• Українська
  • English
Антибактеріальне мило – користь чи шкода?

Антибактеріальне мило – користь чи шкода?

15 жовтня – Всесвітній День Миття Рук. Чи можете Ви пригадати, скільки разів мили руки сьогодні? А Ваші діти?

Можливо ми й не замислюємось про такі дрібниці, адже для багатьох гігієна рук є звичайною рутиною, а дехто взагалі не надає цьому особливого значення. Проте доведено: миття рук може бути найпростішим, найдешевшим та найдієвішим засобом запобіганню інфекційним захворюванням.

ООН і Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) оголосили 15 жовтня «Всесвітнім днем миття рук». Як відзначають експерти, миття рук рятує тисячі дитячих життів щодня, адже саме «брудні руки» є однією з головних причин високої дитячої смертності в Азії та Африці — через них в організм людини потрапляють збудники холери, вірусної пневмонії, гепатиту, грипу, ГРЗ. Респіраторні вірусні інфекції, зокрема, такі як коронавірусне захворювання Сovid-19, поширюються, коли слиз або краплі, що містять вірус, потрапляють у ваш організм через очі, ніс чи горло. Найчастіше це відбувається через ваші руки. Руки – це також один із найпоширеніших способів поширення вірусу від однієї людини до іншої. Під час глобальної пандемії один з найдешевших, найпростіших та найважливіших способів запобігти поширенню вірусу – часто мити руки з милом.

Яким милом краще користуватися???

Кращим способом боротьби з бактеріями є регулярне миття рук і тіла звичайним милом. Насправді звичайне мило чудово очищає шкіру від пилу і бактерій, просто його потрібно використовувати постійно, а не час від часу, періодично мити тіло і правильно очищати руки: вранці та ввечері, після роботи або заняття спортом, перед їжею і після прогулянки та ігор з дітьми.

Правильно мити руки, якщо не зраджує пам’ять, вчила ще няня в дитячому садочку — ви не відрізняли антибактеріальне мило від звичайного, а користувалися просто милом. Робити це зовсім нескладно:

  • слід добре зволожити руки під теплою протічною водою, потримавши їх під краном;
  • далі намилити руки так, щоб вони вкрилися мильною піною;
  • слід потерти поверхню шкіри піною декілька хвилин (3-5), ретельно обробити між пальцями і під нігтями, приділити увагу тильній стороні долонь;
  • добре змити мило під протічною водою;
  • витерти насухо руки і закрити кран серветкою або паперовим рушником.

Якщо не забувати правильно мити руки упродовж дня і перед їжею, а також митися щодня, то це дозволить успішно боротися зі шкідливими бактеріями і запахом тіла.

Проте часто ми звертаємо також значну увагу на рекламу антибактеріального мила. Але для чого воно потрібне і які його функції? Передбачалося, що антибактеріальне мило краще, ніж звичайне повинно боротися з мікробами. Проте численні дослідження доводять, що додаткові витрати на антибактеріальне мило нічим не обґрунтовані, фактично це гроші викинуті на вітер. Мило з антибактеріальними добавками нітрохи не краще звичайного і на практиці може заподіяти більше шкоди, ніж користі.

Давно відомо, що на поверхні тіла людини практично постійно знаходяться не тільки шкідливі бактерії, але і корисні мікроорганізми, які допомагають нам боротися з хвороботворними мікробами і захищають від розповсюдження інфекції. А антибактеріальні добавки до мила не розрізняються мікроорганізми -«корисні» чи «шкідливі», а знищують всі підряд. Також часто це призводить до розвитку більш складної проблеми, такої як резистентність до антибіотиків. Практика використання показала, що антибактеріальне мило знищуючи корисні бактерії, часто викликає звикання до антибіотиків, а це істотно ускладнює боротьбу із відповідними інфекційними захворюваннями.

Широко розрекламований триклозан, що має антибактеріальні властивості, входить до складу різних дезінфікуючих засобів, починаючи від мила і закінчуючи рідинами для прибирання приміщень. Нам здається, що його користь очевидна і незаперечна, проте з’ясувалося, що «вбиваючи всі відомі мікроби», він може заподіяти серйозну шкоду організму.

Триклозан був синтезований в Швейцарії ще в 1965 році. Швидко завоював популярність як речовина, що здатна однаково ефективно впливати і на грам-позитивну, і на грам-негативну флору. Триклозан входить до складу антибактеріального мила, зубної пасти, дезодорантів, різноманітних дезінфікуючих розчинів. Проте, як і будь-який антибактеріальний засіб, знищує не тільки шкідливу, але і корисну флору, тобто всі мікроорганізми без виключення. Як результат – організм втрачає здатність захищатися від різних інфекцій, а безконтрольне використання побутової хімії з триклозаном веде до того, що частина бактерій мутує і стає несприйнятливою як до самого триклозану, так і до інших антибіотиків.

Ще однією небезпекою триклозану є його токсичність при змішуванні з хлором. В цьому випадку він виділяє речовини, що негативно впливають на організм, зокрема на шкіру і на дихальну систему. Оскільки в великих містах для очищення водопровідної води і до цього дня використовують хлор, шкода побутової хімії, що містить триклозан, стає очевидною. В результаті останніх досліджень з’ясувалося, що зловживання дезінфікуючими засобами, що містять антибактеріальні компоненти, може привести також і до гормональних порушень в організмі, що суттєво підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань і порушень роботи щитоподібної залози.

Коли ж мити руки???

Миття рук дійсно може попередити поширення інфекцій. Тож ви повинні самі пам’ятатати та особливо нагадувати дітям мити руки упродовж усього дня, а саме:

  • перед вживанням їжі (навіть якщо це легкий перекус!);
  • після відвідування туалетної кімнати;
  • після повернення додому з вулиці, прогулянки чи відвідування супермаркету;
  • якщо чхнув або кашлянув у долоню!!!;
  • і додатково упродовж дня, якщо хтось вдома хворіє!!!.

Як ми зрозуміли, що звичайне мило впорається з брудом та бактеріями не гірше за антибактеріальне, якщо ви дотримуєтесь правил миття. А деякі вчені навіть кажуть, що антибактеріальне мило використовувати небажано, тому що так можна вбити нормальні бактерії, а шкідливі зробити стійкими до антибактеріальних компонентів. Так само, як це відбувається при самостійному вживанні антибіотиків.

І на останок щодо вологих серветок та санітайзерів: гелів та спреїв для дезінфекції (ми живемо в умовах пандемії Covid-19)…

Найкращий спосіб зробити руки чистими – це просто гарно вимити їх з теплою водою та милом. Безводні замінники варто використовувати лише тоді, коли немає змоги вимити руки – наприклад, в автомобілі або на прогулянці. Візьміть до уваги, що санітайзери можна використовувати тільки тоді, коли на руках немає видимого бруду (а це рідко коли трапляється з дітьми). Санітайзер слід наносити на сухі руки, у такій кількості, щоб руки стали вологими, і потерти, імітуючи миття, від 10 до 30 секунд.

Мийте руки регулярно та будьте здорові!!!

 

Інформацію підготував к.біол.н., доцент кафедри мікробіології та вірусології Міхєєв А.О.

Корисно знати