• Українська
  • English
«Герматизація фісур» – шлях забезпечення стоматологічного здоров’я дитини
«Герматизація фісур» – шлях забезпечення стоматологічного здоров’я дитини

«Герматизація фісур» – шлях забезпечення стоматологічного здоров’я дитини

Навіщо потрібна ця процедура?

50 мільярдів бактерій – приблизно така кількість мікроорганізмів мешкає в ротовій порожнині людини. У нормі вони не приносять шкоди. Але якщо чистити зуби не дуже ретельно, продукти життєдіяльності бактерій призводять до розвитку карієсу та інших неприємних хвороб.

Руйнування зуба починається найчастіше в тих місцях, де скупчується найбільше відкладень – на контактах зубів і у фісурах (природні борозенки і канавки, розташовані на зубній емалі жувальної поверхні зубів між жувальними буграми). З метою запобігання розвитку карієсу проводиться герметизація фісур.

Що таке герметизація фісур зуба?

Герметизація зубів – це метод профілактика карієсу, при якому проводиться заповнення фісур бічних зубів спеціальним герметиком для захисту їх від карієсу одразу після прорізування.

Кому і коли слід робити герметизацію фісур?

Герметизацію можна проводити як для постійних так і для тимчасових зубів, які прорізались і ще є здоровими. Найефективніше проводити герметизацію фісур в перші 6 місяців після прорізування зуба в ротовій порожнині. В 6-8 років проводять герметизацію перших постійних молерів (6-х зубів). У 10–11 років герметизують премоляри (4-е та 5-е зуби). В 12–13 років – других молярів (7-е зуби).

Протипоказання до герметизації фіссур – це наявність карієсу. Також не можна проводити герметизацію герметизацію при недостаточній гігієні ротової порожнини.

Скільки часу протримається герметик у фісурах?

Герметик тимається на зубі близько 1-4 років, захищаючи зуб, який є незрілим протягом 2-3 років після прорізування.

Майте на увазі, що герметизація фісур – це, безумовно, ефективний спосіб попередження карієсу, проте, він, звичайно, не врятує Вас від карієсу повністю. Тому, після герметизації фісур необхідно регулярно (два рази на рік) відвідувати лікаря-стоматолога для контролю стану Ротової порожнини.

Для дитини герметизація зуба проходить простіше і швидше, ніж лікування карієсу! Дорогі батьки, запам’ятайте карієс легше попередити, ніж лікувати!

Співробітники кафедри стоматології дитячого віку знову підготували вам інформаційну листівку задля збереження стоматологічного здоров’я ваших діток: Герметизація Фісур

Матеріал підготували: професор Годованець О.І., асистент Романюк Д.Г., асистент Кіцак Т.С., кафедра стоматології дитячого віку

Корисно знати