• Українська
  • English
Морська капуста: користь чи шкода?

Морська капуста: користь чи шкода?

12 жовтня щороку відзначається Всесвітній день водоростей. Ідея висунута Йоргом Ульманном у співпраці з World Algae News, які пропонують щорічно проводити Всесвітній день водоростей з метою поширення знань про їх властивості, екологію, значення для людини.

Водорості (лат. Algae) – це досить велика та різноманітна група еукаріотів, яка охоплює кілька різних груп відносно простих за структурою живих організмів. Більшість з них отримують необхідну енергію шляхом фотосинтезу, часто мешкають у водному середовищі (моря та океани чи озера та річки), або ж  пристосувались до життя у ґрунті та інших наземних місцях. Водорості традиційно розглядалися як нижчі рослини, хоча й деякі з них (зелені водорості) близько споріднені з вищими рослинами.

Водорості відіграють важливу роль у синтезі органічної речовини на Землі. У комплексі організмів, які здійснюють колообіг речовин у природі (продуценти–консументи–редуценти), водорості разом з автотрофними бактеріями та вищими рослинами складають ланку продуцентів, за рахунок яких існують усі безхлорофільні організми планети (у тому числі і людина). Зокрема, коли мова йде про головних постачальників кисню на планеті, ми згадуємо про планктон або фітопланктон. А саме різноманітні представники водоростей, які мешкають у товщі води у завислому стані від калюжі до океану є основними, а у деяких випадках і єдиними продуцентами органічної речовини, на основі якого у водоймах існує все живе. Вони постачають нас киснем. Без різноманітних водоростей жодні зелені насадження не змогли б забезпечити усе живе киснем на нашій планеті.

Оскільки водорості є одним із найрозповсюдженіших організмів, то вони вступають у різні форми взаємовідносин з іншими організмами. Наприклад, відома взаємодія водоростей із рослинами, грибами (це лишайники) та іншими  водоростями, також вони живуть і на тваринах або є симбіонтами, що мешкають у клітинах інших організмів (різноманітних безхребетних). Також є паразитичні водорості, що мешкають у кишківниках червів, нематод та амфібій.

Окрім суто біологічної цінності, водорості також мають безліч інших важливих для нас значень – продукти харчування, наукові дослідження, фармація і навіть техніка (біодизель, біоцелюлоза) тощо.

Здавна людина шукала доступні та цінні у поживному значенні об’єкти довкілля для вживання в їжу. Це і тварини та птахи, зелені рослини, фрукти та овочі, мохи та лишайники, ну і звісно – водорості. Особливо це актуально для країн Сходу, де традиції вживання водоростей в їжу мають багатовікову історію. Звичайно ж першими, хто спробував водорості, були мешканці прибережних районів. Відповідно до історичних джерел, в Піднебесній (сучасна Японія) існував закон, причому вельми корисний – кожен житель з волі імператора зобов’язаний був протягом року споживати певну порцію морських водоростей, переважно ламінарій. Це один з небагатьох прикладів «батьківської» турботи правителя про своїх підданих, щоб ті менше хворіли та приносили, відповідно, більше користі та прибутків.

Людина здавна використовує водорості у харчовій промисловості, а саме у сфері рибного та сільського господарства. По океанічних та морських узбережжях морські водорості вживають у їжу майже повсюдно, але у Японії вони є національною стравою. У європейських країнах водорості широко використовують як харчову добавку. Найпопулярнішою є так звана морська капуста. Головним чином, це ламінарія та близькі до неї види бурих водоростей. Продукти, що отримують з цих водоростей, у Японії відомі під назвою «комбу». Найчастіше вживають замість звичайної капусти у супах, з рибними та м’ясними стравами. Вживають і у кондитерських виробах.

На сьогодні є безліч досліджень вчених, які доводять цілющі властивості ламінарії, і це відомо по всьому світу, тому вона зустрічається на прилавках супермаркетів і ринків також в регіонах, віддалених від морських берегів.

Ламінарія містить значний список мікроелементів, що зумовлює її потенційну користь для організму.

Основні складники та їх користь у складі ламінарії (морської капусти):

Органічний йод – він набагато краще і швидше засвоюється та зберігається людським організмом, ніж йод у фармакологічних препаратах. Тому включення морської капусти в раціон показано при інтенсивних фізичних навантаженнях, пригнобленої функції щитоподібної залози, вагітності та лактації.

Марганець – елемент, що входить до складу ферментів, які покращують зростання кісткових і хрящових тканин. Він також необхідний для роботи мозку і функціонування нервової системи. Тому регулярне включення морської капусти в раціон покращує властивості пам’яті і допомагає в боротьбі з депресією і стресами.

Магній – невід’ємний елемент в складі кісткової тканини і емалі зубів. Магній сприяє розвитку кісток. При вживанні ламінарії, в якій міститься значна кількість магнію (нарівні з волоськими горіхами і вівсянкою) знижується ймовірність інфарктів.

Залізо – бере участь у формуванні гемоглобіну, захищає організм від бактерій. Вживання ламінарії в їжу регулярно збільшує вміст гемоглобіну в крові, сприяє зниженню ризику анемії і має імуностимулюючий ефект.

Калій – хімічний елемент необхідний організму в значних обсягах. Морська капуста містить близько 900 мг калію на 100 г, а це можна порівняти з чорносливом і курагою. Вживання даних продуктів корисно при інтенсивних фізичних навантаженнях, запобігає застою рідини в організмі, сприяє поліпшенню постачання мозку киснем, позбавляє організм від шлаків.

Вітаміни груп А, В, С, D, Е – запобігають розвитку авітамінозу, підвищують імунітет і підтримують зір та метаболізм.

Фолієва кислота – надає заспокійливу дію, сприяє підвищенню активності.

При численних перевагах вживання цієї морської водорості є і небажані моменти використання або протипокази:

Алергія на йод з індивідуальною непереносимістю (проявляється блювотою, діареєю).

Надлишок йоду з можливим розвитком зобу, депігментацією та змінами шкіри.

Захворювання нирок – вживання протипоказано при нефриті і інших захворюваннях видільної системи.

Хвороби травлення в хронічній формі – високий вміст клітковини згубно позначається на організмі при захворюваннях системи травлення.

Вугровий висип.

Вагітність – продукт корисний для вагітних в багатьох аспектах, але вагітним жінкам часто призначають комплекси з високим вмістом йоду. Якщо до того ж вживається велика кількість ламінарії в їжу, можливий надлишок йоду в організмі.

Протипоказами для вживання ламінарії відповідно є: гіпертиреоз; прийом калійвмісних препаратів, дигоксину, гіпертензивних засобів і медикаментів для лікування щитовидної залози; важкі ниркові патології.

Морська капуста є цінним морепродуктом, що містить безліч корисних для організму людини компонентів. Це смачна і легка їжа, що поповнює баланс мікроелементів в організмі, допомагає в боротьбі з багатьма захворюваннями, сприяє схудненню і боротьбі з целюлітом, а також є чудовим косметологічним засобом. Проте слід обережно підходити до вибору цього продукту людям із певними проблемами здоров’я (алергікам, пацієнтам із захворюваннями шлунково-кишкового тракту та нирок, а також вагітним та дітям). При явних перевагах та користі слід пам’ятати і про можливу шкоду, і самостійно вживати «для профілактики», особливо без консультації з гастроентерологом, дієтологом чи нефрологом, а також педіатром може бути небезпечно.

Споживайте помірно та з розумом! Нехай смакує!

Інформацію підготував к.біол.н., доцент кафедри мікробіології та вірусології Міхєєв А.О.

Корисно знати