• Українська
  • English
Планування сім’ї та профілактика інфекцій, що передаються статевим шляхом
що передаються статевим шляхом

Планування сім’ї та профілактика інфекцій, що передаються статевим шляхом

У 1982 році ВООЗ ввела термін «інфекції, що передаються статевим шляхом» (ІПСШ).

Ця група включає клінічно неоднорідні хвороби, які об’єднує переважно статевий шлях передачі інфекції і соціальна небезпека.

Сьогодні відомий 31 збудник, для яких можливий статевий шлях передачі, серед них виявлено 15 видів бактерій, 10 вірусів, 3 види найпростіших, 2 види ектопаразитів, 1 вид грибів.

ІПСШ являють собою серйозну проблему і розповсюджені у світі дуже широко. Щорічно у всьому світі більше 340 млн. чоловіків і жінок у віці 15-49 років хворіють на виліковні ІПСШ: сифілісом, гонококовою, хламідійною і трихомонадною інфекціями. Мільйони людей щорічно інфікуються ВІЛ, вірусами герпесу, папіломи людини, гепатиту В. У світовому масштабі ІПСШ є причиною 17% економічних втрат, обумовлених порушенням стану здоров’я. Наслідки нелікованих ІПСШ можуть бути дуже серйозними.

До них належать:

  • позаматкова вагітність (у жінок, які мають ІПСШ в анамнезі, ризик підвищується в 7–10 разів);
  • підвищений ризик розвитку раку шийки матки;
  • хронічні абдомінальні болі (у 18% жінок, які мають ІПСШ в анамнезі);
  • безпліддя:

–         у 20–40% чоловіків з нелікованим хламідіозом або гонореєю;

–         у 55–85% жінок з нелікованими ІПСШ;

–         у 80% жінок з нелікованою гонореєю розвиваються запальні захворювання статевих органів, що призводить до безпліддя;

  • підвищений ризик зараження ВІЛ.

Крім цього, інфікування жінок під час вагітності і пологів може призводити до втрати зору, пневмонії, ушкодження центральної нервової системи або навіть загибелі немовлят.

Вивчення закономірностей розповсюдження урогенітальних інфекцій (УГІ), розробка і втілення методів ранньої діагностики цих інфекцій має важливе медичне і соціальне значення.

ІПСШ і контрацепція: подвійний захист

У той час як розробка міжнародних норм у сфері контрацепції є необхідною передумовою високої якості медичних послуг, робота у цьому напрямку повинна проводитись з врахуванням соціальних, культурних і поведінкових характеристик пацієнта у кожному конкретному випадку. У цьому випадку особливої уваги заслуговує небезпека зараження ІПСШ, включаючи ВІЛ-інфікування. За умови наявності високого ризику зараження ІПСШ/ВІЛ наполегливо рекомендується використовувати метод подвійного захисту: або за допомогою використання презерватива у комбінації з іншим методом контрацепції, або шляхом систематичного й правильного використання презерватива як самостійного засобу з метою одночасного попередження вагітності й профілактики інфекції. Як жінкам, так і чоловікам, які звертаються до лікаря за допомогою у виборі методу контрацепції, варто обов’язково нагадувати про ефективність бар’єрного методу контрацепції (презервативів) у попередженні передачі ІПСШ/ВІЛ і всіляко сприяти  широкому використанню цього методу. Чоловічі латексні презервативи зарекомендували себе як надійний засіб профілактики ІПCШ/ВІЛ за умови їх регулярного й правильного використання.

Матеріал підготувала: завідувач кафедри акушертсва, гінекології та перинатології Кравченко Олена Вікторівна. 

Корисно знати