• Українська
  • English
Що таке прееклампсія та як її попередити

Що таке прееклампсія та як її попередити

Гіпертензивні розлади під час вагітності за даними Європейського кардіологічного товариства є найпоширенішими медичними ускладненнями, які спостерігаються у 5–10% вагітностей у всьому світі. Вони залишаються основною причиною захворюваності та смертності матерів, плодів та новонароджених, серед них прееклампсія.

Що таке прееклампсія?

Прееклампсія — це розвиток артеріальної гіпертензії після 20-го тижня вагітності у жінки, артеріальний тиск якої до цього часу був у нормі, або посилення артеріальної гіпертензії, яка існувала до 20-го тижня вагітності з супутньою протеїнурією і/або ознаками ушкодження інших органів/систем. 

Хто входить в групу ризику щодо розвитку прееклампсії?

До групи ризику виникнення ГРВ належать жінки, які мають щонайменше один фактор високого ризику з перерахованих нижче:

  • цукровий діабет 1 або 2 типу;
  • хронічна гіпертензія;
  • гіпертензивні розлади під час попередньої вагітності;
  • хронічна хвороба нирок;
  • аутоімунні захворювання (системний червоний вівчак, антифосфоліпідний синдром);
  • багатоплідна вагітність,

або вагітна має два фактори помірного ризику з наступних:

  • перша вагітність;
  • вік вагітної жінки 40 років та старше;
  • інтервал між вагітностями більш як 10 років;
  • індекс маси тіла (ІМТ) 35 кг/м² або більше при першому зверненні до жіночої консультації;
  • сімейна історія прееклампсії.

Як профілактика розвитку прееклампсії під час вагітності?

Лікар має надати рекомендації щодо корекції факторів ризику, необхідності дотримання засад здорового способу харчування та життя.

Вагітним з групи ризику потрібно приймати 100-150 мг на добу ацетилсаліцилової кислоти (АСК) щодня з 12 тижнів до 36 тижнів вагітності ввечері (при призначенні АСК збільшують дозу фолієвої кислоти до 800 мкг на добу) та 1,5-2 г кальцію із 16 тижнів вагітності (під час прийому їжі).

Також потрібно рекомендувати вагітній з групи ризику проводити контроль артеріального тиску щонайменше 2 рази на добу із фіксацією результату у щоденнику.

Які симптоми повинні насторожити вагітну?

При помірній прееклампсії у майбутньої мами  підвищується артеріальний тиск (140/90 мм рт.ст. і більше), спостерігається набряклість кистей, гомілок, стоп (при цьому після натискання на набряклу кінцівку шкіра дуже повільно відновлюється), в сечі виявляється білок. Вже на цій стадії патології вагітна повинна звернутися до лікаря, оскільки прееклампсія може посилитися досить швидко і вагітна потребує термінового лікування.

При важкій прееклампсії артеріальний тиск підвищується до 160/110 мм рт.ст. і вище, крім того набряки настільки явні і сильні, що шкіра стає схожою на лимонну кірку, виражена одутловатість обличчя, закладений ніс; в сечі виявляється високий рівень білка; аналіз крові показує зниження кількості тромбоцитів і інші симптоми. У вагітної з’являється сильний головний біль, біль в епігастрії, правому підребер’ї, можуть початися блювота і нудота, порушуються функції зору. Посилюється рефлексія, що говорить про можливість швидкої появи судом, тобто розвитку еклампсії. При появі цих симптомів необхідна термінова госпіталізація.

Прееклампсія є загрозливим станом як для матері, так і для дитини.

Хочу звернути вашу увагу на те,  що наявність фактору ризику іще не означає що у Вас буде прееклампсія.  Наявність фактору ризику говорить про підвищений ризик її виникнення і про доцільність більш ретельного спостереження за здоров’ям протягом вагітності.

Чим раніше виявити прееклампсію, тим більше шансів запобігти її серйозним наслідкам! Тому потрібно вчасно стати на облік в жіночій консультації, регулярно відвідувати лікаря протягом вагітності, дотримуватися здорового способу життя та при появі будь-яких скарг терміново звертатися до перинатолога!

 

Матеріал підготувала: к.мед.н., асистентка кафедри акушерства,

гінекології та перинатології БДМУ Світлана ПЕЧЕРЯГА

Корисно знати