• Українська
  • English
Яку небезпеку криє переїдання
Чим небезпечне переїдання

Яку небезпеку криє переїдання

Причин переїдання може бути безліч (стрес, нервова робота, самотність тощо). Переїдання негативно позначається майже на всіх органах, адже їм доводиться постійно працювати в посиленому режимі, що веде до їх передчасного зносу.

Порушується функціонування підшлункової залози – що може привести до появи такого небезпечного захворювання, як цукровий діабет і панкреатит.

Серце втомлюється через те, що доводиться переганяти підвищену кількість крові, тому однією з головних небезпек є ризик появи серйозних серцево-судинних захворювань – інфарктів та інсультів, ішемічної хвороби серця, стенокардії тощо.

Зайва вага – це звичайна справа у любителів часто та багато поїсти. Зайва вага неминуче веде до всіх тих наслідків, які були описані вище, крім того, ожиріння явище вкрай неприємне, часто люди з ожирінням стають «заручниками свого тіла», не маючи можливості вести повноцінне і активне життя. Ожиріння позбавляє рухливості, у багатьох випадках негативно позначається на самооцінці людини, тим самим роблячи частішим стресовий стан, від чого люди починають їсти ще більше. Від зайвої ваги позбутися дуже важко і якщо врахувати той факт, що шкода переїдання вкрай негативно позначається на метаболізмі, обмін речовин порушується і сповільнюється, то процес схуднення буде тривалим та складним.

Від переїдання страждає печінка. При перевищенні кількості необхідних жирів в печінці, вона перетворюється в їх безпосереднє джерело. Ця функція клітин організму стає основною при переїданні, і незабаром практично всі клітини виявляються заповненими жиром.

Шлунково-кишковий тракт. Часто зустрічаються такі захворювання як гастрит зі зниженою кислотністю, холецистит, хронічний панкреатит, коліт.

У людей з ожирінням найчастіше зустрічається порушення гормонального циклу, так як в організмі не вистачає гормону щитовидної залози – тироксину. Через його нестачі порушується обмін речовин. У жінок може порушитися менструальний цикл, а це загрожує безпліддям.

Зайва вага важко переноситься суглобами і хребтом зокрема.

Варто також відзначити, що всі хвороби люди з ожирінням переносять важче. Вони довго лікуються і часто страждають від ускладнень.

Як змусити себе менше їсти:

1. Правильне харчування. Дієтологи радять їсти 3 рази на день з 1-2 перекусами між основними прийомами їжі. Найбільш поживним має бути сніданок, куди варто включити повільні вуглеводи, ситним має бути і обід, вечеря має бути легкою.

2. Зменшити в раціоні кількість солоної, гострої та жирної їжі. Також потрібно скоротити кількість споживаного цукру, а при можливості, взагалі відмовитися від нього (його достатньо для організму у фруктах і овочах, які ми їмо, у сухофруктах, у гіркому шоколаді). Потрібно виключити з раціону фаст-фуд та солодощі.

3. Розвантажувальні дні (1 раз на тиждень зробити творожно-овочевий день до прикладу).

4. Менші порції. Візьміть тарілку меншого розміру, не відволікайтеся під час прийому їжі на телефон чи телевізор.

Якщо ви навчите себе правильно харчуватися, тог організм скаже вам велике дякую.

Симптоми переїдання:

Відчуття важкості в животі, можуть бути навіть й болі.

Крім печії та нудоти, може почати турбувати й безсоння.

Задишка і пригнічений стан (при важких формах переїдання).

Стає важко пересуватися.

Якщо ви переїли, то потрібно випити активоване вугілля або інший подібний сорбент. Після переїдання варто їсти по-мінімуму, пити побільше пити чистої води.

При наявних хронічних захворюваннях травної системи, випити кілька таблеток ферментів (проте ферментними препаратами не варто зловживати).

Не варто одразу лягати спати, краще прогулятися на свіжому повітрі чи трохи потанцювати.

Від відчуття важкості в шлунку позбавить імбирний чай з лимоном. Він же стимулює травлення.

В аптеках є трав’яні збори, зелений, ромашковий або м’ятний чай для кращої роботи шлунка.

Навіть пара крапель ефірного масла м’яти на шматочку цукру можуть допомогти позбутися від нудоти, пов’язаної з переїданням.

В якості допомоги після переїдання корисно вранці випити чисту воду з додаванням лимонного соку. Такий же ефект матимуть розжовані насіння анісу, кмину, коріандру.

Досить часто ми бачимо рекламу різних лікарських засобів, в тому числі і ферментних препаратів. Основна думка рекламних роликів – якщо переїв, випий пігулку – і все буде добре. При цьому в рекламі ферментних препаратів дуже часто проходить інформація про те, що вони покращують роботу шлунка. Але між тим практично всі ці препарати містять ферменти підшлункової залози, які працюють в дванадцятипалій кишці. Людина, маючи під рукою ферменти, може подумати, що можна переїдати регулярно. Через деякий час йому знадобиться препарат сильніше, а потім ще сильніший, закінчується це зазвичай тим, що організму без ферментного препарату, навіть кашу переварити не вдається.

Таке явище носить назву «синдром ледачої підшлункової залози». Цей стан має на увазі зниження активності підшлункової залози, яке відбувається в результаті звикання до ферментних препаратів. Найчастіше дана патологія виникає при тривалому безконтрольному вживанні ферментних препаратів.

Крім того зловживання ферментними препаратами може призвести до порушення роботи внутрішніх органів гастритів, гастродуоденітів, до атрофії слизової оболонки шлунки та підшлункової залози, хронічного холецисто-панкреатиту.

Матеріал підготував: асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Володимир Вівсянник

Корисно знати