• Українська
  • English
Актуальні аспекти запобігання дискримінації за ґендерною ознакою в Україні

Актуальні аспекти запобігання дискримінації за ґендерною ознакою в Україні

1 березня відзначається день «Нуль дискримінації», метою якого є звернути увагу на
неприпустимість будь-якої дискримінації людини.

Цьогорічна тема Дня – «протидія дискримінації жінок та дівчат» з особливою увагою до просування ідей ґендерної рівності та розширення прав жінок, що особливо актуально напередодні 8-го березня.

Чи правильно називати 8 березня Міжнародним жіночим днем, адже повна його назва за рішенням ООН від 1977 року, коли саме день і став міжнародним, Міжнародний день боротьби за права жінок та міжнародний мир?
Чи існує дискримінація за ґендерною ознакою в Україні? З першого погляду – ні. Жінки успішно здобувають вищу освіту, працюють на керівних посадах, займаються політикою, бізнесом, громадською діяльністю. Відсоток жінок у новообраному українському парламенті досяг найвищого в новітній історії показника, сягнувши 21% (проте бажаний показник 30%). У збройних силах України служить понад 29 тисяч жінок – військовослужбовців (на керівних посадах – понад 1000 жінок), тоді як у 2008 році служили лише 1,8 тисяч жінок.
Однак проблема ґендерної нерівності у нашому ще доволі патріархальному суспільстві існує. Дівчатам та жінкам часто кажуть: «ти й так вже занадто багато досягла», «тобі достатньо цієї посади», «зроби крок назад», «для дівчинки і цього забагато», і тому формується відчуття меншовартості, вторинності, неповноцінності або неспроможності. Однак, дівчата так само, як і хлопці, мають право і можуть робити все, чого прагнуть.

Що може бути прикладом такої дискримінації?

Наприклад, в українському суспільстві зарплата жінок, у середньому, на 25-30% менша від зарплати чоловіків. В нашій країні частка жінок, що живуть у бідності, непропорційно велика і становить 65%. Україна належить до тих 17 країн світу, де існує список із кількох сотень професій, заборонених для жінок. Серед мерів обласних центрів немає жодної жінки, а на рівні об’єднаних територіальних громад частка жінок, обраних головами громад, скоротилась. В новообраному Уряді країни – лише одна жінка. За безробіття і бідності в нашій країні все актуальнішою є проблема торгівлі людьми, серед причин якої – дискримінаційні прояви та нерівність, в тому числі ґендерна. Українські жінки працюють по дому вдвічі більше чоловіків; у великих містах ця різниця більш суттєва: чоловіки на хатню
роботу витрачають 12 годин на тиждень, жінки – 27 годин, а жінки у сільській місцевості – 30 годин на тиждень. В Україні існує ґендерний розрив з переважанням жінок у догляді за дітьми серед людей молодого віку, та у догляді за дорослими – серед вікової групи 50–64 років. Існуюча наразі дискримінація щодо жінок у соціально-трудових відносинах більш багатостороння, ніж щодо чоловіків.

На думку доцента кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ Наталії Богуцької, незважаючи на задеклароване на всіх рівнях дотримання рівності за ознакою статі, і в Україні доводиться спостерігати ґендерну дискримінацію, все ще завуальовану букетно-цукерковим святкуванням міжнародного дня жіноцтва з акцентом на факті лише приналежності до жіночої статі й всіх відповідних їй функцій та втратою первісного політичного, емансипаційного та феміністичного змісту.

Зокрема, у медичній сфері України прикладом такої дискримінації є існуючий впродовж усього періоду існування держави істотний ґендерний дисбаланс у галузі. Наразі в Україні в кадровій ситуації в медичній сфері існує суттєва ґендерна нерівність та вертикальна і горизонтальна сегрегація. Що це означає? В Україні ґендерний дисбаланс характерний як для лікарів (з яких дві третини – жінки), так і середнього медичного персоналу (понад 90% – жінки), тобто медичними професіями оволодівають переважно жінки. На жаль, через недостатню оплату цієї праці та все меншу її соціальну привабливість чоловіки нехтують медичними фахами, і медична сфера, як до речі та освітня, стає жіночою прерогативою. Це отримало назву горизонтальної ґендерної сегрегації в професії із зосередженням жінок у певній професії (обмеження «скляними стінами»). Але, на жаль, існує і вертикальна ґендерна сегрегація – нерівномірний розподіл статей на різних рівнях кар’єри всередині професії (так зване обмеження кар’єрного зростання «скляною стелею»), тобто керівники в медичній сфері, де переважають жінки, – здебільшого чоловіки.

На жаль, дискримінація продовжує впливати на життя мільйонів людей в усьому світі. На державу покладені моральні та юридичні зобов’язання, однак дискримінація на побутовому рівні, навпаки, ще доволі розповсюджена і контролювати її прояви не вдається поки що навіть у розвинених демократичних державах. Дискримінація нікуди не дінеться, якщо з нею не боротись. Що може зробити кожен з нас вже сьогодні?
Вставати на захист прав тих, кому в них відмовлено, захищати від дискримінації жінок та дітей, що зазнають ґендерно – обумовленого насилля в сім’ях.
Висвітлювати випадки дискримінації за ознакою ґендерної ідентичності у соцмережах. Ставитися до всіх людей із повагою, якої б статі, ґендерної ідентичності, раси, віросповідання, сексуальної орієнтації, національності тощо вони б не були. Кожному варто стати більш толерантним і справедливим, а отже і більш людяним.
Допоки радянські традиції святкування 8 березня ще не пішли в небуття, можливо, варто дотримуватись якоїсь золотої середини, водночас віддаючи дяку жіноцтву та не забуваючи в цей день про існування проблеми насильства над жінками, дискримінації на ринку праці, торгівлі людьми, порушення репродуктивних прав жінок, адже до реального розв’язання проблеми ґендерної нерівності і дискримінації жінок належить пройти довгий і складний шлях.

Існує багато безкоштовних он-лайн курсів, де можна навчитися фахово аналізувати події та суспільні явища з ґендерної точки зору, навчитися уникати дискримінацій, краще розуміти свої права і способи їх захисту та отримати відповідний сертифікат (он-лайн курс «Жінки та чоловіки: ґендер для всіх» на платформі Prometheus: https://courses.prometheus.org.ua/courses/IRF/101/2015_T2/about, а також курс англійською мовою на європейській платформі MOOC «Навчання молоді проти ґендерно-обумовленого насилля»: https://youth-mooc.eu/courses/gender-course/ ).

Корисно знати