Буковинський державний медичний університет

  • Українська
  • English
Алюміній у харчових продуктах – потенційні ризики для здоров’я

Алюміній у харчових продуктах – потенційні ризики для здоров’я

Алюміній є одним із  найпоширеніших металів у земній корі, однак його присутність у харчових продуктах викликає занепокоєння серед науковців і медиків. Через активне використання в побуті та харчовій промисловості, цей метал часто потрапляє до організму людини, де може чинити токсичну дію.

Алюміній потрапляє в їжу з води, грунту, пакувальних матеріалів, які контактують з їжею (фольга). Контамінація їжі цим металом відбувається також у процесі її приготування і зберігання в алюмінієвому посуді. Висока температура, кисле середовище, антоціанові пігменти овочів і фруктів, аніони органічних гідроксидів та надмір кухонної солі посилюють розчинення алюмінію і відповідно, сприяють його потраплянню в організм. До прикладу, під час приготуванні мяса в алюмінієвій фользі вміст алюмінію у готовому продукті може зрости у 5 разів, а при додаванні до риби солі та оцту – більше ніж у 60 разів. Серед продуктів, у присутності яких збільшується розчинність алюмінію – яблука, помідори, ревінь, сир. Чисельні дослідження показують, що цей метал також можуть містити: молоко, розчинна кава, хліб, овочева продукція, шоколад та продукція на основі какао, вироби із локшини.

У 2011 році експерти FAO/WHO встановили тимчасово допустиму щотижневу норму споживання алюмінію: 2 мг на 1 кг маси тіла.

Чим небезпечне надмірне потрапляння алюмінію в організм?

  • порушення когнітивних функцій, особливо у осіб літнього віку (зниження пам’яті, концентрації уваги);
  • негативний вплив на розумовий і моторний розвиток дітей;
  • накопичення у нирках, кістках, мозку;
  • зменшення вмісту заліза в організмі.

Як зменшити ризики?

  • Уникайте використання алюмінієвої фольги для приготування та зберігання кислих і солоних продуктів.
  • Відмовтеся від алюмінієвого посуду в користуванні, особливо з метою тривалого зберігання їжі.
  • Обирайте альтернативні методи приготування: пергаментний папір; скляний, керамічний або жаростійкий посуд; форми з нержавіючої сталі або силікону; жаростійке рукаво-пакування; гриль-решітки, де не потрібне обгортання продукту.
  • Не зберігайте їжу в алюмінієвій упаковці.
  • Забезпечте в раціоні достатнє споживання магнію, кальцію, заліза – вони знижують токсичність алюмінію за рахунок зменшення його накопичення в організмі.

Пам’ятайте: безпечне харчування – це не лише вибір корисних продуктів, а й контроль за тим, у чому і як ви їх готуєте.

Підготувала – доцент кафедри гігієни та екології БДМУ Оксана Кушнір

 

Корисно знати