• Українська
  • English
Людина може побачити навіть після багатьох років життя в пітьмі, обіцяють фахівці
обіцяють фахівці

Людина може побачити навіть після багатьох років життя в пітьмі, обіцяють фахівці

Вчені вже намагалися відновити зір, використавши пересаджені клітини. Черговий експеримент з гризунами доводить ефективність такого підходу. Тваринам зробили ін’єкцію в сітківку світлочутливих клітин, розповідає ABC News.

Зміст в наступному: потрібно пересадити не тільки велику кількість клітин, але і на певній стадії розвитку, відзначає Роберт Макларен з Університету Оксфорда. Він разом з колегами використовував мишей з деградацією сітківки. На них перевірили працездатність фоторецепторних клітин-попередників (проміжна стадія між стовбуровими клітинами та дорослими світлочутливими клітинами).

Клітини вводяться в рідину між двома частинами сітківки. Через два тижні після ін’єкції пересаджені клітини замінюють шар клітин, що визначають наявність світла, і шар з’єднується з зоровим нервом.

Тести показали: 10 з 12 мишей з фінальною стадією деградації стали краще реагувати на світло (гризуни тепер взагалі його бачили). У теорії клітини для пересадки можна отримати навіть з матеріалу людини, що страждає від сліпоти вже довгі роки.

Джерело: http://meddaily.ru/article/09jan2013/forecep

Корисно знати