• Українська
  • English
Втрата нюху може бути небезпечною

Втрата нюху може бути небезпечною

Чи замислювалися ви колись, як це – не відчувати запахи? Не розрізняти запах спеченого хліба, квітів…

Аносмія або гіпосмія, як більш легкий прояв патології, впливає на якість життя, викликаючи схуднення та депресію. Вона може бути небезпечним проявом серйозних проблем зі здоров’ям або спричиняти проблеми безпеки, адже людина може з’їсти зіпсовані продукти, не відчути запах чадного газу в квартирі.

Найпростішою причиною аносмії є нежить. Як тільки він минає – нюх відновлюється. Алергічні реакції, похилий вік, паління, запалення синусів (зокрема гайморит), носові поліпи та пухлини, похилий вік, використання деяких медикаментів (антидепресантів, антибіотиків, серцевих препаратів), проходження курсів променевої терапії з опроміненням голови та шиї (при онкології), а також деякі захворювання (хвороба Альцгеймера, Паркінсона, Гентінгтона, розсіяний склероз, шизофренія, епілепсія, гіпотиреоз, цукровий діабет, черепно-мозкові травми тощо) – ось далеко не повний перелік причин чому ви можете не відчувати запахів.

Крім того, існують також вроджені варіанти порушення сприйняття запахів, наприклад синдром Кальмана – спадкове захворювання, яке  характеризується гіпогонадотропним гіпогонадизмом, аносмією та аномаліями розвитку. На щастя, ця патологія зустрічається рідко, за даними різних авторів приблизно 1 на 10000 – 86000 новонароджених, частіше у хлопчиків.

Лікування аносмії полягає у виявленні та усуненні причини захворювання, а профілактика – у своєчасному її виявленні.

Щорічно 27 лютого в світі проводиться День обізнаності про аносмію.

З метою поширення інформації серед мешканців міста щодо причин, лікування та профілактики аносмії лікарями-інтернами спеціальності «внутрішні хвороби» під керівництвом доцента кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології Васильєвої Н.В. була проведена санітарно-просвітницька акція на території ТЦ «Формаркет».

Під час заходу відвідувачі ТЦ мали змогу отримати інформаційно-тематичні матеріали, дізнатися про важливість вчасної діагностики аносмії.

 

Корисно знати