• Українська
  • English
Невиношування вагітності.що варто пам’ятати?

Невиношування вагітності.що варто пам’ятати?

 Невиношування вагітності є одним найактуальніших питань сучасного акушерства.Дана патологія часто є причиною малюкової смертності.Однак,на превеликий жаль,не всі батьки розуміють,що ж таке насправді невиношування вагітності і наскільки серйозною є ця проблема.Тому про основні її аспекти хочемо застерегти майбутніх батьків.

Невиношування вагітності –це мимовільне переривання вагітності в терміні від зачаття до 37 тижнів.Мимовільне переривання вагітності два і більше разів поспіль називають звичним не виношуванням вагітності(ЗНВ).Якщо у жінки стався самовільний викидень при першій вагітності ,повторна невдача відбувається в 15-17% випадків.Коли ж мимовільне переривання вагітності трапляється двічі поспіль , ризик підвищується до 38%.Із кожною наступною невдалою вагітністю ці цифри зростають.Тому багато фахівців вже при другому поспіль мимовільному викидні вважають доцільним ставити діагноз «звичне невиношування».Таким пацієнткам  необхідно комплексне обстеження і проведення низки заходів,спрямованих на профілактику викидня при наступній вагітності.

Велика частина випадків звичного невиношування вагітності припадає на перший триместр,а найбільш уразливими є терміни:6-8 і 10-12 тижнів, тобто періоди ,в які відбувається формування органів дитини.Саме в цей час вагітним варто бути особливо обережними і уникати можливих небезпек.

Перш за все ,варто розібратись у причинах невиношування вагітності,тобто в тому,вплив яких факторів може призвести до того,що така очікувана вагітність може раптом перерватись.

Вік.Доведено ,що мимовільні викидні на ранніх термінах набагато частіше трапляються у жінок,яким понад 45 років.Це пов’язано з тим ,що у вікових породіль набагато вища ймовірність розвитку у плода генетичних патологій.

Анатомічні особливості матері.За наявності в матці матері певних анатомічних особливостей ембріон не може «причепитись» до стінки і тому вагітність переривається.При анатомічних дефектах шийки вагітність у порожнині матки не утримується.

Інфекційні фактори.Наявність патогенних мікроорганізмів призводить до активізації  захисних імунних механізмів.При цьому в патологічний осередок «спрямовуються» так звані природні кілери, Т-хелпери і мононуклеарні фагоцити ,що продукують цитокіни і насичують ними ендометрій( внутрішню оболонку матки).Імовірно,відторгнення плоду відбувається саме через такий стан слизової матки,оскільки не працює механізм,що перешкоджає цьому.

Імунологічні чинники.Уразі, коли дитина успадковує від батька групу крові чи резус-фактор , відмінний від маминого , організм жінки  «бачить» плід як щось чужорідне, від чого треба позбутись.

Генетичні фактори.Коли у плода є певні генетичні поломки , організм матері прагне позбутись від такого «дефектного» матеріалу.

Ендокринна патологія.Зокрема цукровий діабет,патологія щитовидної залози порушують процеси обміну речовин і можуть становити загрозу длч перебігу вагітності.

Шкідливі звички.Паління, вживання наркотичних речовин,алкоголь негативно впливають на вагітність.Наркотичні речовини і алкоголь порушують розвиток плоду і можуть призвести до формування вад розвитку у дитини або втрати вагітності.Паління матері « душить» плід, різко зменшує надходження кисню до дитини,що також може закінчитись плачевно.

Зважаючи на ці ризики, ще на етапі планування вагітності жінка має враховувати всі можливі негативні впливи:позбутися шкідливих звичок,пройти обстеження на наявність геніальних інфекцій і за необхідності отримати лікування, стабілізувати стан за наявності супутньої патології.

Розглядаючи проблему невиношування вагітності,не можна не згадати проблему істміко-цервікальної недостатності.

Істміко-цервікальна недостатність.Дана патологія,що тісно пов’язана з не виношуванням вагітності,почасти недооцінюється.Чомусь жінки вважають,що даний діагноз не є серйозним і лікування не потребує.Насправді істміко-цервікальна недостатність являє собою неповноцінність шийки матки.Іншими словами, шийка матки не тздатна повноцінно функціонувати і утримувати вагітність у порожнині матки.У процесі розвитку вагітності і зростання плода порожнина матки збільшується, стінки розтягуються.В цій ситуації шийка поступово починає розкриватися і в кінцевому результаті вагітність завершується викиднем чи передчасними пологами.Дана патологія потребує лікування –накладання шва на шийку матки.Завдяки цій процедурі на шийку накладається циркулярний шов , який ( ніби зав’язка на мішечку) утримує шийку, попереджаючи її розкриття і тим самим сприяючи збереженню вагітності.

Основним проявом невиношування є загроза переривання вагітності.Даний стан характеризується наявністю болю внизу живота ниючого або навіть переймоподібного характеру.Загрозливим симптомом є поява мажучих кров’янистих виділень зі статевих шляхів.Даний стан потребує лікування і при появі таких скарг у вагітної необхідно терміново звернутися до лікаря.Зараз розроблені схеми медикаментозної корекції цієї патології, які допомагають уникнути можливої втрати вагітності.

Отож, невиношування вагітності — серйозна проблема, яка, однак, цілком піддається лікуванню.Тому за наявності у жінки ризику появи даної патології варто своєчасно усунути шкідливі фактори, відкоригувати певні особливості свого стану, що сприятиме народженню здорової дитини.

 

Лісова К.М.

Доктор філософії,асистент кафедри акушерства і гінекології 

 

Корисно знати