• Українська
  • English
Відомий і невідомий вітамін С
Відомий і невідомий вітамін С

Відомий і невідомий вітамін С

Вітамін С усім добре відомий з дитинства, але більшість людей знає його як стимулятора імунітету, «захисника» від вірусних захворювань,  хоча це не єдина властивість даного вітаміну. Влітку, в розпал так званого «вітамінного сезону», хотілося б побільше розповісти саме про цей вітамін, оскільки не правильно вважати, що він потрібний тільки взимку, коли є загроза підхопити який-небудь вірус.

Вітамін С, або аскорбінова кислота, вперше був виділений у «чистому вигляді» у 1928 році американським біохіміком Альбертом Сент-Дьйорді. Проте справжнім днем відкриття цієї сполуки вважається 4 квітня 1932 року, коли американець Чарльз Глен Кінг та його колеги з Пітсбурзького університету, шукаючи лікування від цинги, виділили його з листків капусти. У 1933 році цим науковцем була  встановлена структура вітаміну C і в тому ж році аскорбінова кислота стала першим вітаміном, який вдалося синтезувати. Вітамін С є водорозчинним вітаміном, який люди не здатні самостійно продукувати.

Рекомендовані добові дози вітаміну С, які забезпечують оптимальний стан функцій організму:

  • з 0 до 3-х років життя ‑ 30-45 мг,
  • дошкільнята – 50-60 мг,
  • підлітки – 70 мг,
  • дорослих осіб: чоловіків 70-100 мг, жінок – 70-80 мг,
  • вагітні та годуючи мамі – 90-120 мг на добу.

Здорові люди для підвищення стійкості до вірусних захворювань повинні отримувати близько100 мг в день. Потреба у вітаміні С зростає при курінні (на 50%), важкій фізичній праці, нервово-емоційному напружені та в умовах холодного клімату, а в зонах помірного клімату ‑ у осінньо-зимовий період та навесні, коли напружено експлуатуються адаптаційні резерви організму.

Основним джерелом надходження вітаміну С є продукти харчування – овочі та фрукти. Найбільше його міститься в таких продуктах: обліпиха, шипшина, вишня, смородина, цитрусові (апельсин, лимон, грейпфрут) яблука, суниці, малина, сезонна зелень (петрушка, щавель ,кріп, зелена цибуля, черемша, шпинат, листя салату) капуста, редиска, помідори, перець солодкий, горошок зелений, картопля, кабачки, гриби білі.

Як вітамін С впливає на організм?

  • стимулює  утворення імунних клітин, інтерферону та антитіл, тим самим захищає від вірусних та бактеріальних інфекцій, зменшує частоту ускладнень;
  • сприяє синтезу білка колагену, який є основою м’язів, кісток, хрящів, судин, шкіри, прискорює процеси загоєння ран;
  •  транспорт вітаміну D до клітин, запобігаючи розвитку рахіту, є активатором фолієвої кислоти, покращує засвоєння заліза організмом;
  • відновлює структуру ендотелію у людей з ішемічною хворобою серця, гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом та курців, знижує ризик утворення тромбів у судинах;
  • є потужним антиоксидантом;
  • зменшує ризик утворення пухлин, особливо ШКТ;
  • захищає кришталик, тим самим сповільнює розвиток катаракти;
  • в комбінації з вітаміном Е сповільнює розвиток хвороби Альцгеймера;
  • необхідний для синтезу кортикостероїдів.

Дефіцит вітаміну С проявляється зниженням розумової та фізичної діяльності, слабкістю, підвищеною схильністю до вірусних та інфекційних захворювань, сонливістю, зниженням апетиту, кровоточивістю ясен та підвищеною ламкістю судин, змінами шкіри у вигляді сухості.

Враховуючи користь від вітаміну С, потрібно збагачувати свій раціон сезонними свіжими фруктами та овочами, адже саме в їхньому складі вітамін С володіє найвищою біодоступністю (здатністю засвоюватися організмом). Також можна вживати дієтичні добавки із вмістом вітаміну С, якщо можливість отримати його з природних джерел обмежена з якихось причин. Однак, в цьому випадку потрібно ретельно дотримуватися інструкції та рекомендацій лікаря.

Скористайтеся «вітамінним» сезоном і в повній мірі використайте природні джерела вітамінів – наших помічників у збереженні здоров’я і краси!

Матеріал підготували: асистент кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата Кисилиця С.О., доцент Ясінська О.В.

Корисно знати