• Українська
  • English
До всесвітнього дня боротьби проти раку «10 фактів пов’язаних з раком»

До всесвітнього дня боротьби проти раку «10 фактів пов’язаних з раком»

Факт №1

За останнє десятиліття було описано понад 200 різних видів і підвидів онкологічних захворювань.

Факт №2 

Рак передміхурової залози є найпоширенішою формою раку і третьою за частотою причиною смерті серед чоловіків. Рак молочної залози найбільш поширений вид пухлин у жінок.

Факт №3

Рак шкіри, що виникає після курсу процедур в солярії, зустрічається частіше, ніж рак легенів, що розвивається у курців. Тільки в США щорічно реєструється більше 400 000 нових випадків захворювання, пов’язаних з відвідуванням солярію.

Факт №4

Перші згадки про рак датуються 1600 роком до нашої ери в єгипетському папірусі Сміта. В одному з найбільш важливих медичних текстів Стародавнього Єгипту, описана процедура видалення пухлин молочної залози за допомогою вогняного свердла.

Факт №5

Лише в 5-10% всіх випадків онкології вирішальним фактором є виключно генетична схильність. Більшість пухлин виникає внаслідок комбінації спадковості і факторів навколишнього середовища, таких як куріння, алкоголь, ожиріння і неправильне харчування.

Факт №6

Онкологія є основним напрямком досліджень фармацевтичної промисловості. Тільки в Німеччині десять компаній займаються розробкою нових препаратів від раку.

Факт №7

Онкологічні захворювання є основною причиною смертності у світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в 2020 році на їхню частку припало близько 10 млн смертей.

Факт №8

Ссавець з родини Heterocephalidae голий землекоп – рідко хворіє на рак. Клітини цих підземних африканських ссавців багаті на речовину під назвою гіалуронан (гіалуронова кислота), який пригнічує запалення та клітинний поділ, перешкоджаючи розвитку онкологічних захворювань. Це відкриття в майбутньому може призвести до створення нових методів лікування раку.

Факт №9

Рак не завжди є смертельним вироком завдяки прогресу, досягнутому за останні десятиліття. Незважаючи на те, що захворюваність зростає, збільшується кількість людей, які перемогли рак. Так, у США з 1991 по 2017 р. смертність від онкозахворювань знизилася на 29%.

 

Факт №10

Деякі пухлинні клітини вміють «обдурювати» імунітет. Імунна система людини – один із найдосконаліших інструментів у боротьбі з різними захворюваннями. Проте злоякісні клітини можуть маскуватися під здорові та таким чином уникати знищення. За відкриття цього механізму, що призвело до розвитку напрямку імуноонкології, у 2018 році було присуджено Нобелівську премію.

 

Матеріал підготувала асистент кафедри мікробіології та вірусології Попович Валентина Богданівна

Корисно знати