• Українська
  • English
Будьте уважні та обережні! Лептоспіроз – проблема сьогодення!

Будьте уважні та обережні! Лептоспіроз – проблема сьогодення!

Лептоспіроз – це гостре інфекційне захворювання з групи зоонозів, яке супроводжується гарячкою, загальною інтоксикацією, жовтяницею, ураженням печінки, кровоносних капілярів, нервової системи, ускладнюється геморагічним синдромом і нирковою недостатністю.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), лептоспіроз належить до найпоширеніших природно-осередкових захворювань у  всьому світі, характеризується тяжким перебігом і високим відсотком летальності. Проблема лептоспірозу в Україні набуває все більшого значення. Щороку вона реєструється на всіх  адміністративних територіях України. Підвищений рівень захворюваності припадає на червень-вересень, що зумовлено активним відпочинком населення на природі, купальним сезоном, риболовлею.

В Україні реєструють хвороби, спричинені збудниками 13 серогруп лептоспір. Вони мають складну антигенну структуру, стійкі до низьких температур, добре виживають у вологому некислому середовищі. Збудники лептоспірозу – рухливі бактерії, що мають штопороподібну форму і гачки на кінцях.

Джерелом інфекції є дикі гризуни (сірі та чорні пацюки, полівки, водяні щури, домові миші, ондатри), а також свійські (свині, собаки) й промислові (нутрії, песці) тварини, які виділяють лептоспіри у навколишнє середовище із сечею, внаслідок чого інфікується ґрунт,  вода в ставках, річках, колодязях, а іноді й харчові продукти.

Передається інфекція такими шляхами: водним, аліментарним, рановим.

Людина може заразитися під час купання у водоймах зі стоячою водою, риболовлі, під час сільськогосподарських робіт, при догляді за хворими тваринами, при вживанні продуктів харчування  інфікованих гризунами. Лептоспіри можуть проникати в організм людини через порізи і подряпини на шкірі, а також через неушкоджені слизові оболонки (ніс,рот,очі). Можливий також шлях інфікування у разі вживання сирої води із природних невідомих  джерел. Хвора людина не становить небезпеки для оточення, захворювання не передається між людьми.

До груп ризику належать особи певних професій: фермери, працівники м’ясокомбінатів, робітники очисних споруд та каналізації, мисливці, рибалки, особи, які працюють на заболочених луках(заготівля сіна, торфу), ветеринари.

Ознаки захворювання: Інкубаційний період (від моменту зараження до появи перших ознак захворювання) становить в середньому 6-14 днів. Початок захворювання людини найчастіше нагадує грип. Захворювання починається гостро, з підвищення температури тіла до 39-40°C. З першого дня хвороби виражені сильна загальна слабкість, головний біль, біль у м’язах (особливо литкових), стегнах, попереку, запаморочення, нудота, блювання, можлива втрата свідомості. Болі у м’язах настільки сильні, що хворі ледь пересуваються, тривають 8-10 днів. Характерна хитка хода. Відмічається  почервоніння очей(нагадують кролячі), можлива поява жовтяниці слизової оболонки, часто з’являється герпетичний висип на губах і крилах носа, збільшується печінка та селезінка. Геморагічний синдром проявляється висипом на шкірі, крововиливами, носовими кровотечами, можливе криваве блювання, пронос з домішкою крові.

 

 

Щоб вберегти себе та близьких від інфекції, необхідно пам’ятати:

  • купатись слід у спеціально відведених місцях, заражаються лептоспірозом найчастіше у закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних;
  • не купатися у водоймищах та річках, якщо на шкірі та слизових оболонках є рани, подряпини, місця запалення;
  • не ходити босоніж у заболочених місцевостях;
  • не вживати для пиття некип’ячену воду з відкритих водоймищ, неперевірених джерел;
  • ретельно мити та обдавати окропом фрукти та овочі;
  • не вживати овочі та фрукти (особливо якщо вони зберігалися в коморах та підвалах) з ознаками пошкодження їх тваринами.
  • захищати джерела питної води та харчові продукти від доступу гризунів;
  • не вживати м’яса хворих на лептоспіроз тварин;
  • дотримуватись правил особистої гігієни під час догляду за худобою – регулярно мити руки, використовувати засоби захисту (спецодяг, гумові чоботи, рукавички);
  • перед вживанням або приготуванням їжі необхідно мити руки з милом;
  • проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби(капкани, пастки, мишоловки, отруйні речовини);

     У хворого на лептоспіроз кожний втрачений день збільшує ризик розвитку     ускладнень, тому при високій температурі тіла, найменшій підозрі на лептоспіроз слід негайно звернутися до лікаря.

Тільки своєчасно розпочате лікування дасть змогу зберегти життя!
Любіть, цінуйте себе і будьте здоровими!

 

Матеріали підготувала доцент кафедри

інфекційних хвороб та епідеміології Ірина БАЛАНЮК

 

 

Корисно знати