• Українська
  • English
Чи є вагітність фактором ризику, а самі вагітні – групою ризику для коронавірусної інфекції?

Чи є вагітність фактором ризику, а самі вагітні – групою ризику для коронавірусної інфекції?

Від початку пандемії COVID-19 минуло майже 3 роки. Вже народилися діти, яких матері виносили в масках, дотримуючись соціальної дистанції. Що за цей час наука дізналася про вплив коронавірусу на вагітність і грудне вигодовування?

Респіраторні інфекції загалом є небезпечними для вагітних жінок. Вагітність робить організм вразливим і перед SARS-Cov-2. Імунна система жінки змінюється так, щоб дозволити розвиток плоду з частково відмінними генами. Це порушує імунну реакцію на інфекції під час вагітності. Ріст матки призводить до зменшення об’єму легень – основного органу-мішені коронавірусу. COVID-19 часто викликає тромбоемболічні ускладнення, коли тромб закупорює просвіт кровоносної судини. У вагітної жінки ризик цих ускладнень більший, адже в її стані кров активніше згортається. Особливо небезпечним коронавірус є для вагітних жінок з надлишковою вагою та супутніми захворюваннями, як-от цукровим діабетом і артеріальною гіпертензією (високим кров’яним тиском).

         Чи має особливості свого перебігу SARS CoV-2 під час вагітності та як впливає на саму вагітність?

Щоб відповісти на це запитання ми провели аналіз індивідуальних карт вагітних з позитивним результатом ПЛР-дослідження на SARS CoV-2, які перебували на обліку з приводу вагітності на одній із дільниць жіночої консультації КНП «КПБ №2» м. Чернівці протягом 2021 року. Нами з’ясовано, що найбільша кількість випадів (15 із 29) коронавірусної інфекції відмічалась у жінок у третьому триместрі вагітності. З них важко перенесли хворобу ті, які інфікувалися в 30-32 тижні гестації (5 пацієнток). З них одна вагітна була в критичному стані. У пацієнток, інфікованих SARS CoV-2 у другому триместрі відмічався легкий перебіг захворювання, проте зростала кількість ускладнень вагітності інадалі. Серед вагітних, що перенесли захворювання SARS CoV-2 у першому триместрі мали легкий його перебіг. Хоча у цій групі частіше спостерігалася загроза невиношування, а у двох жінок відбувся викидень.

Ймовірність передачі коронавірусу від матері до плоду під час вагітності – мала. Істотного безпосереднього впливу SARS CoV-2 на стан плоду, новонародженого та шлях розродження ми не виявили. У дітей народжених від матерів із SARS CoV-2 не було збільшення частоти патологічного перебігу раннього неонатального періоду або виявлення ознак гострої респіраторної вірусної інфекції.

Годування грудьми та післяпологове перебування з немовлям в одній палаті. Чи потрібно розлучати матір з дитиною?

У різних країнах світу молоко породіль з SARS-CoV-2 було протестовано на наявність вірусу – завжди з негативним результатом. Також під час епідемій SARS і MERS у молоці не було виявлено цих вірусів. Беручи до уваги всі ці дані, а також рекомендації практично всіх провідних гінекологічних організацій (FIGO, DGGG, WHO, RCOG, ISUOG), на цей час дозволено годувати грудьми або зціджувати молоко. При цьому необхідно дотримуватися гігієнічних заходів: миття рук до і після годування малюка, носіння маски під час процедури. Користь і важливість післяпологового контакту мати-дитя і користь від грудного вигодовування переважують ризики передачі вірусу від матері до дитини, але тільки при дотриманні правил профілактики контактної передачі інфекції. У разі важкого перебігу захворювання та загального стану породіллі рекомендується сепарація немовляти.

Тож тим, хто при надії, радимо зберігати спокій та рівновагу, дотримуватися правил особистої гігієни, слідкувати за станом свого здоров’я та підтримувати зв’язок з акушер-гінекологом. Пам’ятайте, SARS-CoV-2 – це не вирок!!! Хоча у вагітних жінок дещо підвищений ризик серйозних ускладнень порівняно з невагітними, він залишається невеликим!!! Не варто скасовувати візити до лікарні через страх коронавірусу. Це може тільки зашкодити. Дотримуйтеся графіку консультації лікарів та обстежень під час вагітності.

Якщо ви плануєте дитину, бережіть себе. Нехай тест на вагітність буде позитивним, а на коронавірус – навпаки!!!

Бажаємо Вам приємної вагітності та легких пологів!!!

Повідомлення підготувала Світлана Ясніковська – доцент закладу вищої освіти кафедри акушерства, гінекології та перинатології Буковинського державного медичного університету.

Корисно знати