцінний здоровий сон майже немає.Чим більше місто, агресивніше і швидше в ньому тече життя, тим ця статистика стає ще сумнішою.

 

Даний факт пояснюється тим що, зараз більшість населення таких країн живе у великих містах, в яких максимальна швидкість життя і відповідно максимальні стреси, додати до цього ще погану екологію і нічний спосіб життя, тоді зрозуміло звідки беруться ці 3% людей з нормальним сном.

Відсутність нормального сну позначається на стані вашого здоров’я і енергетики.

При недостатній кількості сну дуже часто спостерігаються такі негативні наслідки як недосипання

Головними ознаками є різке погіршення імунітету організму, що призводить як до різних простудних захворювань, так і збільшення ймовірності захворіти більше небезпечними хворобами. Також при хронічному недосипанні підвищується ризик захворіти цукровим діабетом, отримати аритмію, гіпертонію, хвороби серця, , депресію, невроз, і інші хвороби психічного плану.

Від недосипання часто порушується нормальний психологічний стан людини, він стає більш дратівливим, агресивним, запальним, пасивним, а також спостерігається різке зниження уважності і погіршення пам’яті.

Науковці всього світу пов’язують недостатню успішність дітей в школі, нервозність і неврівноваженість підлітків, а також депресії і дратівливість працюючих людей саме нестачею сну.

В історії людства проводилися численні експерименти коли люди були позбавленні сну. В більш серйозних випадках, як відомо, при тортурах відсутністю сну, і при спробах ставити рекорди відсутності сну, у багатьох людей виникали психологічні проблеми і захворювання, які не вдавалося вирішити і у всьому їх подальшому житті.

Вчені навіть пов’язують підвищення кількості злочинів і самогубств саме зі зменшенням середньої кількості годин сну у населення, і зменшенням ролі сну в їх житті.

Провідними вченими нейробіологами Німетччини було підраховано, що за останні 20 років середня тривалість сну зменшилася з 8,3 до 6 годин, що природно не може позначитися позитивно на стан здоров’я сучасної людини, причому як фізичного, так і психологічного.

Було встановлено , що при недосипанні організм часто намагається недолік енергії в організмі перекрити збільшенням кількості їжі, що вживається, що і призводить відповідно до виникнення надмірної ваги і ожиріння. І навіть більше того є дослідження що збільшення кількості сну веде до зменшення зайвої ваги і поліпшення стану здоров’я.

Існує безліч хвороб від недосипання

Відсутність нормального сну веде до хвороб, але і якщо у вас з’явилася безсоння, то швидше за все у вашому організмі вже сталися якісь негативні зміни.

Безсоння часто вказує на наявність таких хвороб як хронічні захворювання легенів, остеохондроз, радикуліт, ниркову недостатність, і навіть неправильну роботу серцево судинної системи.

Якщо ви страждаєте безсонням без видимих на те причин, то вам варто сходити на загальне медичне обстеження, можливо безсоння це перше попередження вашого організму про початок хвороби, це може вам допомогти швидше вилікуватися або навіть попередити хворобу.

В результаті тривалих спостережень стало відомо, що у людей, які страждають хронічним безсонням через десяток років і навіть більше, дуже часто знаходять психічні хвороби, хвороба Паркінсона і багато інших хвороб.

Здоровий сон – здорове життя

Потрібно звернути  увагу на поліпшення стану і збільшення кількості свого сну. Це не тільки поліпшить ваше здоров’я і вбереже від великої кількості хвороб, дозволить, набагато збільшити ефективність вашого трудового дня.

Сучасні люди вважають, що сон це марна трата часу, і він забирає багато годин, які ми могли б витратити на виконання наших завдань, і рішення проблем. Насправді така позиція часто призводить до протилежного результату.

На практиці виходить, чим краще ви виспіться, тим більше результатів ви зумієте досягти за день. Сон це не витрачено даремно час, він дає вам сили на наступний день, допомагає мислити ясно, і тримати себе у відмінній фізичній формі. Достатній час сну дозволить вам сконцентруватися на роботі протягом усього дня.

Здоровий сон, це найкращий спосіб зробити все, що ви запланували швидше, найякіснішим чином, і в самому оптимістичному настрої.

Матеріал підготували: професор Світлана Ткачук завідувач кафедри фізіології БДМУ та асистент кафедри Софія Боштан

Корисно знати