• Українська
  • English
Взаємозв’язок захворювань ротової порожнини та COVID-19

Взаємозв’язок захворювань ротової порожнини та COVID-19

 На тлі сьогоднішньої ситуації, спричиненої новим коронавірусом 2019-nCoV, у передмові до звіту вражає занепокоєння, висловлене колишнім прем’єр-міністром Норвегії та колишнім Генеральним директором ВООЗ доктором Gro Harlem Brundtland та співголовою Генерального секретаря Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця паном Elhadj As Sy, про те, що якщо враховувати, що «минуле – це пролог», то є реальна загроза швидкої, смертельної пандемії, спричиненої респіраторним патогеном, у результаті якої може загинути від 50 до 80 млн людей та може бути знищено близько 5% світової економіки.

Як показав ряд досліджень, запальні захворювання пародонту (насамперед пародонтит) можуть бути взаємопов’язані з загальносоматичними патологіями, в тому числі печінки, нирок, кишківника, легень. Проблему посилює «сповільнений» тривалий перебіг пародонтиту. На ранніх стадіях захворювання у пацієнтів практично немає скарг і дискомфорту, тому проблему не завжди вдається виявити вчасно. Велика кількість судин отримує потенційне «повідомлення» від всього, що потрапляє в порожнину рота, з системами органів. Якщо запалення протікає в порожнині рота, вся патогенна мікрофлора, котра викликає запалення, розноситься по всьому організму. І природньо, якщо у людини є орган, уражений тим чи іншим патогеном, в тому числі коронавірусом, – ця мікрофлора ускладнює перебіг цієї хвороби.

При хронічному ураженні періодонта організм людини починає виробляти велику кількість імунних клітин, щоб боротися з інфекцією. Також підвищуються показники запалення в крові. Однак це викликає у організму відповідну реакцію, тобто імунна відповідь буде набагато активніша, і цим пояснюється такий високий відсоток ускладнень SARS–COV–2 у пацієнтів з пародонтитом. Знизити бактеріальне навантаження і ризик інфекції допоможе дотримання правил гігієни порожнини рота.

Значущість поєднаної патології пародонту і дихальної системи визначається не тільки поширеністю і тяжкістю перебігу захворювань, негативним впливом на організм в цілому, а й також малою ефективністю проведеного лікування. У вітчизняній і зарубіжній літературі практично відсутні науково обґрунтовані дані про можливості комплексного підходу до системних методів лікування захворювань тканин пародонту у хворих котрі перенесли SARS–COV–2, що обумовлюється функціональною і виробничою роз’єднаністю стоматологів з лікарями інших спеціальностей спричинених пандемією. На жаль, на сьогоднішній день відсутнє систематизоване джерело інформації про стоматологічні проблеми у хворих з перенесеним SARS–COV–2. Таким чином, необхідно комплексне обстеження хворих для вирішення нагальних питань діагностики, лікування та профілактики патологічних змін, що проявляються в порожнині рота у даної категорії пацієнтів.

 

                            Зав.кафедри терапевтичної стоматології, д.мед.н.,доцент  Батіг В.М.

                                Асистент кафедри терапевтичної стоматології Кавчук Олеся Миколаївна

            Асистент кафедри терапевтичної стоматології Кіюн Ірина Дмитрівна

 

 

 

                             

Корисно знати