• Українська
  • English
Говард Флорі – лауреат Нобелівської премії «за відкриття пеніциліну і його цілющого впливу при різних інфекційних хворобах» (до 55 річчя з дня смерті)

Говард Флорі – лауреат Нобелівської премії «за відкриття пеніциліну і його цілющого впливу при різних інфекційних хворобах» (до 55 річчя з дня смерті)

Говард Волтер Флорі (англ. Howard Walter Florey; 24 вересня 1898 року, Аделаїда, Австралія – 21 лютого 1968 року, Оксфорд, Велика Британія) – англійський фармаколог австралійського походження, лауреат Нобелівської премії з фізіології або медицини 1945 року (спільно з Александром Флемінгом і Ернстом Чейном) «за відкриття пеніциліну і його цілющого впливу при різних інфекційних хворобах».

Його найвідоміша робота почалася в 1938 році, коли він провів системне дослідження властивостей природних антибактеріальних речовин. Спочатку його цікавив лізоцим, антибактеріальна речовина, яка міститься в слині та людських сльозах, але згодом він перейшов до речовин, які зараз називають антибіотиками. Результатом цього інтересу стала робота над пеніциліном.

Пеніцилін був відкритий Флемінгом у 1928 році в результаті спостережень за пліснявою, яка розвивалася на деяких чашках з культурою бактерій Staphylococcus aureus, але активна речовина не була виділена.

У 1939 році Флорі та Чейн очолили групу британських вчених, чиї зусилля привели до успішного невеликого виробництва препарату з рідкого бульйону, в якому він ріс. У 1940 році було опубліковано звіт, який описував, як було виявлено, що пеніцилін є хіміотерапевтичним засобом, здатним вбивати чутливі мікроби в живому організмі.

На мишах пеніцилін давав добрі результати, проте як застосовувати його на людині? У грудні 1940 року 43-річний констебль Альберт Олександр був уколотий колючкою троянди в рот. У результаті розвинувся сепсис. Коли стан став термінальним, Флорі вирішив ризикнути. 12 лютого 1941 року вперше у світі людині ввели 160 міліграмів пеніциліну внутрішньовенно. Протягом 24 години температура спала, повернувся апетит, хвороба почала відступати. На жаль, пеніциліну у Флорі було дуже мало, масштабне виробництво налагодити не виходило через обмеження воєнного часу, накладені на лабораторії. Флорі з командою навіть виділяли той пеніцилін, що виводився із сечею. Але, на жаль, через п’ять днів закінчився весь запас пеніциліну, і в березні перший у світі пацієнт, який одержав антибіотик, помер. А Флорі почав продовжувати клінічні випробування на дітях, які вимагали менших доз.

Ціною свого життя констебль Олександр став прикладом необхідності пеніциліну, зокрема й потреб армії. Після цього було докладено великих зусиль за підтримки уряду, щоб забезпечити достатню кількість препарату для використання під час Другої світової війни для лікування військових ран.

За найскромнішими оцінками роботи Флорі, Флемінга та Чейна врятували щонайменше 200 мільйонів життів.

За результати своїх досліджень доктор Флорі отримав багато почестей. Серед них можна назвати медаль Лістера Королівського коледжу хірургів, медаль Берцеліуса Шведського медичного товариства, Королівську медаль і Коплі Королівського товариства, медаль За заслуги перед армією США та багато інших. Він є президентом Королівського товариства з 1960 року та членом Королівського коледжу лікарів, а серед інших почесних стипендій він має стипендію Королівського австралійського коледжу лікарів. Також він отримав почесні ступені сімнадцяти університетів і є членом або почесним членом багатьох наукових товариств і академій у галузі медицини та біології.

 

Підготував завідувач кафедри мікробіології та вірусології, проф. Святослав Дейнека

Корисно знати