• Українська
  • English
Різний колір очей: що таке гетерохромія у людей

Різний колір очей: що таке гетерохромія у людей

Гетерохромія – різне забарвлення правого та лівого ока, або певної ділянки райдужної оболонки одного ока.

Аномалія трапляється у декількох варіантах:

  • повна гетерохромія – колір однієї райдужки відрізняється від кольору іншої
  • часткова (секторна) – колір однієї частини райдужки відрізняється від кольору інших частин
  • центральна гетерохромія свою назву отримала, тому що центральна частина райдужки відрізняється за кольором від периферичної частини райдужки. Такі очі нагадують малюнок мішені.

Гетерохромія – красива людська аномалія і дуже рідкісна, оскільки зустрічається тільки у 1% населення планети. Це пояснюється різною пігментацією двох очей, тому що, одне може бути більш пігментованим за інше. Дана особливість може бути вродженою (успадковується за аутосомно-домінантним типом) чи набутою. Це пов’язано з нестачею або ж надлишком пігменту меланіну та у більшості випадків має генетичне походження.

Інколи вроджена гетерохромія не зумовлена патологією. Проте причиною набутої гетерохромії зазвичай є патологічний процес:

  • гетерохромний іридоцикліт Фукса – явище пояснює залежність запалення всередині ока і подальшої атрофії райдужної оболонки, що і призводить до явища «різних очей»
  • наявність металевого стороннього тіла
  • синдром Горнера – наслідок ураження нервової системи симпатичного типу. Крім зміни кольору райдужної оболонки (найчастіше «власниками» симптому стають пацієнти-діти) має місце опущення повіки, звуження зіниці, порушення її нормальної реакції на світло, западання очей
  • нейрофіброматоз (І тип) – спадкове захворювання, яке підвищує ризик розвитку небезпечних новоутворень. До його симптомів належать: пігментні плями, сколіоз, труднощі з навчанням і вузлики Ліша в райдужній оболонці ока. Тобто, те, що візуально схоже на часткову гетерохромію є ні чим іншим, як пігментованими вузловими новоутвореннями доброякісного типу – пігментна дисперсія – проблема, пов`язана з втратою пігментації на задній поверхні райдужки, що відбивається і на передній поверхні
  • синдром Ваарденбурга – спадкове захворювання, яке супроводжується зміщенням внутрішнього куточка ока, приглухуватістю з народження, наявністю сивого пасма над чолом і гетерохромії різного типу (при дослідженні синдрому у 29% пацієнтів спостерігалася повна гетерохромія)
  • пухлина, розташована у головному мозку
  • меланома, яка здатна спричинити зміну забарвлення райдужної оболонки.

Отже, залежно від наявності чи відсутності проявів якогось захворювання чи синдрому, окрім різного забарвлення райдужної оболонки можна зробити висновок про походження даної аномалії. Така рідкісна особливість є досить мало дослідженою як у людей, так і у тварин, тому привертає увагу і звичайних людей і дослідників, які і досі шукають, що може приховувати за собою така красива аномалія.

 

Інформацію підготувала доцентка кафедри медичної біології та

генетики Катерина Власова та студентка 1 курсу 19 групи Ярослава Матиміш

 

 

Використані джерела:

1.https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%96%D1%8F

2.https://www.visiobud.com/uk/2021/08/26/geterohromiya-ochej-shho-tse- prichini-ta-vidi-geterohromiyi/

3.https://www.centrmed.com/info/blog/10115/?sphrase_id=19248

4.https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F#cite_ref- 8

5.https://ukrloves.com/zdorov-ja/14656-chomu-u-ljudej-riznij-kolir-ochej-i- shho-ce.html

Корисно знати