Лептоспіроз – це гостре інфекційне захворювання з групи зоонозів, яке супроводжується гарячкою, загальною інтоксикацією, жовтяницею, ураженням печінки, кровоносних капілярів, нервової системи, ускладнюється геморагічним синдромом і нирковою недостатністю.

В Україні реєструють хвороби, спричинені збудниками 13 серогруп лептоспір. Вони мають складну антигенну структуру, стійкі до низьких температур, добре виживають у вологому некислому середовищі. Збудники лептоспірозу – рухливі бактерії, що мають штопороподібну форму і гачки на кінцях.
Джерелом інфекції є дикі гризуни (сірі та чорні пацюки, полівки, водяні щури, домові миші, ондатри), а також свійські (свині, собаки) й промислові (нутрії, песці) тварини, які виділяють лептоспіри у навколишнє середовище із сечею, внаслідок чого інфікується ґрунт, вода в ставках, річках, колодязях, а іноді й харчові продукти.
Передається інфекція такими шляхами: водним, аліментарним, рановим.

До груп ризику належать особи певних професій: фермери, працівники м’ясокомбінатів, робітники очисних споруд та каналізації, мисливці, рибалки, особи, які працюють на заболочених луках(заготівля сіна, торфу), ветеринари.

Щоб вберегти себе та близьких від інфекції, необхідно пам’ятати:
- купатись слід у спеціально відведених місцях, заражаються лептоспірозом найчастіше у закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних;
- не купатися у водоймищах та річках, якщо на шкірі та слизових оболонках є рани, подряпини, місця запалення;
- не ходити босоніж у заболочених місцевостях;
- не вживати для пиття некип’ячену воду з відкритих водоймищ, неперевірених джерел;
- ретельно мити та обдавати окропом фрукти та овочі;
- не вживати овочі та фрукти (особливо якщо вони зберігалися в коморах та підвалах) з ознаками пошкодження їх тваринами.
захищати джерела питної води та харчові продукти від доступу гризунів;
- не вживати м’яса хворих на лептоспіроз тварин;
- дотримуватись правил особистої гігієни під час догляду за худобою – регулярно мити руки, використовувати засоби захисту (спецодяг, гумові чоботи, рукавички);
- перед вживанням або приготуванням їжі необхідно мити руки з милом;
- проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби(капкани, пастки, мишоловки, отруйні речовини);
У хворого на лептоспіроз кожний втрачений день збільшує ризик розвитку ускладнень, тому при високій температурі тіла, найменшій підозрі на лептоспіроз слід негайно звернутися до лікаря.
Тільки своєчасно розпочате лікування дасть змогу зберегти життя!
Любіть, цінуйте себе і будьте здоровими!
Матеріали підготувала доцент кафедри
інфекційних хвороб та епідеміології Ірина БАЛАНЮК

захищати джерела питної води та харчові продукти від доступу гризунів;










