• Українська
  • English
Видалення зуба «мудрості» – так чи ні?

Видалення зуба «мудрості» – так чи ні?

ЩО ТАКЕ ЗУБ «МУДРОСТІ»?

Складно сказати чому, хто і коли їх так назвав. Напевно, це пов’язано з тим, що вони прорізуються після 18 років, а людина, з віком, стає мудрішою.

Анатомічно зуб мудрості – це третій, останній моляр на верхній та нижній щелепах. Його по-іншому називають «вісімкою», так як він від центральних різців – є восьмим.

У 92 % дорослого населення є зуби «мудрості». Окрім, у четвертої частини дорослих ці зуби повністю, або частково ретиновані, тобто непрорізані. Все це може оцінити та спрогнозувати лікар, аналізуючи рентгенограму або комп’ютерну томографію.

ОЗНАКИ ПРОРІЗУВАННЯ ЗУБА «МУДРОСТІ»

  1. Основна ознака – ниючий біль без зрозумілої причини в ділянці останніх молярів.
  2. Біль у горлі – досить часто прорізування «вісімок» плутають з ангіною чи іншими запальними захворюваннями (мигдалин, дихальної системи).
  3. Почервоніння ясен і значна набряклість місця за останніми молярами.
  4. Запалення лімфатичних вузлів зі сторони, де прорізується зуб «мудрості».
  5. Почуття розпирання в ділянці останніх зубів.

НА ПРОСТЕ ЗАПИТАННЯ, НАВІЩО ВИДАЛЯТИ ТЕ, ЩО ДАЛА ПРИРОДА, Є ПРОСТА ВІДПОВІДЬ

Раніше ці зуби нам були потрібні для пережовування грубої, необробленої їжі. Сьогодні практично все, що ми споживаємо, проходить кулінарну обробку, тому людина перестала потребувати такої великої кількості зубів для перетирання їжі. Нижня щелепа людини стала меншою, та зуби «мудрості» все ще закладаються у кістці. Через недостатність місця для їхнього прорізування, вони стали рудиментарними (непотрібними). Згідно з статистикою, в 95 % людей вже немає повноцінного місця в щелепі для прорізування третіх молярів.

У випадку, коли зуб «мудрості» прорізався над яснами, видалення його буде більш швидким і нескладним. Якщо ж зуб частково або повністю ретинований, або розташований атипово, потрібна повноцінна хірургічна операція.

Незважаючи на те, що загальна стоматологічна практика схиляється до того, що всі зуби «мудрості» підлягають видаленню (а в деяких країнах їх видаляють ще на етапі зачатків у підлітковому віці), в окремих випадках зуби слід зберегти. Якщо щелепи досить розвинені, зуб повністю прорізався, здоровий, і у нього є зуб-антагоніст, його можна не видаляти. Принаймні до тих пір, поки він не почне турбувати.

З ЯКОГО ВІКУ МОЖНА ВИДАЛЯТИ ЗУБИ «МУДРОСТІ»?

Рекомендовано профілактично видаляти треті моляри після закінчення формування і росту щелеп, тобто після 17-18 років.

ЯКІ НАСЛІДКИ НЕСВОЄЧАСНОГО ВИДАЛЕННЯ?

Незважаючи на те, що треті моляри зараз практично не несуть функціонального навантаження, зазвичай вони спричинюють багато незручностей. Що ж може бути «не так» з зубами «мудрості»?

По-перше, зуби можуть бути розміщені атипово, тобто в неправильному напрямку. Вони можуть «лежати» в яснах, і, навіть, можуть бути не тільки покриті ними, але і кістковою тканиною. Уявляєте, скільки проблем може спричинити такий зуб, якщо він буде прорізуватися? Корені верхніх третіх молярів можуть потрапляти в гайморову пазуху, а нижніх – досягати нижньощелепного нерва. У таких випадках інфекційний процес в каналах зуба може викликати гайморит, запалення кісткової тканини навколо коренів і, навіть, запалення нерва.

По-друге, зуби можуть травматично прорізуватися. Якщо коронка зуба «мудрості» впирається в корінь або коронку попереднього зуба, то намагаючись прорізатися, третій моляр буде його травмувати. Це може спричити каріозне ураження сьомого зуба і запалення тканин навколо.

Але, навіть якщо зуб «мудрості» прорізується правильно, він може спровокувати перикоронарит, тобто запалення ясен поверх коронки. Відчуття при перикоронариті вкрай болісні, і такий діагноз вимагає хірургічного лікування –  висічення чи розтин ясен над зубом або, навіть, видалення самого зуба.

По-третє, оскільки в зубів «мудрості» дуже часто не буває зубів-антагоністів – протилежно розміщених зубів, які при жуванні створюють навантаження один на одного, то нерівномірний розподіл навантаження впливає на роботу і стан скронево-нижньощелепного суглоба. Суглоб перевантажується та розвивається больовий синдром, що важко піддається лікуванню.

По-четверте, через нестачу місця в щелепі прорізування третіх молярів може спровокувати скупченість зубів, що порушує не тільки естетику посмішки, але і прикус, і, знову ж таки, підвищує навантаження на скронево-нижньощелепний суглоб.

Ну і, нарешті, зуб мудрості може ускладнювати гігієну ротової порожнини. Не кожна людина ретельно вичищає останні зуби, а скупчення бактерій та залишки їжі призводять до розвитку карієсу і в самих третіх молярах, і в сусідніх зубах.

На нашу думку, важливо вчасно діагностувати неправильне положення третіх молярів  і лише тоді приймати рішення – видаляти їх чи ні.

 

Матеріал підготували: проф. Годованець О.І., доц. Митченок М.П.,

доц. Котельбан А.В., ас. Муринюк Т.І.

Корисно знати